Economia

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

«Avancem més que mai cap a la sobirania alimentària»

El sector de la pesca ha tingut una activitat molt heterogènia. Valoren les pèrdues d’aquests mesos en 9 milions d’euros
Volem posar un màxim en el nombre caps de bestiar en les explotacions ramaderes de vaques de llet de Catalunya
Treballem per minimitzar els danys de la plaga del boix i conèixer-ne l’evolució, però és inevitable que s’estengui per tot el país

De totes les cri­sis «n’hauríem de treure lliçons», segons comenta la con­se­llera d’Agri­cul­tura, Teresa Jordà. I després d’aquesta, que defi­neix com de les més dures perquè «no només és sanitària i huma­nitària sinó que té unes deri­va­des econòmiques i soci­als de pri­mer ordre», està con­vençuda que «els pro­duc­tes que fan els nos­tres page­sos, rama­ders, pes­ca­dors i api­cul­tors, ara han sor­tit a la llum per a molta gent que no els conei­xia».

El valor dels pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat es valo­ra­ran molt més després d’aquesta pandèmia?
És evi­dent que després de totes les cri­sis n’hauríem de treure lliçons, fins i tot després de les més dures. I aquesta és molt dura, perquè no només és sanitària i huma­nitària, sinó perquè també té unes deri­va­des econòmiques i soci­als de pri­mer ordre. Però és cert que mal­grat tot sem­pre n’hem de treure alguna lliçó. I espero, desitjo i estic con­vençuda que els pro­duc­tes que por­ten molt de temps fent els nos­tres page­sos, rama­ders, pes­ca­dors i api­cul­tors ara han sor­tit a la llum per a molta part de la ciu­ta­da­nia que no els conei­xia. Por­tem anys expli­cant el valor d’aquests pro­duc­tes perquè són més sans, més bons, més segurs i de qua­li­tat. La Covid els ha donat més relleu.
Al petit pro­duc­tor, però, li costa molt acce­dir a les cade­nes de dis­tri­bució, tot i que ara sem­bla que algu­nes hi comen­cen a apos­tar?
Sí, els és molt difícil acce­dir a les cade­nes de dis­tri­bució i evi­dent­ment s’han anat espa­vi­lant via inter­net. Ara també és cert que algu­nes grans cade­nes hi comen­cen a apos­tar perquè es mouen per les enques­tes i les deman­des dels seus con­su­mi­dors. I és evi­dent que ara s’hi aposta perquè hi ha més demanda.
Aquest petit pro­duc­tor, ara amb la Covid, està pas­sant difi­cul­tats?
Page­sos, rama­ders i pes­ca­dors són sec­tors essen­ci­als. I mal­grat ser uns sec­tors essen­ci­als i, per tant, que no han hagut de dei­xar de tre­ba­llar, han hagut d’assu­mir les difi­cul­tats del dia a dia, que ha estat molt difi­cultós. Però els petits pro­duc­tors ho han tin­gut encara més mala­ment perquè no han pogut donar sor­tida al seu pro­ducte pel tan­ca­ment del canal horeca (res­tau­rants i hotels) i també les esco­les. Tots hem vist imat­ges d’un pro­duc­tor de llet de cabra obrint l’aixeta. I aques­tes imat­ges no es poden per­me­tre. És per això que al govern vam dir que havíem de casar dues neces­si­tats: donar sor­tida al pro­ducte del petit empre­sari i que aquest pro­ducte pogués anar a parar al Banc dels Ali­ments. Hi hem des­ti­nat 4 mili­ons d’euros, que han tin­gut molt bona rebuda.
Com vostè ha dit, el sec­tor rama­der, agrícola i pes­quer no ha hagut de dei­xar de tre­ba­llar. Com ho estan pas­sant en aquest con­text pandèmic?
El pes­quer, per exem­ple, no ha dei­xat de tre­ba­llar però ha tin­gut una acti­vi­tat molt hete­rogènia perquè, a diferència de la resta de sec­tors, al prin­cipi de la Covid es va tro­bar que li era difícil com­plir les distàncies a les embar­ca­ci­ons, sobre­tot a les d’encer­cla­ment. I a les d’arros­se­ga­ment, en què els pro­ble­mes van ser dife­rents, es van tro­bar en un dese­qui­li­bri entre l’oferta i la demanda i no els sor­tia a compte sor­tir. Per això mol­tes bar­ques es van que­dar a port i mol­tes llot­ges van parar. El sec­tor valora les pèrdues en 9 mili­ons d’euros. Les ven­des a les llot­ges pes­que­res entre mit­jans de març i mit­jans de maig va ser d’un 50% infe­rior a la mit­jana obtin­guda en el mateix període dels tres anys ante­ri­ors. Això és abis­mal. Però aquí hi vam estar molt ama­tents des del minut zero i vam dema­nar que es pogues­sin aco­llir a ERTO tot i ser sec­tor essen­cial. Es va enten­dre la pro­blemàtica perquè era com­par­tida amb altres països. En el dia d’avui tots han cobrat.
