Política

ECP insta a trobar una sortida per al reconeixement nacional

Demana una “fórmula imaginativa” a través d’una llei orgànica o una reforma constitucional

Amb Podem portaran a la taula de diàleg un finançament per població i blindatge competencial

En Comú Podem (ECP) veu la taula de diàleg que es reprendrà al setembre com una oportunitat per buscar una “fórmula imaginativa” que permeti el reconeixement nacional de Catalunya dins de l’Estat. En l’entrevista d’aquest cap de setmana de l’agència Efe el portaveu d’ECP al Parlament, David Cid, admet que aquest serà l’afer més complex del diàleg entre governs, però ho considera una de les claus per desbloquejar el conflicte polític. Demana imaginació per trobar la manera, tot i que defuig entrar ara en el fons: “No vull entrar en fórmules, però hi ha diferents nivells, des de lleis orgàniques que no passen pel tamís del Constitucional” fins a la reforma de la Constitució quan hi hagi majoria per fer-la. De fet, Cid considera que allò important “és acceptar i entendre que Espanya és un estat plurinacional i Catalunya, una nació”.

Cid avança que la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, i la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, consensuaran la proposta que Unides Podem portarà a la taula de diàleg. Avança que inclourà una reforma del finançament perquè “com a mínim” sigui proporcional a la població de cada autonomia, però també el blindatge de competències i la millora de l’autogovern.

Cid qualifica de “defensable i comprensible” que les comunitats autònomes rebin finançament d’acord amb la seva població perquè, recorda, són les que sostenen l’estat del benestar amb les competències d’educació, salut i dependència. El diputat avança que han fet arribar a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la seva “predisposició” perquè el traspàs de competències perfilat en la primera trobada bilateral arribi a bon port.

LA FRASE

L’important és acceptar i entendre que Espanya és un estat plurinacional i Catalunya, una nació
David Cid
portaveu d’en comú podem al parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.