Opinió

La feina, pitjor del que mostren les dades

La taxa d’atur per a les persones de menys de 25 anys s’ha situat en el quart trimestre del 2020 en un 38,7%, 2,7 vegades per sobre de la taxa d’atur global

Si només poguéssim utilitzar dues paraules per caracteritzar l’evolució del nostre mercat laboral durant l’any passat, segurament triaríem ERTO i teletreball, però la realitat que ens mostren les darreres dades disponibles de l’Enquesta de Població Activa és molt més complexa i preocupant.

És cert que aquest cop s’ha aconseguit moderar la velocitat en què ha augmentat la taxa d’atur en relació amb crisis anteriors. En concret, a Catalunya la taxa d’atur s’ha situat a finals del 2020 en un 13,9%, 3,4 punts percentuals per sobre de la que hi havia a finals del 2019. En canvi, només entre el tercer trimestre del 2008 i el primer del 2009, la taxa d’atur va augmentar 7,4 punts percentuals, passant del 8,8% al 16,2%.

Ara bé, la situació per a alguns col·lectius és clarament pitjor ara que durant els moments més difícils de la gran recessió. Per exemple, la taxa d’atur per a les persones de menys de 25 anys s’ha situat en el quart trimestre del 2020 en un 38,7%, 2,7 vegades per sobre de la taxa d’atur global quan normalment aquest quocient se situa al voltant de 2.

De fet, mentre que l’ocupació a Catalunya va caure un 4.0% entre el quart trimestre del 2019 i el quart trimestre del 2020, aquesta caiguda va ser del 37,4% per les persones d’entre 16 i 19 anys i de l’11,4% per a les que tenen entre 20 i 24 anys, un resultat que es deu en bona mesura a l’elevada utilització de contractes temporals entre els joves, però també als tipus de feina que desenvolupen tant en termes d’ocupacions com de sectors d’activitat. A més, no cal oblidar que durant les recessions, hi ha una bona part de les persones que deixen de buscar feina a causa de la falta d’oportunitats i passen a ser comptabilitzades com a inactius (el que es coneix com efecte del treballador desanimat). Aquest col·lectiu ha augmentat també a Catalunya gairebé un 5% al llarg del 2020, mentre que globalment només ho ha fet un 1,5%.

Ara bé, el més preocupant són els efectes que aquesta situació tindrà per a aquests joves a llarg termini. Hi ha un elevat nombre d’estudis que mostren com la incorporació al mercat laboral en moments de crisi té efectes permanents sobre la seva carrera professional: menors nivells de salaris i una major inestabilitat laboral. Cal que les polítiques de reactivació econòmica que s’adoptin durant els propers mesos tinguin molt en compte la situació d’aquest col·lectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.