Gran angular

En cinc anys, les divises oficials tindran el seu equivalent en criptomoneda

Segons un estudi d’EAE School Business, la tecnologia blockchain serà adoptada per les monendes oficials perquè ofereix seguretat i redueix la intermediació

Durants els cinc anys a venir, pre­vi­si­ble­ment les divi­ses prin­ci­pals del món tin­dran el seu equi­va­lent digi­tal, una crip­to­mo­neda, segons vati­cina l’estudi Crip­to­di­vi­sas, publi­cat per EAE Busi­ness School.

Segons els autors de l’estudi, Javier Rivas, Vic­to­ria Euge­nia Sánchez i Sofía Ruiz, aquest és l’únic camí si hom vol donar segu­re­tat a les transac­ci­ons. Com diu Javier Rivas, “de la mateixa manera que l’adopció del diner fidu­ci­ari davant el diner basat en matèria pri­mera, o de la tar­geta de la tar­geta de crèdit van supo­sar grans esforços per llui­tar con­tra els fraus, hi ha un repte enorme en aquest cas, però és clar que aquesta nova mena de diner incre­men­tarà la segu­re­tat, a mitjà ter­mini, de la for­ta­lesa del sis­tema i reduirà el nom­bre de mit­jan­cers.”

Així mateix, l’informe també apunta que l’actual nom­bre de crip­to­mo­ne­des és “insos­te­ni­ble”, ja que la des­re­gu­lació ha fet que apa­re­guin milers de mone­des sense gai­rebé con­trol, tot gene­rant un mer­cat que actu­al­ment val uns dos bili­ons de dòlars. “Això és un perill per als mer­cats finan­cers inter­na­ci­o­nals. Qual­se­vol mesura de con­trol ha de ser gra­dual i cal inter que la des­a­pa­rició de la immensa majo­ria d’aquests actius generi el menor risc sistèmic pos­si­ble.”

Bit­coin és la pri­mera crip­to­mo­neda basada en blockc­hain i la que té més valor. Bit­coin va començar l’any pas­sat cotit­zant a 7.179 dòlars i va aca­bar a 28.768 dòlars, un incre­ment que suposa una reva­lo­ració del 300%. Segons apunta Sofía Ruiz, “tot i que a l’inici de la pandèmia el seu valor va créixer, gran part d’aquest crei­xe­ment s’ha con­cen­trat a final d’any, des de l’octu­bre del 2020, el seu preu ha aug­men­tat gai­rebé 18.000 euros.” Aquest aug­ment fa pen­sar que podria estar asso­lint el seu sos­tre, i alguns experts apun­ten que les mone­des alter­na­ti­ves podrien estar infra­va­lo­ra­des. Com diu Vic­to­ria Euge­nia Sánchez, “altres crip­to­mo­ne­des comen­cen a des­per­tar les ganes dels inver­sors. Actu­a­lent hi ha més de 5.000 alt­coins, un 40% del mer­cat, tot i que els incre­ments més grans es con­cen­tren en un grup selecte.” La reva­lo­ració és clara a Ether, la segona per nivell de capi­ta­lit­zació, a 4.400 dòlars actu­al­ment, i en altres com Car­dano, Cos­mos, Doge­coin o Tezos. Com asse­nyala Rivas, “la ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació de les crip­to­mo­ne­des i la seva adopció per part de fir­mes com Pay­Pal, Tesla, Mas­ter­card o Square fa que crei­xin les expec­ta­ti­ves sobre elles.”

Pel que fa a esce­na­ris de futur, el pri­mer que plan­te­gen aquests experts és la no regu­lació, amb el retard de la cre­ació de crip­to­mo­ne­des ofi­ci­als, cosa que tin­dria un efecte d’inflació que podria deri­var en una crisi com la del 2008, tot obli­gant a inter­ve­nir als bancs cen­trals. En un marc de con­vivència entre crip­tos ofi­ci­als, regu­lació i millors crip­to­ac­tius, els bancs cen­trals els dona­rien suport i n’esti­mu­la­rien l’ús entre els con­su­mi­dors. Això tin­dria “un efecte demo­li­dor” en alguns actius que es basen en relació 1 per 1 amb dòlar o altres divi­ses, i faria que aquests actius tin­gues­sin un ús mar­gi­nal. Un ter­cer esce­nari, més impro­ba­ble, és la pro­hi­bició de les crip­to­mo­ne­des, que només s’esde­vin­dria si les crip­tos ofi­ci­als no es poden llançar per pro­ble­mes burocràtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.