Gran angular

Nous reis del ‘show business’ de plataforma

Els nous creadors digitals que estan emergint a xarxes com ara Twitch i TikTok obren nous horitzons a la producció audiovisual

La dedicació dels creadors ha de ser total, si no volen ser penalitzats
janira planes
experta en internet
Les grans xarxes bloquegen que un creador creï la seva plataforma
Grans directes a xarxes es generalitzaran pel seu gran impacte
núria fonollà
productora de gestmusic
Vaig entendre que el món dels creadors és generar audiència
luis del val
ceo de youplanet
El metavers apareix com la nova gran oportunitat per generar negoci

El món de l’audi­o­vi­sual va expe­ri­men­tar la revo­lució de les pla­ta­for­mes digi­tals que per­ma­nent­ment assa­do­lla amb sèries per donar i per ven­dre a les audiències mas­si­ves, i ara tot just s’està ajus­tant a un altre jaci­ment de negoci, que mou uns 100.000 mili­ons de dòlars a l’any, el que con­fi­gu­ren cre­a­dors digi­tals a You­tube, Tik­Tok, Ins­ta­gram o Twitch, xar­xes curu­lles de gent amb ganes de mos­trar coses, uns 50 mili­ons arreu del món, uns dos mili­ons dels quals en volen fer el seu modus vivendi.

El món digi­tal muta cons­tant­ment i imposa nous rep­tes a les empre­ses que hi vul­guin tenir presència: “Les grans cor­po­ra­ci­ons es van adap­tar prou bé a pla­ta­for­mes com ara You­tube i Ins­ta­gram, però Tik­Tok i Twitch els han aga­fat amb el peu can­viat”, va expli­car recent­ment l’experta en inter­net Janira Pla­nes a la Set­mana del Talent Audi­o­vi­sual, que orga­nitza el Clúster Audi­o­vi­sual de Cata­lu­nya. Amb 1.000 mili­ons d’usu­a­ris actius a tot el món, Tik­Tok, pro­pi­e­tat de la xinesa Byte­Dance Tech­no­logy, “s’ha fet gran, tot impo­sant un canvi de para­digma, ja que per enten­dre’l has de veure la peça sen­cera, vídeos de 20 segons d’un con­tin­gut dens, i això per­met a l’algo­ritme fer la tasca d’ana­lit­zar com­por­ta­ments davant con­tin­guts”. Al prin­cipi era un con­te­ni­dor per cul­ti­var l’humor, “però ara hi ha espai per a tot­hom, veiem ja com es poten­cia el ves­sant edu­ca­tiu o el món de la cuina, la gran tendència del 2021”. Ja hi ha casos interes­sants de com apro­fi­tar-hi l’opor­tu­ni­tat de negoci: Duo­lingo, una app per apren­dre idi­o­mes, ha acu­mu­lat 1,5 mili­ons de segui­dors a Tik­Tok en un mes i Ac2a­lity, el mitjà de notícies nas­cut a Tik­Tok adreçat a la gene­ració Z, s’ha con­so­li­dat.

Si a Tik­Tok tot ple­gat es redu­eix a uns efímers 20 segons, a la pla­ta­forma Twitch, pro­pi­e­tat d’Ama­zon, “amb retrans­mis­si­ons de sis hores s’ha acon­se­guit arra­bas­sar a la tele­visió con­ven­ci­o­nal el seu bé més pre­uat, el directe”. Resta com a gran fita la retrans­missió del reco­ne­gut stre­a­mer Ibai Lla­nos -esta­blert des de fa anys a Cata­lu­nya-, que a les cam­pa­na­des de Cap d’Any 2020/2021 va acon­se­guir una fita històrica: superar des de Twitch l’audiència d’una cadena gene­ra­lista amb mig milió de per­so­nes con­nec­ta­des en els pics de màxima audiència. Més tard, l’stre­a­mer The­Grefg va pro­ta­go­nit­zar un segon boom en pre­sen­tar un skin (dis­fressa de Fort­nite) a través de Twitch i que va reu­nir 2,5 mili­ons de per­so­nes en la retrans­missió en directe.

