Opinió

La universitat, clau en el sistema de recerca català

El govern volia una recerca competitiva i va decidir-se per un sistema de recerca dual. Hi havia la recerca universitària, la dels hospitals i la dels centres de recerca relativament independents; però també la dels centres del Consejo Superior de Investigaciones Científiques (CSIC), de caràcter estatal

A finals dels anys vui­tanta hi havia pocs cen­tres de recerca més o menys rela­ci­o­nats amb les tres úniques uni­ver­si­tats exis­tents ales­ho­res: la degana, la UB, i les uni­ver­si­tats UAB i Politècnica de Cata­lu­nya.

El govern d’ales­ho­res mani­fes­tava res­pecte i també recel amb les uni­ver­si­tats. La uni­ver­si­tat, a més de res­pec­tada com a cen­tre de conei­xe­ment, era vista com una opo­sició o con­tra­po­der. El seu paper en la lluita anti­fran­quista era en la memòria de tots. La uni­ver­si­tat es con­si­de­rava més auto­ges­tionària i anàrquica que autònoma. Hi havia des­con­fiança sobre la capa­ci­tat de govern dels rec­tors. Es deia que a la uni­ver­si­tat no es podien pren­dre deci­si­ons i apro­var pro­jec­tes de forma àgil. Més o menys explícita­ment es mani­fes­tava, refe­rint-se a les uni­ver­si­tats: “Qui paga no mana.” A les uni­ver­si­tats teníem l’opinió que el govern no les volia gaire for­tes.

Al meu parer, aquesta visió va ser la raó de les pri­me­res deci­si­ons del govern en matèria d’uni­ver­si­tats i recerca i això va con­di­ci­o­nar les següents.

El govern volia una recerca com­pe­ti­tiva i va deci­dir-se per un sis­tema de recerca dual. Hi havia la recerca uni­ver­sitària, la dels hos­pi­tals i la dels cen­tres de recerca rela­ti­va­ment inde­pen­dents; però també la dels cen­tres del Con­sejo Supe­rior de Inves­ti­ga­ci­o­nes Científiques (CSIC), de caràcter esta­tal. L’aposta cata­lana d’acon­se­guir el traspàs del CSIC i bas­tir el sis­tema de recerca al vol­tant d’un CSIC tras­pas­sat havia fra­cas­sat. Només es va acon­se­guir el traspàs del que avui és l’IRTA (Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentàries). El resul­tat és que avui la recerca es dis­tri­bu­eix entre les uni­ver­si­tats, la ins­ti­tució Cerca i el CSIC. Mal­grat això, no sem­pre és fàcil dife­ren­ciar, ja que exis­tei­xen enca­val­ca­ments, espe­ci­al­ment entre uni­ver­si­tat i cen­tres lli­gats als hos­pi­tals.

La cre­ació de nous cen­tres de recerca, aglu­ti­nant grups exis­tents i cre­ant-ne de nous, no només no es va fer inte­grant-los a la uni­ver­si­tat, sinó que es van apro­fi­tar els inves­ti­ga­dors que seguia pagant la uni­ver­si­tat posant-los al ser­vei d’aquests cen­tres. El govern es reser­vava la direcció con­tra l’opinió de les uni­ver­si­tats. En comp­tes de dis­po­sar d’uni­ver­si­tats for­tes amb cen­tres i ins­ti­tuts pro­pis, es cre­ava un sis­tema paral·lel. Malau­ra­da­ment, els min­sos recur­sos que la Gene­ra­li­tat des­ti­nava a la recerca es van haver de dis­tri­buir i la uni­ver­si­tat en va per­dre. Una part del pro­fes­so­rat que paga dedica la seva acti­vi­tat als cen­tres de recerca esmen­tats. Alguns cen­tres de recerca, dins de Cerca, són de gran qua­li­tat i reco­ne­guts inter­na­ci­o­nal­ment. Amb tot, en con­junt, les uni­ver­si­tats han resis­tit i lide­ren la recerca a Cata­lu­nya. Una mos­tra, la vam tenir far pocs dies. Una revista científica espe­ci­a­lit­zada va publi­car un arti­cle que mos­trava la llista del científics més citats de tot el món. Aquesta llista conté el nom de 159.684 inves­ti­ga­dors, són el 2% més citat. Un dels indi­ca­dors més habi­tu­als d’excel·lència científica. D’aquests inves­ti­ga­dors, 2.291 estan refe­ren­ci­ats en un lloc prin­ci­pal de tre­ball que cor­res­pon a un orga­nisme de l’Estat espa­nyol. És a dir, ens de recerca de l’Estat espa­nyol. Entre aquests inves­ti­ga­dors, n’hi ha 661 que són a uni­ver­si­tats, hos­pi­tals i cen­tres de recerca ubi­cats a Cata­lu­nya. D’aquests 661 científics de més impacte, 369 inves­ti­guen a les uni­ver­si­tats, gai­rebé el 56%. A par­tir de les dades que apa­rei­xen al docu­ment Indi­ca­dors de recerca i inno­vació de les uni­ver­si­tats públi­ques cata­la­nes, informe 2020, es pot veure que les publi­ca­ci­ons en arti­cles de recerca en revis­tes inde­xa­des fetes per inves­ti­ga­dors de les uni­ver­si­tats en el període 2013-2017 són també el 56%.

Així mateix, el sis­tema uni­ver­si­tari català és líder a l’Estat, i en el pano­rama inter­na­ci­o­nal la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona és entre les 200 millors del món en el rànquing de Xan­gai, amb un pres­su­post molt infe­rior al que tenen les uni­ver­si­tats de l’entorn euro­peu.

Una Cata­lu­nya amb futur reque­reix un sis­tema de recerca de qua­li­tat, la qual cosa reque­reix que les uni­ver­si­tats dis­po­sin d’un millor pres­su­post i que per manca de finançament no es vegin amb la impos­si­bi­li­tat d’incor­po­rar inves­ti­ga­dors pre­doc­to­rals i post­doc­to­rals, finançar equi­pa­ment i com­pe­tir inter­na­ci­o­nal­ment. Les polítiques i el repar­ti­ment de recur­sos entre les uni­ver­si­tats i els cen­tres Cerca estan dese­qui­li­brats cap als segons i molt més si tenim en compte el pes específic de cadascú en el sis­tema de recerca català.

Catalunya i la recerca

El sistema de recerca de Catalunya consta de 12 universitats (vuit de públiques i quatre de privades); 39 centres i instituts Cerca; el Barcelona Supercomputing Center, que, com a Centro Nacional de Supercomutación, presideix el govern espanyol, i el CSIC espanyol. A més, hi alguns ens privats. La Institució Cerca és l’Agència de Centres de Recerca de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.