Salut

El Consell Interterritorial acorda sense unanimitat els horaris de l’oci nocturn

Els locals podran obrir fins a les 2 o les 3 de la matinada en zones amb baixa incidència de Covid-19

Catalunya en queda fora perquè encara té una incidència acumulada superior als 50 casos per 100.000 habitants

El ministeri de Sanitat i els departaments de Salut autonòmics han aprovat aquest dimecres sense unanimitat una declaració d’actuacions coordinades (DAC) de “compliment obligat” a tot l’Estat que permet reobrir l’oci nocturn fins a les dues o les tres de la matinada i a l’hostaleria fins a la una en els territoris amb menor risc de Covid-19, almenys fins que el 70% de la població estigui vacunada.

La reobertura s’acota, de moment, a territoris amb una incidència acumulada a 14 dies (IA14) de 50 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants o inferior. Aquest llindar deixa per ara Catalunya, que en té 110, fora de l’aplicació d’aquesta flexibilització.

El pla presentat inicialment per Sanitat preveia un horari límit de l’oci nocturn fins a les dues de la matinada als territoris en nivell zero de risc o nova normalitat o en l’1 de risc però, a instàncies de diverses comunitats, l’acord final contempla que es pugui ampliar fins a les 3 en el primer dels dos escenaris.

En aquests casos, als locals d’oci nocturn i discoteques l’aforament no podrà superar el 50% als interiors i el consum de begudes i aliments, tant a interiors com exteriors, s’haurà de fer a taula i  amb una separació entre les cadires d’almenys 1,5 metres. A les terrasses a l’aire lliure es podran ocupar totes les taules permeses, però amb un màxim de 10 persones cadascuna, que es redueix a 6 a les taules situades als espais tancats.

A banda de les directrius a l’entorn de l’oci nocturn també n’hi ha sobre restauració, esdeveniments multitudinaris, per fer front a la vacunació, relatives a la col·laboració amb entitats locals o pel que fa al consum de tabac, com la prohibició de fumar al carrer o en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima de 2 metres.


Decisió sense consens
El Consell Interterritorial de Salut (CIS) ha avalat la proposta del govern espanyol “per majoria” però amb l’oposició de diversos territoris, com Andalusia, Múrcia o Madrid. Castella i Lleó s’ha abstingut i el País Basc i Catalunya no han participat ni en el debat ni en la votació de la mesura, en considerar que envaeix competències seves.

Madrid ja ha anunciat que pensa aplicar la seva pròpia normativa i la Junta d’Andalusia ha demanat que les mesures aprovades sense consens siguin només “recomanacions. A Catalunya, el Procicat ha aprovat avui allargar fins a la 1 de la matinada l’horari de la restauració, la cultura i les botigues de conveniència a partir de divendres, entre altres mesures que suavitzen les restriccions a diverses activitats.

En la roda de premsa posterior a la reunió del CIS, que s’ha celebrat a Pamplona, la ministra de Sanitat, Carolina Darias ha insistit en diverses ocasions que les declaracions d’actuacions coordinades són d’obligat compliment i ha fet una crida a totes les comunitats a complir-les.

La DAC aprovada és un text refós de les cinc anteriors que s’havien aprovat des de l’any passat, una proposta que havien posat sobre la taula diverses comunitats autònomes. La petició va motivar un grup de treball format per 13 Comunitats que va elaborar el text refós que finalment s’ha aprovat avui, i que deixa sense efecte les DAC aprovades entre l’agost i octubre de l’any passat per adaptar-les així “a l’evolució de la pandèmia dels propers mesos, que estarà especialment marcada per la vacunació”.

Darias ha explicat que l’objectiu de la mesura és “tornar a la normalitat de manera gradual i progressiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.