La interacció amb l’audiència és pri­mor­dial, per la qual cosa, per ser algú a Twitch, “la dedi­cació ha de ser total, l’algo­ritme et pena­litza si no hi ets actiu amb constància”, com asse­gura Janira Pla­nes.

Més hores de con­sum.

La pandèmia ha ser­vit perquè el con­su­mi­dor hagi pres­tat més atenció als nous cre­a­dors, però també perquè les mar­ques els obser­vin com a grans entre­te­ni­dors, amb el benentès que han ampliat la seva audiència en un 50% res­pecte de fa dos anys. Luis del Val, des de la pro­duc­tora de con­tin­gut digi­tal bar­ce­lo­nina You­pla­net, ha estat al dar­rere del feno­men Auron­Play, l’stre­a­mer que ha atret una audiència de 10,8 mili­ons a Twitch. “Vaig enten­dre que el seu món són les audiències, i vaig anar a ofe­rir-lo per fer xous a mar­ques comer­ci­als com ara Coca-Cola i Pepsi, però al prin­cipi es van mal­fiar i no van voler inver­tir, però amb la pandèmia van enten­dre que els influ­en­cers són el camí més directe per arri­bar a les audiències digi­tals, van com­pren­dre a la fi que això és el que veuen els seus fills.” La seva com­pa­nyia, amb una plan­ti­lla de 75 per­so­nes, ha fet ja 750 cam­pa­nyes de publi­ci­tat amb les mar­ques, 300 en el dar­rer tri­mes­tre.

Des de la seva posició pri­vi­le­gi­ada, Del Val ha pogut obser­var que hi ha hagut un trans­va­sa­ment d’audiències de You­tube a Twitch, que “ja és una rea­li­tat mas­siva”. També ha per­ce­but que Tit­Tok està robant cli­en­tela a Ins­ta­gram, però, tan­ma­teix, “el cert és que Ins­ta­gram segueix sent la pla­ta­forma que gau­deix de més feli­ci­tat, amb un algo­ritme evo­lu­ci­o­nat que sap què vol cadascú, men­tre que Tik­Tok plan­teja el pro­blema de la difi­cul­tat de mone­tit­zar”. Al seu parer, és clar que “la pla­ta­forma que aca­barà fun­ci­o­nant millor serà la que ofe­reixi al cre­a­dor accés a les dades”. I si un d’aquests nous cre­a­dors digi­tals, capaç d’atreure mili­ons de subs­crip­tors, vol crear la seva pròpia pla­ta­forma? “De fet, ja hi ha hagut intents, però les grans pla­ta­for­mes, com ara You­tube, s’han afa­nyat a blo­que­jar-ho.”

Jus­ta­ment, cer­car ren­di­bi­li­tats no és sen­zill. You­tube només es finança amb publi­ci­tat i no ha reei­xit, fora dels EUA, amb les seves subs­crip­ci­ons prèmium, men­tre que, amb Twitch, Ama­zon vol assa­jar una hibri­dació de subs­cripció i publi­ci­tat. I, si par­lem d’anun­cis, no s’hi val tot, com diu Del Val: “Hem hagut de refu­sar mar­ques, i això ens ha fet mal, però es trac­tava de cases d’apos­tes.” En aquest sen­tit, creu que “és impres­cin­di­ble que hi hagi una afi­ni­tat entre el que vol la marca i allò que per al cre­a­dor digi­tal desitja la seva audiència”. Però, ales­ho­res, pot ser coar­tada la lli­ber­tat d’aquesta nova gene­ració dels cre­a­dors digi­tals per la pressió de les mar­ques? Luis del Val creu que hi ha vies per esca­po­lir-se d’aquest mar­catge: “Hi ha la pos­si­bi­li­tat de fer dona­ci­ons, a través de pla­ta­for­mes de micro­me­ce­natge com ara Patreon. Tenim casos com ara el pod­cast La sotana, que recorre a aquesta fórmula per no haver d’auto­cen­su­rar-se.” Pla­ta­for­mes com ara Twitch han adop­tat la donació via micro­me­ce­natge perquè els seus segui­dors puguin tenir-hi una presència espe­cial el dia, per exem­ple, del seu ani­ver­sari.

