Política

Hamàs llança més coets que mai i Israel assegura que sols apunta contra militants

Més de 3.000 coets impacten a Israel, on el sistema antimíssils frena el creixement del nombre de víctimes

Uns 41.000 palestins han hagut de fugir de casa seva

El mur que conté la Franja de Gaza no havia estat mai superat per tants pro­jec­tils. Ahir, quan es com­plia el vuitè dia d’atacs inin­ter­rom­puts a banda i banda de la fron­tera, les milícies que com­ba­ten des de Gaza havien llançat més de 3.000 coets des del dilluns ante­rior, fet que suposa un incre­ment res­pecte al con­flicte del 2014, quan en van llançar una quan­ti­tat simi­lar en un ter­mini de 50 dies.

Els atacs de Hamàs i del Gihad Islàmic han pro­vo­cat deu vícti­mes mor­tals en ter­ri­tori isra­elià: dues de les quals eren menors d’edat, i dues més, men­tre cor­rien a refu­giar-se. És una xifra que hau­ria estat supe­rior si no fos pel sis­tema antimíssils Cúpula de Ferro, que inter­cepta els coets a l’aire amb una efec­ti­vi­tat –segons expli­quen les auto­ri­tats isra­e­li­a­nes– del 90%. Uns 500 pro­jec­tils més llançats des de Gaza hau­rien cai­gut a dins del mateix ter­ri­tori asset­jat, per al bene­fici de ciu­tats isra­e­li­a­nes pro­pe­res, com Ascaló, que sovint són en el punt de mira.

Sense ajut huma­ni­tari

L’exèrcit isra­elià afirma haver ata­cat 766 objec­tius a la Franja de Gaza i defensa que tots per­ta­nyen a les milícies pales­ti­nes, inclo­ent-hi els habi­tat­ges d’alguns dels seus líders i el sis­tema de túnels sub­ter­ra­nis cone­gut com a “metro”. Caps de les for­ces isra­e­li­a­nes asse­gu­ren que els míssils han mort 75 mili­ci­ans de Hamàs i dot­ze­nes del Gihad Islàmic, però són afir­ma­ci­ons que no van acom­pa­nya­des de pro­ves. Per la seva banda, el Minis­teri de Sani­tat de Gaza, con­tro­lat per Hamàs, afirma que el nom­bre de vícti­mes mor­tals a la Franja s’eleva a gai­rebé 200, inclo­ent-hi 58 menors i 34 dones.

La cam­pa­nya mili­tar isra­e­li­ana ha ata­cat camps de refu­gi­ats i infra­es­truc­tura civil diversa. Matt­hias Sch­male, cap de l’agència de l’ONU pels Refu­gi­ats Pales­tins a Gaza, denun­cia que Israel “no ha permès fer ús de cor­re­dors huma­ni­ta­ris”, cosa que en el con­flicte del 2014 sí que tenien i els per­me­tia moure’s “entre ins­tal·laci­ons i tras­lla­dar-hi mate­rial”. Sch­male informa que les esco­les de l’agència allot­gen 41.000 per­so­nes que han fugit de casa seva després d’una set­mana de bom­bar­de­jos.

La cam­pa­nya mili­tar isra­e­li­ana con­tra Gaza del 2014, ano­me­nada Marge Pro­tec­tor, va dei­xar 1.500 infants orfes al petit encla­va­ment marítim, a banda de 100.000 per­so­nes sense sos­tre. Els infants pales­tins de la Franja de Gaza –la mei­tat de la població és menor d’edat– han vis­cut set ofen­si­ves mili­tars per part de les auto­ri­tats isra­e­li­a­nes en les dues dècades ante­ri­ors. Experts en polítiques públi­ques adver­tei­xen que Gaza no retor­narà a la con­dició que tenia una set­mana enrere quan els bom­bar­de­jos aca­bin. El dany per­pe­trat con­tra totes les infra­es­truc­tu­res bàsiques com ara car­re­te­res, esco­les i habi­tat­ges –a més de con­tra la salut men­tal de la població– que­darà agreu­jat pel blo­queig que pateix Gaza, que sols té sor­tida al mar. Les des­tros­ses, una vegada més, seran recons­truïdes amb el finançament del govern de Gaza, de capi­tal pri­vat palestí i de l’acció huma­nitària. “M’agra­da­ria que Gaza s’enfonsés al mar”, va dir el 1992 l’antic pri­mer minis­tre isra­elià Yitz­hak Rabin: “Però això no pas­sarà, així que hau­rem de tro­bar una solució.” Dècades després, la recerca de solu­ci­ons a cop de bomba no ha fun­ci­o­nat.

LA XIFRA

766
objectius
assegura haver atacat Israel, amb un balanç de 75 morts, tots suposadament de Hamàs i del Gihad Islàmic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.