Gran angular

El BCE no alentirà el ritme de compra d’actius fins el mes de setembre

El regulador, tot i els senyals de recuperació econòmica, creu que cal ser prudent i esperar per no afectar la solidesa de l’euro

La con­jun­tura econòmica no és ara mateix, tot i la millora d’alguns indi­ca­dors econòmics, prou propícia perquè el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) deci­deixi en la seva reunió de demà alen­tir el ritme del seu pro­grama extra­or­di­nari de com­pra d’actius, que actu­al­ment és de 80.000 mili­ons d’euros al mes en bons, i tot indica que es man­tindrà fins el mes de setem­bre.

Tot i que algu­nes dades par­len d’un enfor­ti­ment més que evi­dent de l’eco­no­mia de la UE, amb uns PMI d’acti­vi­tat empre­sa­rial que s’han cor­re­git a l’alça fins el 57,1 el mes de maig i l’acu­mu­lació d’una certa tensió infla­ci­o­nista, amb un aug­ment del 2% intera­nual el mes de maig, segons els experts, el BCE no se sent pre­pa­rat per anun­ciar que redu­eix el ritme de com­pra de bons que porta duent a terme des de prin­ci­pis d’any. Sobre aquesta acti­tud pru­dent ha de pesar, segons molts obser­va­dors, que el repunt de la inflació és més aviat tem­po­ral i la incer­tesa que encara envolta la crisi sanitària, amb l’impacte que la vari­ant delta de la COVID-19 pugui tenir sobre les xifres de con­tagi, i la reper­cussió que això pugui tenir sobre el redreçament econòmic.

Així doncs, els mer­cats donen per des­comp­tat que el ritme actual de com­pres en el marc del Pro­grama de Com­pres d’Emergència per la Pandèmia (PEPP, per les seves sigles en anglès), començarà a reduir el seu ritme actual de 80.000 mili­ons d’euros al mes al mes de setem­bre, quan els con­se­llers del BCE ja tin­dran una idea més clara de l’estat real de la crisi sanitària, i de com pot afec­tar a llarg ter­mini la inflació de la Zona Euro. Segons es rumia al si del BCE, una decisió pre­ci­pi­tada en la reducció del pro­grama de com­pra de bons podria fer dava­llar l’euro.

Amb tot, els ana­lis­tes cre­uen que demà hi haurà un comu­ni­cat que des­til·larà un cert opti­misme, amb unes pre­vi­si­ons de crei­xe­ment de l’eco­no­mia que es podrien cor­re­gir a l’alça. El mateix pot pas­sar amb la inflació, amb el benentès que els preus alts de les matèries pri­me­res estan pro­vo­cant un aug­ment de preus a tot el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.