Opinió

La insuficiència financera de les universitats

Els ingressos ordinaris de les universitats provenen de dues fonts principals: la més gran és el pressupost públic i l’altra, les matrícules dels estudiants. El debat sobre el preu públic de les matrícules és vell

La recerca i la uni­ver­si­tat tor­nen a tenir veu en el con­sell exe­cu­tiu de la Gene­ra­li­tat. Després de quinze anys, hi torna a haver un Depar­ta­ment de Recerca i Uni­ver­si­tats com­pe­tent en recerca en l’àmbit de la salut, veu­rem de quina manera.

Mal­grat tot, aquest depar­ta­ment neix par­ci­al­ment coix per la falta de com­petències en inno­vació. En rea­li­tat, les polítiques d’inno­vació han estat sem­pre min­ses, i els res­pon­sa­bles d’uni­ver­si­tats i recerca no les han tin­gut mai prou en compte, encara que en algun cas hagues­sin con­vis­cut al mateix depar­ta­ment. Res no can­via.

Una de les prin­ci­pals deman­des de les uni­ver­si­tats és el model de finançament. Diem model de finançament per dir més recur­sos o suficiència finan­cera. La uni­ver­si­tat cata­lana es troba, de fa més d’una dècada, en un ofec finan­cer. La demanda de finançament ade­quat i equi­li­brat va començar amb el traspàs de les uni­ver­si­tats l’any 1985. Fa uns quinze o setze anys sem­blava que ani­ria millo­rant, però la crisi del 2008 ho va estron­car.

Els ingres­sos ordi­na­ris de les uni­ver­si­tats pro­ve­nen de dues fonts prin­ci­pals: la més gran és el pres­su­post públic i l’altra, les matrícules dels estu­di­ants. El debat sobre el preu públic de les matrícules és vell. Té dos ves­sants: el poli­ti­co­con­cep­tual, qui ha de pagar el bene­fici de la for­mació, i l’econòmic, que intenta cobrir dèficits de pres­su­post amb l’apor­tació dels estu­di­ants. A hores d’ara anem, len­ta­ment, cap al model de preu baix, cosa que implica que el govern ho com­pensa econòmica­ment per no dete­ri­o­rar més la uni­ver­si­tat.

Quin hau­ria de ser un finançament ade­quat? Quina és la neces­si­tat real? Res­pos­tes impos­si­bles, perquè podem pres­su­po­sar models docents de mol­tes clas­ses i el finançament de la recerca que es vul­gui. Una manera rela­ti­va­ment sen­zi­lla de con­tes­tar aques­tes pre­gun­tes és com­pa­rar el finançament d’altres uni­ver­si­tats en països pròxims de dimen­si­ons simi­lars, i ana­lit­zar les dades dels estats del nos­tre entorn. Per exem­ple, Dina­marca, on la matrícula és gratuïta per als estu­di­ants de la Unió Euro­pea. Té 5,8 mili­ons d’habi­tants, vuit uni­ver­si­tats públi­ques, i l’any 2019 el pres­su­post era de 2.400 mili­ons d’euros. El 44,5% amb mòduls de docència i el 55,5% per a la recerca com­pe­ti­tiva. En el dar­rer rànquing de Xan­gai, el 2020, Dina­marca tenia dues uni­ver­si­tats entre les cent pri­me­res del món. La dotació per a les uni­ver­si­tats cata­la­nes va ser l’any pas­sat d’uns 900 mili­ons d’euros, als quals hauríem de sumar els ingres­sos de les matrícules. Les uni­ver­si­tats dane­ses comp­ten, apro­xi­ma­da­ment, amb el doble de pres­su­post que les cata­la­nes. I tot sense sumar els ingres­sos que unes i altres puguin obte­nir per pro­jec­tes com­pe­ti­tius, con­trac­tes o cur­sos diver­sos, que en el cas danès són supe­ri­ors. Cap uni­ver­si­tat cata­lana està entre les cent pri­me­res en el rànquing de Xan­gai. La pri­mera és la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, en el lloc 168.

En gene­ral, tant Dina­marca com altres estats pro­pers des­ti­nen a la docència uni­ver­sitària recur­sos simi­lars als que des­ti­nem nosal­tres, però quan com­pa­rem les quan­ti­tats que les seves uni­ver­si­tats reben per a R+D, les diferències són abis­mals. En el cas danès, ells, per estu­di­ant a temps com­plet, des­ti­nen una quan­ti­tat una mica menor a la docència, men­tre que per a R+D la quan­ti­tat des­ti­nada es tri­plica.

El pro­blema prin­ci­pal del model de finançament és comp­tar amb recur­sos sufi­ci­ents per des­ti­nar-los pre­fe­rent­ment a poten­ciar l’R+D. Pac­tar un model de finançament reque­reix un sis­tema incre­men­tal. Un model com el que es fa ser­vir a Dina­marca en l’àmbit docent té en compte cri­te­ris con­tras­ta­bles sobre l’alum­nat, el seu ren­di­ment, l’ocu­pació dels gra­du­ats i cri­te­ris de qua­li­tat, men­tre que en l’àmbit de recerca con­si­dera els recur­sos externs acon­se­guits per a pro­jec­tes i con­trac­tes de recerca, les publi­ca­ci­ons i les tesis doc­to­rals lle­gi­des. Tota aquesta infor­mació i d’altra pot per­fec­ta­ment ser emprada a Cata­lu­nya.

A més, impul­sar la trans­ferència del conei­xe­ment a la soci­e­tat reque­ri­ria que es con­si­de­res­sin altres indi­ca­dors, segu­ra­ment més com­ple­xos, com els impac­tes social i econòmic, que s’hau­rien d’anar millo­rant cada any. Tot­hom té dret a pon­ti­fi­car i a donar lliçons, però per molt que es vul­gui, uni­ver­si­tats que tenen la majo­ria del pro­fes­so­rat en con­di­ci­ons precàries i que reben la mei­tat dels recur­sos que el seu entorn, difícil­ment lide­ra­ran l’eco­no­mia del país.

A banda de l’espe­rança que tinc dipo­si­tada en el conei­xe­ment de pri­mera mà de la con­se­llera Gemma Geis, no puc dei­xar de recor­dar que el pre­si­dent Pere Ara­gonès coneix prou bé la uni­ver­si­tat. Com a dipu­tat s’havia encar­re­gat eficaçment d’aquest tema. De ben segur aviat es notarà.

Informe ‘Eduacation a glance’

En el darrer informe Eduacation a glance, de l’OCDE es mostren dades comparables de l’any 2017. Dinamarca destinava l’1,7% del PIB a educació superior, dels quals el 0,8% eren per a docència. França, l’1,5% i l’1%. Espanya, l’1,3% i el 0,9%. Noruega, el 2% i l’1,1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.