Opinió

La innovació, assignatura pendent

M’ha agradat que es faci una referència explícita a ells, als investigadors en formació, els doctorands, encara que només sigui per anunciar la seva existència. Hem de recordar que són pedra angular del sistema de recerca. Mancarien aspectes relatius a l’ordenació del doctorat i a llurs condicions laborals. La reflexió que cal fer també és urgent

El govern acaba d’ela­bo­rar l’avant­pro­jecte de la llei de la ciència de Cata­lu­nya i aquests dies està obert el període d’al·lega­ci­ons que per­met a tots els interes­sats mani­fes­tar tot allò que vol­drien apor­tar per enri­quir la futura llei.

Fa anys que espe­rava veure un docu­ment com­plet que abordés, des d’un punt de vista legis­la­tiu, tot el que té a veure amb la ciència, la recerca, la trans­ferència i l’apli­cació del conei­xe­ment, la inno­vació, la divul­gació, la recon­versió de la vella eco­no­mia en l’eco­no­mia del conei­xe­ment o la indústria del conei­xe­ment.

Estava a punt d’escriure que el futur del país exi­geix can­vis en els plan­te­ja­ments de l’eco­no­mia, però m’he ado­nat que el temps ver­bal ja no és el cor­recte. Malau­ra­da­ment hem de dir “exi­gia can­vis”. Ara toca dir que hem de fer cor­rec­ci­ons pro­fun­des i urgents per solu­ci­o­nar els pro­ble­mes cre­ats per no haver pres les deci­si­ons ade­qua­des i per inten­tar recu­pe­rar les posi­ci­ons en el con­text inter­na­ci­o­nal. Els nos­tres greus errors en l’adap­tació de la soci­e­tat a l’eco­no­mia digi­tal i del conei­xe­ment es posen ara més de mani­fest davant la crisi gene­rada pel SARS-CoV-2.

Seria un gran error pen­sar que pel fet de ser un país cap­da­van­ter en acon­se­guir ajuts inter­na­ci­o­nals per milió d’habi­tants o per tenir un alt índex de publi­ca­ci­ons científiques el sis­tema gau­deix de bona salut. És cert que en alguns àmbits la recerca és excel·lent, però en pocs els asso­li­ments científics es tras­lla­den a la soci­e­tat. En gene­ral, el tras­llat de la recerca al sec­tor pro­duc­tiu és molt pobre. Diria que hi ha una excepció, en el camp clínic, ja que la recerca és trans­la­ci­o­nal i els resul­tats solen ser d’apli­cació directa i la inno­vació s’incor­pora sovint amb pocs inter­me­di­a­ris.

Una llei per si mateixa no resol res. Sovint només ser­veix per tran­quil·lit­zar un sec­tor de la soci­e­tat i per fer callar algun mem­bre del mateix govern. Una de les prin­ci­pals raons de la manca d’efec­ti­vi­tat de mol­tes lleis és que s’apro­ven, fent una mica de trampa, sense memòries econòmiques ben fetes i sense dotació poste­rior de recur­sos. És a dir, sense les pre­vi­si­ons pres­su­postàries per apli­car-les.

De la lec­tura de l’avant­pro­jecte trec con­clu­si­ons posi­ti­ves pel que fa a la recerca. Pretén la cre­ació d’eines de pla­ni­fi­cació i gestió de la recerca i defi­neix l’orde­na­ment dels agents que la desen­vo­lu­pen. Tot això, però, ser­veix de poc si la pla­ni­fi­cació i els con­sells que puguin arri­bar a l’exe­cu­tiu no tenen dar­rere un pres­su­post sufi­ci­ent. Un toc d’alerta. Massa bones ini­ci­a­ti­ves amb mort per manca de recur­sos. De fet aquests anys hem fet pas­sos endar­rere per la reducció del nom­bre d’inves­ti­ga­dors en for­mació finançats.

M’ha agra­dat que es faci una referència explícita a ells, als inves­ti­ga­dors en for­mació, els doc­to­rands, encara que només sigui per anun­ciar la seva existència. Hem de recor­dar que són pedra angu­lar del sis­tema de recerca. Man­ca­rien aspec­tes rela­tius a l’orde­nació del doc­to­rat i a llurs con­di­ci­ons labo­rals. La reflexió que cal fer també és urgent. Els doc­to­rands sem­pre hau­rien de rebre un salari sufi­ci­ent.

Mal­grat el meu con­ven­ci­ment de l’interès del govern a gene­rar un sis­tema de trans­ferència i inno­vació eficaç, em sem­bla que el docu­ment conté tòpics que per se no apor­ten gaire i que no hi ha model de trans­ferència i inno­vació. Durant molts anys, dife­rents dele­ga­ci­ons gover­na­men­tals i uni­ver­sitàries han tin­gut relació amb col·lec­tius inter­na­ci­o­nals de països líders en R+D+I, líders en l’apli­cació del conei­xe­ment en gene­rar riquesa, per incor­po­rar idees que pogues­sin aju­dar-nos a pro­gres­sar. Hi ha hagut molta relació amb enti­tats d’Israel, un estat que té unes dimen­si­ons no gaire allu­nya­des de les nos­tres, però amb un sis­tema d’R+D+I enve­ja­ble, és entre els tres pri­mers estats més inno­va­dors del món. Una de les coses que més clares es veuen quan s’ana­litza aquest sis­tema és que el camí per ser líder implica model i per­se­ve­rança, entre altres coses pres­su­pos­ta­ria. Els nos­tres inter­lo­cu­tors ens han donat molts con­sells, però no n’hem seguit cap. També ens ho han dit ells.

El model d’orga­nit­zació, gover­nança i assig­nació de recur­sos són peces clau. Pot­ser seria el moment de plan­te­jar si no són millors les agències o con­sor­cis que l’acció directa del govern.

The Israel Innovation Authority

És una agència independent amb finançament públic. Proporciona una varietat d’eines pràctiques i plataformes de finançament destinades a atendre de manera efectiva les necessitats dinàmiques i canviants dels ecosistemes d’innovació locals i internacionals. Inclou emprenedors, empreses madures que desenvolupen nous productes o processos de fabricació, grups acadèmics que busquen transferir les seves idees al mercat, corporacions mundials interessades a col·laborar amb la tecnologia israeliana, empreses israelianes que busquen nous mercats a l’estranger i fàbriques i plantes tradicionals que busquen incorporar fabricació innovadora i avançada als seus negocis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.