Focus

Mirant cap al model alemany, un referent en la formació pràctica

Un elevat percentatge d'hores destinades a l'aprenentatge a les empreses i una llarga tradició de prestigi expliquen per què molts alumnes trien estudiar l'FP a Alemanya

Com passa amb la reforma laboral, a l'hora de plantejar el futur de la formació professional són molts els experts que apunten cap al model alemany. La principal característica d'aquest model és que els alumnes fan cada any sis o set setmanes de teoria a les aules i la resta del curs la destinen a pràctiques en empreses. Aquest és el model que aplica l'Associació Hispano-alemanya d'Ensenyaments Tècnics (Aset) a Barcelona des de fa més de trenta anys. Els seus alumnes són fills d'expatriats alemanys que viuen aquí o fills d'espanyols instal·lats a Alemanya, però sobretot estudiants alemanys que opten per fer els seus estudis a Barcelona i així perfeccionar el seu espanyol. Com explica el director d'Aset Barcelona, Lothar Sprenzel, “això ja demostra la mobilitat i el perfil internacional que volen tenir els nostres alumnes”. Les classes a l'Aset són en alemany, espanyol i anglès.

Quasi vuitanta empreses, la majoria de capital alemany, són sòcies d'Aset, i és en aquestes corporacions on els alumnes realitzen les seves pràctiques. De fet, l'associació va arribar a Espanya —és present tant a Barcelona com a Madrid— de la mà d'aquestes firmes, “que necessitaven treballadors amb un perfil que els costava trobar aquí”, explica Sprenzel.

A Barcelona, l'Aset ofereix formació en gestió empresarial enfocada al sector industrial i al sector logístic, dues branques en què la presència de firmes alemanyes és destacada. “Tots els gerents que vénen d'Alemanya coneixen el nostre programa i hi confien, així que a tots els interessa tenir alumnes nostres”, diu Sprenzel.

Prestigi.

Aquesta és segurament una de les claus de l'èxit de l'FP a Alemanya, el seu alt prestigi. Com destaca el director d'Aset a Barcelona, “a Alemanya molts estudiants escullen aquesta opció per sobre de la universitat, perquè és molt recomanada i perquè porta més de cent anys en funcionament, i té molt valor per als alumnes, els pares i les empreses”. Allà no hi ha títols de primera categoria i títols de segona, diu Sprenzel, i per això l'FP competeix de tu a tu amb l'oferta universitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.