Gran angular

Europa s’enfronta a un crisi de preus del gas natural

Enginyers Industrials de Catalunya alerta del perill que es redueixi el gas procedent de Rússia i Algèria, mentre que minva la producció noruega

Europa podria patir aviat una crisi de preus del gas natural, donat que ha perdut part de l’actual subministrament de gas procedent per gasoducte de Rússia i Algèria, alhora que minva la producció de gas noruec.

Així ho estima Enginyers Industrials de Catalunya, que demana en un document que cal considerar “el gas natural com un element estratègic per a la transició energètica i ecològica.”

En el document esmentat, hom recorda que “la indústria europea encara té molts processos que, de moment, no poden funcionar amb electricitat ni prescindir del gas natural, al no disposar encara d’un substitut clar a preus competitius”. En aquest context, alerten que “Rússia ha decidit reduir al mínim tècnic el cabal que flueix pel gasoducte que travessa Ucraïna” i realitzar el subministrament a Europa a través dels dos gasoductes bàltics “Nord Stream”, alhora que “Algèria pretén no renovar la concessió d’un dels dos gasoductes que connecten amb sòl espanyol”, en concret el que travessa el Marroc, per desavinences polítiques amb aquest país.

En el cas de la Península Ibèrica, l’escassa capacitat d’interconnexió amb la xarxa de gasoductes europeus -a través de França- pot suposar comprar el gas natural liquat (GNL) a preus molt mes elevats. A tall d’exemple, denuncien que “la conjuntura actual de preus no han permès cobrir les reserves de cara a l’hivern, que es troben tan sols al 70%, un fet que pot tenir greus conseqüències sobre el subministrament en els mesos vinents”.

En el context internacional, com alerta Enginyers Industrials de Catalunya, “Estats Units està afavorint el consum intern per assegurar a la seva indústria preus estables”, mentre que “els països asiàtics, amb la Xina al capdavant, estan substituint carbó per gas natural, procedent del Pròxim Orient i Austràlia, per intentar reduir les seves emissions de CO2 a l’atmosfera”, alhora que està refent les seves reserves per prevenir un hivern que s’anuncia molt fred al Pacífic.

Cal recordar, com fa el document, que en el mercat majorista de l’electricitat, els cicles combinats estan fixant el preu de l’energia elèctrica amb un cost del gas natural al voltant dels 80 euros per MWh -són necessaris gairebé 2 MWh de gas natural per produir 1 MWh d’electricitat- i un preu de la tona de CO2 per sobre dels 60euros -s’emeten 0,36tones per produir 1 MWh d’electricitat- per la qual cosa els números són clars: només els costos variables dels cicles combinats ja situen el MWh elèctric als 180 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.