I l’agrícola i el rama­der?
L’oví, el boví i el cabrum, bàsica­ment, com que estan molt vin­cu­lats al canal horeca, han patit molt. El cabrit i el xai es men­gen més en res­tau­rants i la gent ho asso­cia més a cos­te­lla­des i temes més soci­als, i aquests mesos de con­fi­na­ment han per­dut un 40% de les ven­des. És bru­tal. És per això que vam tra­mi­tar també amb Europa a través del minis­teri l’emma­gat­ze­matge pri­vat per poder con­ge­lar carn, i es va per­me­tre. A més, els hem aju­dat amb cam­pa­nyes i línies de crèdit que de fet han sigut trans­ver­sals a tots els sec­tors. També ha patit molt el sec­tor de la flor i la planta orna­men­tal i el del vi i el cava.
En canvi, durant el con­fi­na­ment ha cres­cut el con­sum d’alco­hol.
Sí, però els cellers cata­lans són mit­jans o petits i una part del pro­ducte es des­tina al canal d’hos­ta­le­ria i res­tau­ració i aquests esta­ven tan­cats. Pel que fa al cava, ja tenia pro­ble­mes ante­ri­ors, pel preu del raïm. Hem hagut de bata­llar molt amb el minis­teri per acon­se­guir habi­li­tar tres mesu­res, algu­nes amb més for­tuna que altres, perquè una cosa és acon­se­guir les mesu­res i l’altra és que com­pen­sin, que el sec­tor s’hi sumi. Una de les mesu­res és la collita en verd, que aquesta jo crec que tindrà sor­tida; l’altra és l’emma­gat­ze­matge de vi, i la ter­cera és la des­til·lació de crisi, que aquí con­ti­nuem insis­tint al minis­teri.
Per què?
Nosal­tres con­si­de­rem que el minis­teri ha de fer un esforç per posar més diners per al vi de les deno­mi­na­ci­ons d’ori­gen. Con­si­de­rem que als cellers de les DO que tre­ba­llen per la traçabi­li­tat, per fer un vi de qua­li­tat i apor­tar el nom del ter­ri­tori i del país, per embo­te­llar aquest pai­satge i aques­tes aro­mes dins d’una ampo­lla, això els genera un cost, i aques­tes mesu­res, mal­grat ser bones, que­den cur­tes a l’hora de poder-se adap­tar, i en això estem tre­ba­llant. I des del depar­ta­ment, amb fons pro­pis, també hem anun­ciat una mesura perquè el món del cava subs­ti­tu­eixi el sucre pel most. Hi ha un exce­dent de raïm i aquesta mesura ens aju­da­ria a l’eco­no­mia cir­cu­lar, a millo­rar el pro­ducte i a dife­ren­ciar-nos. Però evi­dent­ment això val uns diners i aquí el depar­ta­ment hi hem posat 4 mili­ons d’euros.
La JARC ha denun­ciat que cada mes tanca una explo­tació lle­tera a Cata­lu­nya i demana a la Gene­ra­li­tat quin model d’explo­tació lle­tera vol.
El sec­tor lle­ter pateix des de fa molt temps. Nosal­tres apos­tem evi­dent­ment per l’empresa fami­liar que sigui via­ble. Però hi ha una indústria al dar­rere que no podem obli­dar. Abans de la Covid ja hi estàvem tre­ba­llant amb les dife­rents orga­nit­za­ci­ons agràries i això ho tan­ca­rem ràpida­ment. Volem posar un màxim al nom­bre de caps de bes­tiar de les explo­ta­ci­ons rama­de­res de vaques de llet. Estem inten­tant tro­bar un punt mitjà. No et puc avançar gaire més. És veri­tat que les orga­nit­za­ci­ons agràries no ho veuen de la mateixa manera. Sabem tots qui­nes són les difi­cul­tats, sabem que la indústria té un paper impor­tant, i també sabem quin és el model que volem per al nos­tre país, i de ben segur tro­ba­rem aquesta solució. Tenim un pla d’acció de la llet damunt la taula que hem de revi­sar i voldríem que el mateix sec­tor es mus­culés més a nivell orga­nit­za­tiu. Estic segura que ens en sor­ti­rem perquè el pro­ducte és bo i els pro­fes­si­o­nals també.
