Empreses

Nou laboratori de Farmaprojects per ampliar mercat

Farmaprojects reforça la seva posició en el control de qualitat i alliberament de medicaments

Farmaprojects va iniciar el 2009 el seu vincle amb el grup polonès Polpharma

Farmaprojects, especialitzada en el subministrament d’especialitats farmacèutiques genèriques, ha obert un laboratori amb certificació GMP al Parc Científic de Barcelona (PCB) que ha de servir, com explica Carmen Bau, directora tècnica i de qualitat de Farmaprojects, “per ampliar el mercat a l’oest d’Europa, a mercats com ara Alemanya i Itàlia, entre d’altres.”

Farmaprojects és filial del grup Polpharma, ara mateix un dels 20 principals de medicaments genèrics del món, i el nou laboratori tindrà encomanada la tasca d’importació i alliberament de medicaments a la Unió Europea. Com diu Bau, “el laboratori és una gran aposta estratègica del grup, que arran del Brexit va veure la necessitat de tenir una eina per alliberar productes de fora del mercat de la UE”. Farmaprojects oferirà en aquest nou centre serveis analítics d’alta qualitat per a les companyies farmacèutiques que els requereixin, com ara anàlisi fisicoquímica de medicaments en totes les seves formes farmacèutiques, estudis d’estabilitat de medicaments i validacions de mètodes analítics, entre d’altres. L’acreditació en certificació GMP atorgada per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) permetrà a les empreses que fabriquen medicaments fora de la UE contractar-ne el servei d’anàlisi i el seu posterior alliberament per a la venda en qualsevol país de la UE. Carmen Bau remarca la importància que pot tenir el laboratori en un moment en què “països com ara la Xina i l’Índia s’estan erigint en grans fabricants de medicaments, i com que fan servir potser criteris diferents, i en regulació no han convergit prou amb la UE, cal fer una certificació”. Carme Vall, project manager de Farmaprojects, hi afegeix: “Un medicament de fora de la UE cal analitzar-lo de nou, que compleixi els estàndards i requeriments de la legislació de la UE. La nostra intenció és aconseguir oferir un alliberament més àgil, prestar flexibilitat, i per això a curt termini ampliarem el nostre equip de cinc persones.”

Amb la inversió feta al laboratori ubicat al PCB, Farmaprojects, a banda d’actuar com a organització d’investigació per contracte (CRO per les seves sigles en anglès) d’anàlisi i alliberaments rutinaris de productes, podrà alleugerir l’esforç analític del laboratori del client, “tot permetent-li que sigui més eficaç en els seus processos de fabricació i a l’hora de llançar al mercat els medicaments”, com diu Carmen Bau.

A banda dels serveis d’anàlisi i alliberament, l’altre pilar del negoci de Farmaprojects és “el constant desenvolupament de noves molècules per a la comercialització a través de marques”. Farmaprojects subministra principis actius farmacèutics, fa llicències de dossiers amb subministrament de producte acabat, serveis de fabricació per contracte i suport complet en el registre farmacèutic i propietat intel·lectual. És especialment remarcable la tasca comercial que realitza per al grup Polpharma l’equip de 50 persones de l’empresa catalana.

Farmaprojects va iniciar el seu vincle amb el grup polonès Polpharma el 2009, quan va signar una aliança estratègica per desenvolupar la comercialització al mercat mundial de tots els seus productes i serveis, i això ha culminat en la recent integració al grup.

Consolidar-se.

Actualment, Farmaprojects col·labora amb més de 120 empreses farmacèutiques a 50 països de tot el món. Mieczyslaw Starkowicz, CEO de Farmaprojects, explica: “Farmaprojects està immersa en un important projecte de consolidació i expansió, amb un ambiciós pla estratègic a cinc anys. L’obertura del laboratori de serveis analítics i el canvi d’imatge i pàgina web ha estat l’inici d’aquest procés de transformació i creixement, amb la finalitat de ser el col·laborador clau i prioritari per a altres empreses farmacèutiques.”

La multinacional Polpharma, per la seva banda, és una companyia amb més de 85 anys d’història que, a més de liderar el mercat farmacèutic de Polònia i el Kazakhstan, és un dels grups més actius al conjunt de mercats de l’est d’Europa, el Caucas i l’Àsia Central. El grup produeix gairebé 750 medicaments, en els seus vuit centres de fabricació, i ocupa 7.000 persones arreu del món.

Alleugerir els costos

Quan un laboratori farmacèutic fa una inversió per desenvolupar un producte i posteriorment llançar-lo al mercat, si li dona una patent, efectiva durant uns anys, per donar-li marge per recuperar la inversió, i quan cau, se’n pot derivar un genèric. Com diu Carmen Bau, “els genèrics han permès als sistemes nacionals de salut assumir més productes a menys cost. En els casos català i espanyol, per exemple, si el cost dels medicaments es considera actualment baix és gràcies justament als genèrics.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.