Economia

Idees: refer la tarifa i crear una empresa pública hidroelèctrica

El govern espanyol obre la ‘pluja d’idees’ el cinquè dia de rècord alcista de la llum

Podem aviva la pressió al carrer

El refranyer castellà diu que no hay dos sin tres, però quan es tracta del preu de la llum poden ser quatre i cinc, i per això avui es registra per cinquè dia consecutiu un rècord alcista de l’electricitat fins a un import mitjà de 117,29 euros per MWh, un 1,3% superior als 115,83 euros d’ahir. Al final d’una setmana de cinc rècords en plena onada de calor i l’endemà que Pedro Sánchez eludís l’afer en un acte a Lanzarote, ahir el govern espanyol obria la pluja d’idees: la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, suggeria una mudança de tarifa –“Els consumidors que tenen tarifa plana no estan experimentant aquesta alteració i caldrà replantejar-se com a consumidors quin és el tipus de contracte que hem de fer amb les elèctriques”– i la vicepresidenta Teresa Ribera (Transició Ecològica) obria la porta a reformar la tarifa regulada i a crear una empresa hidroelèctrica pública que aglutini les concessions hidroelèctriques una vegada expiri el seu termini de concessió.

L’escalada del preu de la llum ha aguditzat la tibantor al govern de coalició del PSOE i Podem, i això que als dos socis s’imposa el silenci eixordador d’alguns protagonistes com el president Sánchez, la vicepresidenta Yolanda Díaz o el ministre de Consum, Alberto Garzón. “Que el PSOE s’obri per primera vegada a la nostra proposta de creació d’una empresa pública d’energia és una bona notícia. Hem d’afrontar amb urgència i valentia la situació crítica del preu desorbitat de la factura de la llum”, lloava la ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra. Qui va trencar el silenci és la vicepresidenta Ribera a la Ser per relatar la insensibilitat a la UE: “Les institucions europees no volen canviar aquest model perquè consideren que és eficient i simple i nosaltres creiem que això no és raonable, no és raonable seguir pagant l’energia més cara que hi ha i que és la de combustible fòssil.” Ribera va gosar ironitzar: “Podem intentar convèncer Putin de bombar més gas.” “El problema són les turbulències del moment per una regulació que està desfasada. I o hi intervenim i la modifiquem o seguirà distorsionant”, va reblar. Tot i que l’augment no va directe a la factura, l’alça al rebut mensual podria ser de fins a onze euros si hi ha ús d’aire condicionat i de vuit euros sense ell.

A Podem, dirigents com Pablo Fernández insten a mobilitzar-se al carrer per pressionar el govern en què hi ha Podem. “Les mobilitzacions al carrer són molt importants, és bo que la ciutadania pressioni i es manifesti al carrer”, va dir el líder de Podem a Castella i Lleó. El clam d’alçar la veu al carrer era rebuda amb sornegueria per la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica. “Mobilitzar-se contra la pujada de la llum és com mobilitzar-se contra l’increment del preu del petroli: està bé, és un senyal de protesta, però el problema no és mobilitzar-se contra les coses. El desafiament és trobar solucions”, va dir Ribera.

En aquest atzucac que amenaça les llars i la competitivitat empresarial, Foment del Treball avisa que la rebaixa de l’IVA del 21% al 10% no compensa l’encariment i exigeix reformar el sistema de fixació de preus, que el cost de les renovables es carregui als pressupostos i rebaixar l’IVA del 10% al 5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.