Mirant cap al model alemany, un referent en la formació pràctica
Un elevat percentatge d'hores destinades a l'aprenentatge a les empreses i una llarga tradició de prestigi expliquen per què molts alumnes trien estudiar l'FP a Alemanya
Com passa amb la reforma laboral, a l'hora de plantejar el futur de la formació professional són molts els experts que apunten cap al model alemany. La principal característica d'aquest model és que els alumnes fan cada any sis o set setmanes de teoria a les aules i la resta del curs la destinen a pràctiques en empreses. Aquest és el model que aplica l'Associació Hispano-alemanya d'Ensenyaments Tècnics (Aset) a Barcelona des de fa més de trenta anys. Els seus alumnes són fills d'expatriats alemanys que viuen aquí o fills d'espanyols instal·lats a Alemanya, però sobretot estudiants alemanys que opten per fer els seus estudis a Barcelona i així perfeccionar el seu espanyol. Com explica el director d'Aset Barcelona, Lothar Sprenzel, “això ja demostra la mobilitat i el perfil internacional que volen tenir els nostres alumnes”. Les classes a l'Aset són en alemany, espanyol i anglès.
Quasi vuitanta empreses, la majoria de capital alemany, són sòcies d'Aset, i és en aquestes corporacions on els alumnes realitzen les seves pràctiques. De fet, l'associació va arribar a Espanya —és present tant a Barcelona com a Madrid— de la mà d'aquestes firmes, “que necessitaven treballadors amb un perfil que els costava trobar aquí”, explica Sprenzel.
Prestigi.