Gran angular

El BCE no alentirà el ritme de compra d’actius fins el mes de setembre

El regulador, tot i els senyals de recuperació econòmica, creu que cal ser prudent i esperar per no afectar la solidesa de l’euro

La conjuntura econòmica no és ara mateix, tot i la millora d’alguns indicadors econòmics, prou propícia perquè el Banc Central Europeu (BCE) decideixi en la seva reunió de demà alentir el ritme del seu programa extraordinari de compra d’actius, que actualment és de 80.000 milions d’euros al mes en bons, i tot indica que es mantindrà fins el mes de setembre.

Tot i que algunes dades parlen d’un enfortiment més que evident de l’economia de la UE, amb uns PMI d’activitat empresarial que s’han corregit a l’alça fins el 57,1 el mes de maig i l’acumulació d’una certa tensió inflacionista, amb un augment del 2% interanual el mes de maig, segons els experts, el BCE no se sent preparat per anunciar que redueix el ritme de compra de bons que porta duent a terme des de principis d’any. Sobre aquesta actitud prudent ha de pesar, segons molts observadors, que el repunt de la inflació és més aviat temporal i la incertesa que encara envolta la crisi sanitària, amb l’impacte que la variant delta de la COVID-19 pugui tenir sobre les xifres de contagi, i la repercussió que això pugui tenir sobre el redreçament econòmic.

Així doncs, els mercats donen per descomptat que el ritme actual de compres en el marc del Programa de Compres d’Emergència per la Pandèmia (PEPP, per les seves sigles en anglès), començarà a reduir el seu ritme actual de 80.000 milions d’euros al mes al mes de setembre, quan els consellers del BCE ja tindran una idea més clara de l’estat real de la crisi sanitària, i de com pot afectar a llarg termini la inflació de la Zona Euro. Segons es rumia al si del BCE, una decisió precipitada en la reducció del programa de compra de bons podria fer davallar l’euro.

Amb tot, els analistes creuen que demà hi haurà un comunicat que destil·larà un cert optimisme, amb unes previsions de creixement de l’economia que es podrien corregir a l’alça. El mateix pot passar amb la inflació, amb el benentès que els preus alts de les matèries primeres estan provocant un augment de preus a tot el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.