Política

El govern espanyol descarta l’autocrítica en la derrota de Calviño a l’Eurogrup

L’executiu estatal assegura que no ha fallat en la feina feta, tot i el fracàs de la candidatura

Diu que la patacada no afectarà la negociació del fons de recuperació europeu

Ni la més mínima autocrítica després de la patacada que va emportar-se el govern espanyol dijous en perdre per un sol vot la presidència de l’Eurogrup davant del ministre de Finances irlandès, Paschal Donohoe. Després de dies i dies venent la candidatura de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, com la favorita per presidir l’Eurogrup, el govern espanyol considera que no ha fet una bona tasca. Defensa que “no ha fallat res” en la feina que ha fet l’Estat a l’Eurogrup tot i haver acabat en derrota. “Vam fer una bona feina. No ha fallat res. Simplement ha guanyat un altre candidat”, indiquen fonts de La Moncloa.

Alguns experts ho veuen diferent. Ho consideren un fracàs de la diplomàcia espanyola.

Fracàs diplomàtic

A l’hora d’analitzar el resultat de la votació (Calviño va obtenir 9 vots i el seu adversari, l’irlandès Donohoe, 10), la investigadora de l’Institut Complutense d’Estudis Internacionals (ICEI), Ruth Ferrero, considera, en declaracions a RTVE, que “posa de manifest un fracàs diplomàtic en tot el seu esplendor”, i també la pèrdua de “pes específic” de la vicepresidenta, tant a la UE com al govern de l’Estat. D’altres també veuen un greu error vendre com a triomf anticipat el suport d’Alemanya i França a la candidatura de Calviño i dir-ho públicament. La vicepresidenta va intentar donar ahir explicacions diverses i en diferents mitjans perquè no s’havien complert les expectatives. Va assegurar que tenia emparaulats deu vots i que algú no va fer el que havia dit que faria. Qui va ser no se sabrà, ja que el vot és secret. Calviño també va culpar del naufragi de la seva candidatura la dreta. “El PP europeu ha fet una campanya molt potent i agressiva de suport al candidat irlandès”, va dir.

En roda de premsa posterior a la reunió dels ministres de Finances de la UE que es va celebrar ahir de manera telemàtica, Calviño, que vol girar full a l’ensopegada de dijous, va aprofitar la compareixença per desvincular la seva derrota de la negociació del fons de recuperació, que es debatrà en el Consell Europeu de la setmana que ve. “Són dues coses diferents”, va afirmar amb vista a la negociació del fons anticrisi.

Sobre la possibilitat que l’elecció de l’irlandès Donohoe com a nou president de l’Eurogrup reforci la posició dels països més austers que volen imposar més condicions als fons europeus per pal·liar els efectes de la crisi causada per la Covid-19, Calviño va indicar que no hi veu cap relació perquè la negociació del pla es fa en l’àmbit dels líders i no a l’Eurogrup. “No crec en una Europa basada en clubs i etiquetes. No es corresponen amb una realitat complexa. Haurem de treballar junts per arribar als acords necessaris”, va destacar la vicepresidenta econòmica, que va confirmar que Donohoe l’havia trucada i l’havia instat a “treballar junts”.

A les explicacions de Calviño, cal sumar-hi les del seu company de gabinet, el vicepresident Pablo Iglesias, que va culpar del fracàs els països que van defensar els paradisos fiscals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.