Gran angular

Es reforça el finançament dels gestors d’olis industrials usats

SIGAUS, el sistema integrat d’olis usats, pagarà sis vegades més als gestors per garantir la viabilitat de la seva activitat

La crisi de la COVID-19 ha obligat el sistema integrat de gestió d’olis industrials usats, SIGAUS, a multiplicar per sis el finançament que s’aporta a les empreses que es dediquen a la gestió d’aquest residu, que a Catalunya l’any 2019 van recollir 23.725 tones d’olis usats, tot prestant servei a més de 9.000 establiments que van generar aquesta mena de residu.

L’alentiment de l’activitat industrial i l’aturada de l’automoció van provocar una davallada de les vendes de lubricants de gairebé un 40% entre els mesos de març i maig d’engany, i això ha comportat una forta caiguda en l’activitat de les empreses gestores d’aquest residu, fins al punt de comprometre la seva viabilitat futura i, com remarca SIGAUS, la recollida d’aquest residu perillós.

Conscient que en el procés de reconstrucció econòmica que s’ha de dur a terme durant els mesos a venir hi tindrà un paper essencial l’economia circular, SIGAUS, que a Catalunya aplega 20 instal·lacions gestores, ha incrementat de forma notable el finançament de la recollida, per tal de garantir que el residu se seguirà recollint i tractant. Des del mes d’abril, SIGAUS està abonant una quantitat mensual fixa a cadascuna d’aquestes empreses en funció de l’activitat que van realitzat l’any passat, per tal de proporcionar-los una línia estable d’ingressos, al marge del retrocés que s’està patint enguany. Amb aquest canvi en la retribució, els gestors poden cobrar per tona recollida sis vegades més que la quantitat percebuda el 2019.

Durant el 2019, a Catalunya es van recollir i reciclar un total de 23.725 t d’olis industrials usats a través de més de 20.000 recollides registrades i, amb elles, es van atendre 9.129 establiments productors repartits per 612 municipis. 5.869 d’aquestes establiments tenien a veure amb l’automoció, 1.548 eren indústries i 1.712 van realitzar altres activitats (construcció, serveis o instal·lacions de l’Administració, entre d’altres).

Val a dir que, a causa de l’àmplia diversitat d’usos de l’oli lubricant (des de tot el parc de vehicles fins a la maquinària agrícola, i des d’una gran indústria fins a un petit transformador d’un lloc remot), l’oli usat es genera d’una forma molt fragmentada i es dispersa geogràficament. Així doncs, resulta crucial donar cobertura a tots els punts del territori de Catalunya, incloent-hi les zones rurals i allunyades dels grans focus de població i activitat econòmica, on els costs logístics de la gestió del residu es multipliquen. A Catalunya, durant el 2019, el 49 % dels municipis en què SIGAUS va recollir olis usats són rurals. En aquests municipis va atendre 1.056 productors. Així mateix, va atendre 423 productors a zones d’alta muntanya i 314 a localitats de menys de 1.000 habitants.

Un cop recollit, l’oli usat es trasllada a instal·lacions especialitzades per a la seva anàlisi prèvia i tractament final amb l’objectiu que es pugui aprofitar al 100 %, com a base lubricant per a la fabricació de nous olis (regeneració) o com a combustible de característiques similars al fuel (valorització energètica). En el cas de Catalunya, l’oli usat gestionat finalment, un cop retirats els impropis d’aigua i fangs que el residu pugui contenir, va ser de 20.711 tones, de les quals el 95 % es va destinar a la regeneració, el tractament prioritari pels seus importants beneficis ambientals i econòmics.

Gràcies a la regeneració, el 2019, a Catalunya, es va poder retornar al mercat un total de 12.349 tones de nous lubricants. A més de l’obtenció d’aquestes matèries primeres (per a les quals, si no s’hagués comptat amb l’oli usat, s’haurien necessitat 6 milions de barrils de petroli), la regeneració és un procés que aporta beneficis importants en la lluita contra el canvi climàtic i que, en el cas de Catalunya, va suposar evitar l’emissió a l’atmosfera d’un total de 13.158 tones de CO2. Per la seva banda, l’oli usat valoritzat energèticament amb l’objectiu de fabricar combustible d’ús industrial va permetre d’estalviar una energia equivalent a 0,9 GWh i 101.000 barrils de petroli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.