Política

Sánchez manté la incògnita de si serà o no a la taula de diàleg

El president espanyol diu que el govern català ha de sortir del “capficament” dels “darrers 15 anys”

L’arquebisbe apel·la a “escoltar-se els uns als altres”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, manté la incògnita de si serà o no en persona a la taula de diàleg a la qual el president català, Pere Aragonès, té previst assistir i espera que hi sigui el seu homòleg espanyol. En una entrevista del diari El País, Sánchez ha continuat sense aclarir la seva presència en la primera reunió de la represa de la taula prevista per a la tercera setmana de setembre.

En l’entrevista Sánchez afirma: “El més important no és si hi vaig o no; l’important és si hi ha avenços en aquesta mesa, i tots hem de treballar en això”, abans de refermar que continua apostant per aquest diàleg polític amb el govern de la Generalitat: “Sempre he manifestat que la meva disposició per al diàleg és total. M’he reunit amb el president Torra, amb el president Aragonès.”

Defugint cap referència a l’anunci d’Aragonès de fixar el 2030 com a data límit per celebrar un referèndum d’independència, Sánchez sosté: “Catalunya necessita un govern que surti del capficament dels últims 15 anys.” El president espanyol considera legítimes les “qüestions” que són importants pel govern català i que per ell són motiu d’aquest capficament però hi afegeix que, ara com ara, després de la pandèmia i de les conseqüències socials, econòmiques i sanitàries, “probablement” ja no són tan importants.

Retrobament

Tampoc sense cap novetat en la proposta que farà el govern de PSOE i Podem a la taula de diàleg, el cap de l’executiu reafirma que hi portarà “l’agenda del retrobament”. I tot seguit es refereix al contingut d’aquesta agenda: “És ben públic. Es tracta d’un conjunt d’inversions de finançament per aprofitar aquesta etapa de recuperació i modernització. Espanya no té cap problema amb Catalunya, qui té un problema és el mateix independentisme amb la concepció plural de la societat catalana.” El govern català va reafirmar ahir que espera la presència de Sánchez en la primera reunió per la importància institucional que té. Segons explica l’ACN, l’executiu d’Aragonès considera que la trobada “és un reinici després d’un any i mig i la presència [institucional] ha de ser al màxim nivell”.

D’altra banda, l’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Joan Josep Omella, demana “escoltar-se els uns als altres” per trobar una sortida al conflicte.

En la seva glossa dominical amb vista a la celebració de la Diada dissabte, Omella confia que “aquesta Diada sigui una veritable jornada de trobada fraternal cap a una comunió que respecti la diversitat”. Omella, però, adverteix que escoltar no vol dir simplement sentir les paraules de l’altre: “No és el mateix sentir que escoltar. Sentir és captar sons, paraules, sorolls. Escoltar, en canvi, és una actitud personal i implica estar receptiu per comprendre el que diu l’altre.”

LES FRASES

Catalunya necessita un govern que surti del capficament dels darrers 15 anys
Pedro Sánchez
president del govern espanyol
Cal escoltar-nos els uns als altres perquè en això consisteix el diàleg
Joan Josep Omella
arquebisbe de barcelona i president de la CEE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.