Opinió

Fons europeus, que no passin de llarg

La mobilització de 140.000 milions d’euros vinculats als fons Next Generation de la Unió Europea ha d’arribar a l’Estat espanyol durant els pròxims sis anys i suposarà una oportunitat única per superar la crisi econòmica i per abordar les transformacions estructurals que permetin la transició cap a una economia verda, digital, inclusiva i social.

Aquesta ingent quantitat de recursos econòmics sorgida de l’esforç compartit i l’endeutament solidari europeu exigeix la definició de plans sòlids i contrastats, que caldrà justificar davant la Comissió Europea. Tinguem-ho ben present: si no s’inverteixen i es gestionen bé, passaran de llarg sense que ens en beneficiem des d’un punt de vista col·lectiu.

És en aquest horitzó de canvis profunds –en què hi ha de jugar un paper preeminent el disseny, la implementació i la gestió de plans de transformació, i amb una presència cada cop més decisiva de les tecnologies digitals– que cal posar en valor el rol decisiu de la consultoria en la consecució dels fins plantejats.

Amb el propòsit de contribuir al màxim aprofitament d’aquests recursos econòmics, i sent conscients que bona part dels diversos actors que hi intervenen ja estan posant sobre la taula projectes estratègics i tractors, defensem, en primer lloc, la creació d’un organisme publicoprivat (Programme Office) que garanteixi una òptima selecció de projectes, així com la seva implementació i una metodologia d’avaluació experta i transparent: han de ser projectes amb metodologies que garanteixin equilibri, qualitat, impacte, inclusió, transparència i un indiscutible alineament amb els objectius establerts. No oblidem que caldrà fer-ne un seguiment estricte per garantir l’assoliment de fites i objectius, així com dur a terme la justificació necessària cap als òrgans de supervisió europeus, al mateix temps que es vetlla per la coordinació i la identificació de sinergies i el retiment de comptes.

La importància de les pimes.

Tinguem present, en segon lloc, que una part fonamental del teixit productiu del país està format per pimes, amb un accés molt més limitat que les grans empreses als serveis tecnològics i a les eines, així com als serveis de consultoria necessaris per preparar els seus plans i projectes de transformació. Per corregir aquest desequilibri (volem garantir les mateixes regles de joc per a totes les empreses, oi?) caldria articular una iniciativa que posi a l’abast de les pimes, de forma estructurada i organitzada, les capacitats de les empreses i consultores TIC mitjançant un xec/tiquet de consultoria i serveis, que acompanyi aquestes petites i mitjanes empreses en el procés de transformació digital i implantació de solucions.

I un tercer aspecte clau. Un requisit per fer de Catalunya un país de referència en l’impuls de les transformacions verda i digital de la seva indústria (els dos eixos principals del Next Generation són, precisament, el Green Deal i la transformació digital) és la potenciació del sector de la consultoria mitjançant un pla d’impuls del talent específic, capaç d’encarar els seus principals reptes: polítiques de foment de les vocacions STEM; generació, atracció i retenció de talent TIC i de consultoria; impuls d’iniciatives vinculades a nous models de formació i reskilling; desplegament de polítiques de suport, creixement i escala de les empreses d’alt valor en aquests camps, i creació de nous models de ciutats regió amb alta qualitat pel teletreball, entre d’altres. Ens hi juguem la competitivitat del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.