Opinió

La feina, pitjor del que mostren les dades

La taxa d’atur per a les persones de menys de 25 anys s’ha situat en el quart trimestre del 2020 en un 38,7%, 2,7 vegades per sobre de la taxa d’atur global

Si només poguéssim uti­lit­zar dues parau­les per carac­te­rit­zar l’evo­lució del nos­tre mer­cat labo­ral durant l’any pas­sat, segu­ra­ment triaríem ERTO i tele­tre­ball, però la rea­li­tat que ens mos­tren les dar­re­res dades dis­po­ni­bles de l’Enquesta de Població Activa és molt més com­plexa i pre­o­cu­pant.

És cert que aquest cop s’ha acon­se­guit mode­rar la velo­ci­tat en què ha aug­men­tat la taxa d’atur en relació amb cri­sis ante­ri­ors. En con­cret, a Cata­lu­nya la taxa d’atur s’ha situat a finals del 2020 en un 13,9%, 3,4 punts per­cen­tu­als per sobre de la que hi havia a finals del 2019. En canvi, només entre el ter­cer tri­mes­tre del 2008 i el pri­mer del 2009, la taxa d’atur va aug­men­tar 7,4 punts per­cen­tu­als, pas­sant del 8,8% al 16,2%.

Ara bé, la situ­ació per a alguns col·lec­tius és clara­ment pit­jor ara que durant els moments més difícils de la gran recessió. Per exem­ple, la taxa d’atur per a les per­so­nes de menys de 25 anys s’ha situat en el quart tri­mes­tre del 2020 en un 38,7%, 2,7 vega­des per sobre de la taxa d’atur glo­bal quan nor­mal­ment aquest quo­ci­ent se situa al vol­tant de 2.

De fet, men­tre que l’ocu­pació a Cata­lu­nya va caure un 4.0% entre el quart tri­mes­tre del 2019 i el quart tri­mes­tre del 2020, aquesta cai­guda va ser del 37,4% per les per­so­nes d’entre 16 i 19 anys i de l’11,4% per a les que tenen entre 20 i 24 anys, un resul­tat que es deu en bona mesura a l’ele­vada uti­lit­zació de con­trac­tes tem­po­rals entre els joves, però també als tipus de feina que desen­vo­lu­pen tant en ter­mes d’ocu­pa­ci­ons com de sec­tors d’acti­vi­tat. A més, no cal obli­dar que durant les reces­si­ons, hi ha una bona part de les per­so­nes que dei­xen de bus­car feina a causa de la falta d’opor­tu­ni­tats i pas­sen a ser comp­ta­bi­lit­za­des com a inac­tius (el que es coneix com efecte del tre­ba­lla­dor desa­ni­mat). Aquest col·lec­tiu ha aug­men­tat també a Cata­lu­nya gai­rebé un 5% al llarg del 2020, men­tre que glo­bal­ment només ho ha fet un 1,5%.

Ara bé, el més pre­o­cu­pant són els efec­tes que aquesta situ­ació tindrà per a aquests joves a llarg ter­mini. Hi ha un ele­vat nom­bre d’estu­dis que mos­tren com la incor­po­ració al mer­cat labo­ral en moments de crisi té efec­tes per­ma­nents sobre la seva car­rera pro­fes­si­o­nal: menors nivells de sala­ris i una major ines­ta­bi­li­tat labo­ral. Cal que les polítiques de reac­ti­vació econòmica que s’adop­tin durant els pro­pers mesos tin­guin molt en compte la situ­ació d’aquest col·lec­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.