Però un màxim en el nom­bre de caps de bes­tiar tenint en compte que Cata­lu­nya és defi­citària en pro­ducció de llet?
És per evi­tar bàsica­ment que entri o et vin­guin a mun­tar una indústria de molts caps de bes­tiar i que hagin de tan­car la resta. Estem tre­ba­llant per enten­dre’ns.
Ha començat la cam­pa­nya de fruita dolça a Lleida i aquest any hi ha hagut polèmica amb els tem­po­rers.
Jo crec que aquí s’han ajun­tat dues coses molt impor­tants. La pri­mera és que estàvem dins una pandèmia i el 13 de març una ser­vi­dora i el direc­tor gene­ral d’Indústria ja vam veure que ens cau­ria la cam­pa­nya a sobre de la fruita dolça i que pot­ser tindríem pro­ble­mes per tenir mà d’obra. Neces­si­tem entre 30.000 i 35.000 per­so­nes només per a la fruita de pinyol de la plana de Lleida i el 80% de les per­so­nes que venen a tre­ba­llar aquí es con­trac­ten en ori­gen i venen de fora. Però no ens ha fal­tat gent, i això ho vam tre­ba­llar bé. Però l’altre tema és que per poder dur a terme una cam­pa­nya en con­di­ci­ons s’havia de con­tro­lar el tema de la Covid entre els tre­ba­lla­dors per evi­tar brots, i hem tre­ba­llat des del pri­mer dia amb tots els ajun­ta­ments, amb la Dipu­tació, amb la Pae­ria, amb Salut, amb Tre­ball i amb Benes­tar Social i Família. Hi ha pave­llons i hotels que han aco­llit els tem­po­rers. Tot això ho tenim bé.
Però hi ha hagut hotels que s’han negat a aco­llir tem­po­rers i algun tem­po­rer que no es volia fer la prova de la Covid.
M’he fet un fart de dir que tota la gent que està sense allot­ja­ment a la plana de Lleida en aquests moments no són tem­po­rers. Sem­pre hi ha alguna una excepció, però els page­sos fan bé la seva feina i quan s’agafa una per­sona per tre­ba­llar en una explo­tació se li dona allot­ja­ment. Una altra cosa és que, també fruit del que passa al país, hi ha un tema de vul­ne­ra­bi­li­tat pel tema de regu­la­rit­zació de papers i gent que no estava con­trac­tada i sense papers ha anat a Lleida a bus­car feina. El pro­blema, i no és que a mi m’agradi treure’m res­pon­sa­bi­li­tats o treure res­pon­sa­bi­li­tat al govern del país..., però la mare dels ous és la regu­la­rit­zació de les per­so­nes sense papers, i això depèn del minis­teri. I pel que fa a les pro­ves de la Covid, quan es detecta algun cas, els ajun­ta­ments hi estan a sobre i se seguei­xen els pro­to­cols ava­lats pel govern del país i apro­vat per una comissió tècnica a la plana de Lleida, i en prin­cipi se segueix el tema dia a dia.
I si amb el tema de la Covid no n’hi havia prou, ara la mete­o­ro­lo­gia no ens està aju­dant gens. Els sin­di­cats deien que la cala­mar­sada de la set­mana pas­sada ha afec­tat entre un 70 i el 100% dels cul­tius de fruita i cere­als de Cata­lu­nya.
Ha afec­tat bas­tant. Mai plou a gust de tot­hom. I en aquest sec­tor els page­sos ho saben per­fec­ta­ment, perquè hi estan expo­sats. El cul­tiu més afec­tat ha estat la fruita dolça. Després, evi­dent­ment, els cere­als d’hivern com l’ordi, perquè en aquests moments s’estava collint o a punt de recol·lec­tar. Hi ha hagut afec­ta­ci­ons vari­a­bles. Però la més afec­tada és la fruita, bàsica­ment la nec­ta­rina i la pera, perquè la pell és més sen­si­ble, i diria que hem taxat les pèrdues en un 40% en gene­ral. A la comarca de l’Urgell, que ha sigut una de les zones més afec­ta­des, les pèrdues han sigut de pràcti­ca­ment el 100%. El depar­ta­ment hi posa molts diners amb asse­gu­ran­ces i el sec­tor també asse­gura, i és clar, estem sem­pre ama­tents al cel, sem­pre.
