Gran angular

La infertilitat alimenta un fecund negoci

El negoci de les clíniques de reproducció assistida ha rebut els darrers anys l’entrada de grans grups inversors. El sector resulta atractiu per la seva estabilitat i el seu creixement continuat

El potencial de creixement a mitjà i llarg termini és bastant gran
BDK
ESTUDI OBSERVATORI SECTOR
És un sector molt defensiu pel projecte vital que representa
jorge lópez
liceo capital

El sector de la reproducció assistida ha registrat en els darrers anys un procés de concentració amb l’entrada de grans inversors internacionals que ha fet madurar el sector, de la mateixa manera que ha passat en la sanitat privada en general.

Fa menys d’un mes, Fresenius Helios, el grup alemany propietari de Quirónsalud, va comprar el grup de clíniques de reproducció assistida Eugin a NMC Health per 430 milions d’euros. Així, amb l’adquisició d’Eugin Group, l’empresa alemanya es converteix en líder en aquest mercat. El 2019, el Grup Eugin va generar unes vendes de 160 milions d’euros. Eugin Group creada a Barcelona pels doctors Mario Reverter i Oriol Coll, suma trenta-una clíniques i trenta-quatre llocs addicionals en nou països de tres continents, amb 1.300 empleats. Els EUA, Espanya, el Brasil, Itàlia i Suècia són els majors mercats del grup Eugin, que també opera en clíniques a Dinamarca, l’Argentina, Colòmbia i Letònia. El 2019, al voltant de 37.000 cicles de fecundació van ser fets a través de la xarxa d’Eugin. Per part seva, Fresenius Helios va dur a terme més de 10.000 cicles en 7.000 pacients el mateix any.

A més d’Eugin, l’Institut Valencià d’Infertilitat (IVI), Dexeus Mujer, ProcreaTec, Barcelona IVF i Clínica Tambre són algunes de les companyies que estan al capdavant de la reproducció assistida a l’Estat espanyol. De fet, les cinc primeres empreses representen ara gairebé el 60% de la indústria.

A aquests centres els han sortit inversors de totes bandes i els fons d’inversió internacionals cada cop són més presents. Investindustrial —de la família Bonomi, propietària de Port Aventura— va adquirir fa poc més d’un any Ginefiv per 30 milions d’euros. Per la seva banda, IVI, clínica d’origen valencià amb forta presència a Catalunya, es va fusionar amb Reproductive Medicine Associates of New Jersey, i actualment posseeixen seixanta-cinc clíniques en nou països (trenta-una a l’Estat espanyol).

En els darrers cinc anys, el sector ha estat creixent entre un 5% i un 10% anual. S’ha incrementat el nombre de pacients nacionals i internacionals. “Es tracta d’un sector molt defensiu, pel projecte vital que representa; si els pacients necessiten diners demanen préstecs bancaris, o a amics i familiars. De fet, es tracta d’un dels sectors que té menys cobertura asseguradora, la qual cosa fa que els marges siguin més atractius”, explica Jorge López, del banc d’inversió Liceo Capital.

La crisi del coronavirus no els ha afectat gaire, ja que la demanda de reproducció assistida ha seguit creixent per motius diversos. El retard de la maternitat és una de les principals explicacions de l’auge d’aquest negoci.A l’Estat espanyol, l’edat mitjana en què les dones tenen el seu primer fill ha passat en quaranta anys dels 24 als 32 anys.

A més de la tendència a endarrerir la maternitat, la limitada cobertura assistencial pública i la flexibilitat de la legislació espanyola són factors que han anat impulsant la demanda d’aquesta mena de tractaments durant els últims anys, especialment els oferts per centres privats especialitzats. El 2019, el seu volum d’ingressos va aconseguir els 632 milions d’euros, el 86% facturat per clíniques i centres privats, segons dades de l’Observatori Sectorial DBK d’Informa, que plasma una evolució ascendent. Seguirà així. “El potencial de creixement a mitjà i llarg termini encara és gran”, expliquen els responsables de l’estudi. Ara com ara, segons el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, un de cada deu nens que neix a Espanya és fruit d’aquestes tècniques.

Segons les darreres dades disponibles de l’Observatori Sectorial DBK d’INFORMA, el valor total dels tractaments de reproducció assistida fets a Espanya va aconseguir els 632 milions d’euros el 2019: el 76,0% corresponent a centres especialitzats de titularitat privada; el 13,9%, a hospitals públics, i el 10,1%, a clíniques privades, tenint en compte en aquest últim cas només el volum de negoci generat amb recursos propis.

Així, els centres privats especialitzats en aquests tractaments van generar el 2019 un volum de negoci agregat de 480 milions d’euros, la qual cosa va suposar un creixement del 5,3% respecte al 2018 i una variació pròxima al 25% en comparació amb la xifra registrada el 2015.

Actualment, Catalunya concentra el 25% dels quasi 300 centres privats especialitzats que hi ha a l’Estat espanyol. I malgrat l’elevada oferta en els darrers mesos, s’han obert o s’ha anunciat l’obertura de nous centres a la capital catalana. Ginefiv, el grup d’origen madrileny de reproducció assistida que controla el grup Universal Clinics, participat pel gestor de capital risc Investindustrial, va anunciar a finals de novembre l’obertura d’un centre nou de 1.100 m² a la Gran Via de Barcelona. També l’Institut Marquès, la Corachan i l’Hospital de Barcelona han obert o ampliat els darrers anys els seus propis centres de reproducció assistida per adonar resposta a la creixent demanda de tractaments.

El negoci de la reproducció assistida a Espanya és el principal referent a Europa, amb més de 100.000 tractaments a l’any, i se situa al davant de països com Rússia i França, segons dades de Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (Eshre). D’aquests 100.000, un 20% es fan a pacients internacionals. Hi ha, de fet, algunes clíniques a Barcelona on més del 80% de les seves clientes són de fora de l’Estat espanyol.

LES XIFRES

60%
de concentració.
És el percentatge de negoci que aglutinen cinc firmes de reproducció assistida a l’Estat espanyol.
86%
de sector privat.
És el percentatge que representen els centres privats en la facturació dels tractaments per combatre la infertilitat a l’Estat espanyol.
25.000
milions de previsió global.
El 2026 s’espera que la facturació global a tot el món aconsegueixi una mica més de 25.000 milions d’euros.
5.000
euros de cost per tractament.
Les pacients se sotmeten de mitjana a tres inseminacions, així com a tres fecundacions in vitro, tractaments que parteixen de 600 euros i que poden arribar a costar més de 5.000 cada un.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.