Gran angular

En cinc anys, les divises oficials tindran el seu equivalent en criptomoneda

Segons un estudi d’EAE School Business, la tecnologia blockchain serà adoptada per les monendes oficials perquè ofereix seguretat i redueix la intermediació

Durants els cinc anys a venir, previsiblement les divises principals del món tindran el seu equivalent digital, una criptomoneda, segons vaticina l’estudi Criptodivisas, publicat per EAE Business School.

Segons els autors de l’estudi, Javier Rivas, Victoria Eugenia Sánchez i Sofía Ruiz, aquest és l’únic camí si hom vol donar seguretat a les transaccions. Com diu Javier Rivas, “de la mateixa manera que l’adopció del diner fiduciari davant el diner basat en matèria primera, o de la targeta de la targeta de crèdit van suposar grans esforços per lluitar contra els fraus, hi ha un repte enorme en aquest cas, però és clar que aquesta nova mena de diner incrementarà la seguretat, a mitjà termini, de la fortalesa del sistema i reduirà el nombre de mitjancers.”

Així mateix, l’informe també apunta que l’actual nombre de criptomonedes és “insostenible”, ja que la desregulació ha fet que apareguin milers de monedes sense gairebé control, tot generant un mercat que actualment val uns dos bilions de dòlars. “Això és un perill per als mercats financers internacionals. Qualsevol mesura de control ha de ser gradual i cal inter que la desaparició de la immensa majoria d’aquests actius generi el menor risc sistèmic possible.”

Bitcoin és la primera criptomoneda basada en blockchain i la que té més valor. Bitcoin va començar l’any passat cotitzant a 7.179 dòlars i va acabar a 28.768 dòlars, un increment que suposa una revaloració del 300%. Segons apunta Sofía Ruiz, “tot i que a l’inici de la pandèmia el seu valor va créixer, gran part d’aquest creixement s’ha concentrat a final d’any, des de l’octubre del 2020, el seu preu ha augmentat gairebé 18.000 euros.” Aquest augment fa pensar que podria estar assolint el seu sostre, i alguns experts apunten que les monedes alternatives podrien estar infravalorades. Com diu Victoria Eugenia Sánchez, “altres criptomonedes comencen a despertar les ganes dels inversors. Actualent hi ha més de 5.000 altcoins, un 40% del mercat, tot i que els increments més grans es concentren en un grup selecte.” La revaloració és clara a Ether, la segona per nivell de capitalització, a 4.400 dòlars actualment, i en altres com Cardano, Cosmos, Dogecoin o Tezos. Com assenyala Rivas, “la institucionalització de les criptomonedes i la seva adopció per part de firmes com PayPal, Tesla, Mastercard o Square fa que creixin les expectatives sobre elles.”

Pel que fa a escenaris de futur, el primer que plantegen aquests experts és la no regulació, amb el retard de la creació de criptomonedes oficials, cosa que tindria un efecte d’inflació que podria derivar en una crisi com la del 2008, tot obligant a intervenir als bancs centrals. En un marc de convivència entre criptos oficials, regulació i millors criptoactius, els bancs centrals els donarien suport i n’estimularien l’ús entre els consumidors. Això tindria “un efecte demolidor” en alguns actius que es basen en relació 1 per 1 amb dòlar o altres divises, i faria que aquests actius tinguessin un ús marginal. Un tercer escenari, més improbable, és la prohibició de les criptomonedes, que només s’esdevindria si les criptos oficials no es poden llançar per problemes burocràtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.