I la plaga del boix. Què s’hi està fent?
Tre­ba­llem per mini­mit­zar els danys i sobre­tot per conèixer l’evo­lució de la plaga i el seu grau d’afec­tació. La pre­visió és que aquesta plaga acabi arri­bant a tot el país. És bas­tant ine­vi­ta­ble. És una plaga rela­ti­va­ment nova i que ja afecta el 20% dels boi­xos de Cata­lu­nya, més de 100.000 hectàrees. Les comar­ques del Ripollès, la Gar­rotxa i Osona són les més afec­ta­des. Hi tre­ba­llem moltíssim des dels ser­veis de sani­tat vege­tal i sani­tat fores­tal i els Agents Rurals fan el segui­ment per com­pa­rar un any amb l’altre.
Els caçadors han deci­dit fer vaga i no sor­tir a caçar indig­nats per com els collen des de la Gene­ra­li­tat amb nous pro­to­cols i san­ci­ons.
Després de les con­ver­ses que hem tin­gut amb el sec­tor, hem acor­dat esta­blir un nou pla de tre­ball per millo­rar la comu­ni­cació i abor­dar de manera con­junta totes les rei­vin­di­ca­ci­ons dels caçadors del país. Val a dir que al depar­ta­ment sem­pre valo­rem la feina dels caçadors. La caça, encara que a vega­des en alguns sec­tors i indrets del país pot­ser està més mal vista, per a nosal­tres com­pleix un valor social i és impor­tant en l’àmbit econòmic i en la gestió del propi patri­moni i és indis­pen­sa­ble per fre­nar el crei­xe­ment pobla­ci­o­nal de les espècies cinegètiques, com el sen­glar, que pro­vo­quen danys a les explo­ta­ci­ons agrícoles i rama­de­res. És cert que ara es quei­xen d’unes taxes que es van apro­var amb la llei de mesu­res, que són taxes que sen­zi­lla­ment hem posat al dia i que vam acor­dar amb ells que s’inter­pre­ta­rien per la banda més baixa. Les taxes s’han posat al mateix nivell que les de totes les comu­ni­tats autònomes perquè esta­ven extre­ma­ment des­fa­sa­des. I això ho vam apro­var amb la llei de mesu­res i ells tenien els seus ter­mi­nis per fer-hi les al·lega­ci­ons per­ti­nents, i no hi ha res més.
Agri­cul­tura ha creat el ‘market­place’ d’ini­ci­a­ti­ves solidàries.
Són ini­ci­a­ti­ves que llui­ten per donar res­posta a l’emergència ali­mentària. La pri­mera cosa que vam fer, com et deia, és lliu­rar al Banc dels Ali­ments pro­duc­tes de la cam­pa­nya de la fruita i llet a les esco­les. Evi­dent­ment, en no haver-hi esco­les, tots aquests litres i qui­los de fruita han deri­vat al Banc dels Ali­ments (174.000 litres de llet i 16.000 qui­los de fruita). El market­place és com un mer­cat en línia que posa en con­tacte el sec­tor agro­a­li­men­tari i les enti­tats per sub­mi­nis­trat ali­ments a col·lec­tius vul­ne­ra­bles. I acon­se­guim aju­dar les empre­ses agro­a­li­mentàries en l’apro­fi­ta­ment dels ali­ments i la pre­venció de les pèrdues i a més en el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari, i alhora aju­dem a l’emergència ali­mentària actual.
Vostè havia dit ante­ri­or­ment que avançàvem cap a la sobi­ra­nia ali­mentària. La Covid ho ha atu­rat?
No. Avan­cem més que mai cap a la sobi­ra­nia ali­mentària. El que passa és que hem d’enten­dre què vol dir sobi­ra­nia ali­mentària, perquè a vega­des, par­lant del mot sobi­ra­nia, hi ha uns quants ciu­ta­dans i ciu­ta­da­nes rela­ci­o­nats amb par­tits polítics d’aquest país que només sen­tir la paraula sobi­ra­nia, que és la paraula més pre­ci­osa del món, perquè de sobi­rans ho hauríem de ser tots, ho rebut­gen. La sobi­ra­nia ali­mentària és el dret que tenen els pobles a esco­llir com volen ali­men­tar-se. Nosal­tres volem deci­dir i volem que aquest país deci­deixi com ali­men­tar-se. Per això estem tre­ba­llant amb al Con­sell Català de l’Ali­men­tació en un pla estratègic de l’ali­men­tació de país que ha de deri­var en el pacte naci­o­nal de l’ali­men­tació de Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.