Opinió

Els incerts resultats electorals i els mercats

Els EUA són encara la primera economia mundial i, per la seva flexibilitat i potent capacitat d’adaptació, s’estaven recuperant millor que Europa. En això recau l’esperança de mig món: que actuïn un cop més de locomotora de l’economia mundial, ara globalment en recessió, i que un nou president no ho malmeti. Finalment, això és el que nosaltres ens jugàvem en aquestes eleccions

L’endemà de les elec­ci­ons ame­ri­ca­nes, tot i uns resul­tats inde­fi­nits i molt dis­pu­tats, molt pro­pers a les pit­jors expec­ta­ti­ves que durant mesos es podien pre­veure, les bor­ses de tot el món tan­ca­ven els ulls i puja­ven amb força. Pro­ba­ble­ment alleu­ge­ri­des, perquè, si bé no s’havia decla­rat encara un gua­nya­dor i qual­se­vol d’ells tenia al davant un pano­rama com­pli­cat amb el Congrés en con­tra i tots els ele­ments d’una gran crisi per resol­dre, s’havien tret de sobre almenys un obs­ta­cle: les matei­xes elec­ci­ons.

Evi­dent­ment, l’opti­misme podria haver estat més categòric si s’hagués pro­cla­mat ja un pre­si­dent i si aquest hagués comp­tat amb el suport de les dues cam­bres, però el sim­ple fet de tenir al davant un inter­ro­gant menys impul­sava els mer­cats finan­cers amb la recu­pe­rada i ben mani­fes­tada tendència alcista que ha carac­te­rit­zat espe­ci­al­ment les bor­ses ame­ri­ca­nes durant la pandèmia.

És, pro­ba­ble­ment, un signe més del crei­xent apo­li­ti­cisme que mani­fes­ten dar­re­ra­ment els mer­cats finan­cers, molt més pre­o­cu­pats de vari­a­bles econòmiques o finan­ce­res estric­tes que del color polític de les opci­ons de govern. I és que, de fet, la incon­creció dels resul­tats i la pers­pec­tiva d’un govern lli­gat de mans pot ser força atrac­tiva per a una part del món cor­po­ra­tiu. Implica una certa asse­gu­rança con­tra grans pre­ten­si­ons legis­la­ti­ves i a favor de l’statu quo. Cer­ta­ment, una segona millor opció pre­fe­rida a deter­mi­nats expe­ri­ments i focs d’arti­fici dels governs que ben sovint com­pli­quen les coses.

A pri­ori, els mer­cats finan­cers i la indústria de la inversió no tenien una posició clara­ment majo­ritària sobre qui volien veure com a futur pre­si­dent dels EUA. D’una banda, i fins a l’inici de la crisi de la covid-19, l’eco­no­mia ame­ri­cana del pri­mer man­dat Trump tenia un bon com­por­ta­ment amb plena ocu­pació, gau­dint d’una rebaixa impor­tant dels impos­tos empre­sa­ri­als i una pressió nor­ma­tiva a la baixa. De l’altra, la gestió de la pandèmia i les con­fron­ta­ci­ons amb la Xina de Trump des­a­gra­da­ven amplis sec­tors econòmics, que veien en la seva ree­lecció una pre­o­cu­pant con­tinuïtat de qua­tre anys d’aques­tes polítiques.

L’opció d’una pre­sidència Biden amb un Senat recu­pe­rat pels demòcra­tes amb clare­dat, feia pre­veure una gestió menys erràtica de la pandèmia i de la política exte­rior ame­ri­cana. Això sí, a canvi de més impos­tos, de més con­fi­na­ments i de tan­ca­ments en deter­mi­nats sec­tors, i per a les empre­ses tec­nològiques, -grans ani­ma­do­res i pro­ta­go­nis­tes de les bor­ses mun­di­als-, el risc de polítiques gover­na­men­tals con­tra la seva pri­vi­le­gi­ada situ­ació de mer­cat. A curt ter­mini, el pla de recu­pe­ració econòmica d’una admi­nis­tració demòcrata indis­cu­tida pel Congrés seria més expan­siu, si bé a llarg ter­mini l’eco­no­mia podria aca­bar patint l’exces­siva pro­di­ga­li­tat d’aquest tipus d’admi­nis­tració i el fre en acti­vi­tat i inversió que pro­vo­ca­ria una pujada d’impos­tos que, de ben segur, deci­di­ran empren­dre els demòcra­tes un cop s’hagi enca­rat la recu­pe­ració.

Totes les opci­ons polítiques bus­quen objec­tius posi­tius que necessària­ment gene­ren simultània­ment els seus efec­tes nega­tius. I els mer­cats ho saben. Serà, per tant, la valo­ració rela­tiva que facin els elec­tors, en aquest cas els ame­ri­cans, de com els afec­ten els efec­tes posi­tius i els nega­tius (em molesta la pujada d’impos­tos però em com­pen­sen les pres­ta­ci­ons addi­ci­o­nals?), -de fet quin és per a mi el balanç net de tot ple­gat -, la que deter­mina bona part de la direcció del vot que als EUA és pot­ser menys ideològic i més eco­no­mi­cista i patriòtic que a Europa. Al final, més que els pro­gra­mes teòrics dels dos pre­si­dents, es valora la capa­ci­tat de posar en marxa polítiques ade­qua­des, i el grau de con­fiança i cer­tesa que gene­rin en l’eco­no­mia. Tot, moles­tant poc.

Els Estats Units es poden con­fron­tar ara amb impug­na­ci­ons llar­gues i incer­tes dels resul­tats elec­to­rals, i el pre­si­dent que ocupi la Casa Blanca a par­tir del gener con­viurà amb un Senat lleu­ge­ra­ment favo­ra­ble i amb una Cam­bra de Repre­sen­tants contrària (Trump) o una Cam­bra de Repre­sen­tants favo­ra­ble i un Senat con­trari (Biden). Si ens trobéssim en una època de gran con­fiança dels ciu­ta­dans amb els seus gover­nants, això seria un greu incon­ve­ni­ent i una font de pes­si­misme. Però no és així, més aviat hi ha consciència que ens tro­bem en sis­te­mes polítics ines­ta­bles que han gene­rat, per exem­ple, aquest esce­nari elec­to­ral i poste­lec­to­ral poc desit­jat, i que pot­ser no és tan dolent que tin­guin les mans lli­ga­des.

Els EUA són encara la pri­mera eco­no­mia mun­dial i, per la seva fle­xi­bi­li­tat i potent capa­ci­tat d’adap­tació, s’esta­ven recu­pe­rant millor que Europa. En això recau l’espe­rança de mig món: que actuïn un cop més de loco­mo­tora de l’eco­no­mia mun­dial, ara glo­bal­ment en recessió, i que un nou pre­si­dent no ho mal­meti. Final­ment, això és el que nosal­tres ens jugàvem en aques­tes elec­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.