Gran angular

Europa s’enfronta a un crisi de preus del gas natural

Enginyers Industrials de Catalunya alerta del perill que es redueixi el gas procedent de Rússia i Algèria, mentre que minva la producció noruega

Europa podria patir aviat una crisi de preus del gas natu­ral, donat que ha per­dut part de l’actual sub­mi­nis­tra­ment de gas pro­ce­dent per gaso­ducte de Rússia i Algèria, alhora que minva la pro­ducció de gas noruec.

Així ho estima Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya, que demana en un docu­ment que cal con­si­de­rar “el gas natu­ral com un ele­ment estratègic per a la tran­sició energètica i ecològica.”

En el docu­ment esmen­tat, hom recorda que “la indústria euro­pea encara té molts pro­ces­sos que, de moment, no poden fun­ci­o­nar amb elec­tri­ci­tat ni pres­cin­dir del gas natu­ral, al no dis­po­sar encara d’un subs­ti­tut clar a preus com­pe­ti­tius”. En aquest con­text, aler­ten que “Rússia ha deci­dit reduir al mínim tècnic el cabal que flu­eix pel gaso­ducte que tra­vessa Ucraïna” i rea­lit­zar el sub­mi­nis­tra­ment a Europa a través dels dos gaso­duc­tes bàltics “Nord Stream”, alhora que “Algèria pretén no reno­var la con­cessió d’un dels dos gaso­duc­tes que con­nec­ten amb sòl espa­nyol”, en con­cret el que tra­vessa el Mar­roc, per des­a­vi­nen­ces polítiques amb aquest país.

En el cas de la Península Ibèrica, l’escassa capa­ci­tat d’inter­con­nexió amb la xarxa de gaso­duc­tes euro­peus -a través de França- pot supo­sar com­prar el gas natu­ral liquat (GNL) a preus molt mes ele­vats. A tall d’exem­ple, denun­cien que “la con­jun­tura actual de preus no han permès cobrir les reser­ves de cara a l’hivern, que es tro­ben tan sols al 70%, un fet que pot tenir greus con­seqüències sobre el sub­mi­nis­tra­ment en els mesos vinents”.

En el con­text inter­na­ci­o­nal, com alerta Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya, “Estats Units està afa­vo­rint el con­sum intern per asse­gu­rar a la seva indústria preus esta­bles”, men­tre que “els països asiàtics, amb la Xina al cap­da­vant, estan subs­ti­tuint carbó per gas natu­ral, pro­ce­dent del Pròxim Ori­ent i Austràlia, per inten­tar reduir les seves emis­si­ons de CO2 a l’atmos­fera”, alhora que està refent les seves reser­ves per pre­ve­nir un hivern que s’anun­cia molt fred al Pacífic.

Cal recor­dar, com fa el docu­ment, que en el mer­cat majo­rista de l’elec­tri­ci­tat, els cicles com­bi­nats estan fixant el preu de l’ener­gia elèctrica amb un cost del gas natu­ral al vol­tant dels 80 euros per MWh -són neces­sa­ris gai­rebé 2 MWh de gas natu­ral per pro­duir 1 MWh d’elec­tri­ci­tat- i un preu de la tona de CO2 per sobre dels 60eu­ros -s’eme­ten 0,36to­nes per pro­duir 1 MWh d’elec­tri­ci­tat- per la qual cosa els números són clars: només els cos­tos vari­a­bles dels cicles com­bi­nats ja situen el MWh elèctric als 180 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.