Empreses

La logística integral de Janis aborda la UE des de Badalona

Global. L’empresa argentina s’encarrega de les comandes des del moment en què el comerç rep el correu electrònic

Forts en el canal de supermercats, també operen en el sector del comerç i el farmacèutic

Janis, una empresa que deu el seu nom a Janis Joplin, icona del movi­ment hippy i la música rock de la dècada dels sei­xanta, ha triat la ciu­tat de Bada­lona per abor­dar Europa. Janis es dedica a fer una logística inte­gral del comerç que tenen els seus cli­ents a través de la xarxa, des que reben el cor­reu electrònic amb la comanda fins a la gestió del magat­zem i l’estoc, la seva pre­pa­ració i l’entrega.

D’ori­gen argentí, va ser fun­dada per Fran­cisco Mato, dis­se­nya­dor gràfic uru­guaià resi­dent a l’Argen­tina i CEO de la firma, i Lisan­dro Aubet, argentí i engi­nyer en informàtica i tec­no­lo­gies de la comu­ni­cació. Des de fa pocs mesos s’ha incor­po­rat a l’equip Luca Tadeo, res­pon­sa­ble de l’empresa a l’Estat espa­nyol i Por­tu­gal.

“Fèiem cam­pa­nyes de màrque­ting i ja vam veure que el comerç electrònic aga­fa­ria velo­ci­tat en els pròxims anys, i vam deci­dir néixer amb la idea de fer un pro­ducte propi per al nou canal de venda”, explica Mato.

Per saber com es desen­vo­lu­pava aquest món, van deci­dir imple­men­tar boti­gues en línia: “I ens vam ado­nar que érem capaços de solu­ci­o­nar situ­a­ci­ons com­ple­xes de manera molt sen­zi­lla”, indica. I així, “gai­rebé per error”, comenta Mato, va néixer Janis, el nom que van donar al software de manera interna, “perquè als dos” els “agra­dava molt Janis Joplin”, i que ha per­du­rat “perquè va tenir molt bona accep­tació en el mer­cat”, comenta, expli­cant que també les sales de les ofi­ci­nes han estat bate­ja­des amb noms de grans figu­res del rock, com ara Sto­nes i Hen­dricks.

Van esta­blir ràpida­ment lli­gams amb grans cli­ents, com ara Wal­mart Argen­tina i Sony, fins arri­bar a hores d’ara als 65 arreu del con­ti­nent ame­ricà. “Des de Mèxic inclòs, estem a tots els països de Lla­ti­noamèrica i ara, que hem obert seu a Bada­lona, també som a Europa”, indica. Amb seu mun­dial a Bue­nos Aires, Janis té ofi­ci­nes a Còrdova, Mon­te­vi­deo, San­ti­ago de Xile, São Paolo, Ciu­tat de Mèxic i Bada­lona.

La pri­mera funció del software Janis va ser la de ges­ti­o­nar l’estoc i els preus, però l’ajut que els va dema­nar un cli­ent per admi­nis­trar el magat­zem els va fer avançar en altres solu­ci­ons per­so­na­lit­za­des. Poc després va arri­bar la gestió de coman­des i l’espe­ci­a­lit­zació en super­mer­cats, un dels sec­tors amb la logística més com­plexa. Grans dis­tribuïdors, gegants a Sud-amèrica com ara Cen­co­sud, són a hores d’ara cli­ents fidels, i també ges­ti­o­nen la logística inte­gral d’empre­ses del sec­tor far­macèutic i del retail, i cade­nes d’elec­tro­domèstics i d’arti­cles d’ofi­cina.

Fac­tu­ració cons­tant.

El model de negoci de Janis es basa en el fet de ven­dre la solució i rebre un per­cen­tatge per cada comanda que passa per la seva pla­ta­forma. “D’aquesta manera, el nos­tre software està fac­tu­rant les 24 hores del dia”, asse­nyala Mato.

El 2018 van començar a tre­ba­llar amb Amet­ller Ori­gen, a Bar­ce­lona. “Teníem molta com­ple­xi­tat en l’àmbit del comerç electrònic, que es va llançar aquell any, amb un ser­vei d’entrega de dues hores. En aquell moment, ens vam ins­pi­rar en el que s’estava fent a Sud-amèrica, perquè en aquest àmbit estan molt avançats. Vaig con­tac­tar amb Mato en una fira on vaig assis­tir al Bra­sil i em vaig ena­mo­rar del pro­ducte. Durant la pandèmia, Amet­ller Ori­gen va aug­men­tar per 15 les seves ven­des, quel­com que hau­ria estat impos­si­ble sense Janis”, explica Tateo, exres­pon­sa­ble de màrque­ting d’Amet­ller Ori­gen fins a incor­po­rar-se a Janis.

L’empresa argen­tina ha triat Bada­lona per fer la seva expansió a Europa. “Pri­mer abor­da­rem el mer­cat de l’Estat, Andorra, Itàlia i Por­tu­gal. Després ani­rem més enllà, però sem­pre de manera gra­dual”, explica Mato.

El software Janis s’adapta a qual­se­vol sis­tema informàtics ja ope­ra­tiu i a qual­se­vol ope­ra­dora: “I tre­ba­lla d’una manera col·labo­ra­tiva, en el sen­tit que tenim cli­ents que tenen neces­si­tats comu­nes i es posen d’acord per dema­nar-nos allò que neces­si­ten”, afirma Mato.

A més d’entrar en el mer­cat euro­peu, un dels altres objec­tius imme­di­ats de la firma és entrar als Estats Units, “un dels mer­cats més avançats en aquest àmbit a escala mun­dial”, avança el CEO de Janis, que des­taca la fide­li­tat dels seus cli­ents: “Vam començar en els mer­cats de l’Uru­guai, el Bra­sil i Mèxic, i con­ser­vem els matei­xos cli­ents.”

JANIS

Facturació
3,5 M€
Treballadors
75
Any de fundació
2009
L’equip de Janis va passar en un sol any, el 2016, de ser cinc persones a una trentena. El 70% són informàtics, programadors i experts en ‘big data’, i entre ells, només 13 dones. “Tenim les portes obertes per a elles, però és difícil trobar-ne en aquest camp!”, afirma Mato.
Anàlisi de dades

Conèixer a fons el client

El secret de Janis és que ofereix a les empreses un coneixement profund dels clients i, per tant, de les solucions que li calen. S’adapta a tot allò que necessita l’empresa per a l’èxit de la seva transacció electrònica, és fàcil de gestionar i la firma dona acompanyament estratègic, de sistemes i operacions. Les xifres parlen per si soles: cada client genera diàriament 50 milions de registres de dates que Janis guarda i analitza. La tria de Badalona no ha estat casual: “A Barcelona hi ha un ecosistema digital molt desenvolupat”, diu Mato.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.