Una pro­duc­tora que ha asso­lit els més grans èxits a la tele­visió lineal, com és Gest­mu­sic, un bon dia va voler acos­tar-se al nou feno­men de Twitch, amb Top Gamers Aca­demy, un talent show d’eSports en què 21 con­cur­sants van con­viure durant vuit set­ma­nes en una acadèmia jugant a vide­o­jocs, i que s’ha pogut veure tant a Neox, tele­visió tra­di­ci­o­nal, com a Twitch. Núria Fonollà, direc­tora i pro­duc­tora exe­cu­tiva del pro­jecte, explica: “Vam voler obser­var què con­su­mien els nos­tres fills, i vam veure que esta­ven fas­ci­nats amb gent que parla. Vam pen­sar a fer un talent del món dels vide­o­jocs, i Twitch era per a això la pla­ta­forma ideal, però vam tri­gar dos anys a cer­car el finançament perquè ja no era un canal de tele­visió qui t’ho com­prava.” En aquest sen­tit, va haver-hi a Top Gamers “una tasca d’inte­gració de la marca en el con­tin­gut del pro­grama, un esforç que cor­res­po­nia a totes dues parts”. Fonollà està con­vençuda que aquest for­mat de grans esde­ve­ni­ments en directe a xar­xes com ara Twitch es gene­ra­lit­zarà “pel gran impacte comu­ni­ca­tiu que tenen.”

La nova fron­tera.

A la dis­tribuïdora de pel·lícules DeA­pla­neta Enter­tain­ment, també ha anat explo­rant recent­ment les pos­si­bi­li­tats del món interac­tiu per con­so­li­dar la seva posició de pro­duc­tor d’entre­te­ni­ment per a tota la família, amb experiències com ara la eCopa RFEF, el tor­neig naci­o­nal de referència de FIFA 21, amb el suport de la Real Fede­ració Espa­nyola de Fut­bol i uti­lit­zant pla­ta­for­mes com ara Ins­ta­gram i Tik­Tok per anun­ciar les seves sèries i pel·lícules. Per al seu direc­tor, Igna­cio Segura, si hom deci­deix entrar en les noves xar­xes, “el més impor­tant és ser el pro­pi­e­tari del con­tin­gut”.

Però el futur per crear i exhi­bir con­tin­guts serà, aviat, d’aquí a dos o tres anys, “el meta­vers, amb una fusió del 3D i inter­net en una rea­li­tat vir­tual immer­siva que ja ens anun­cien les ulle­res que està comer­ci­a­lit­zant Apple i que en poc temps es faran popu­lars”, com vati­cina Igna­cio Segura. Però la trans­for­mació de l’eco­no­mia de l’entre­te­ni­ment digi­tal encara serà més pre­gona, segons pre­veu, amb la irrupció dels crip­to­va­lors no fun­gi­bles (NFT per les seves sigles en anglès), un tipus espe­cial d’actiu digi­tal que repre­senta una cosa única. DeA­pla­neta es pro­posa en aquest sen­tit explo­tar les pos­si­bi­li­tats del col·lec­ci­o­nisme en l’eco­no­mia digi­tal de l’entre­te­ni­ment, i ha creat el seu propi market­place d’NFT, on els segui­dors podran com­prar, ven­dre i sub­has­tar objec­tes exclu­sius de sèries mítiques com ara L’abe­lla Maia, Marco i Vicky el viking, entre d’altres: “El col·lec­ci­o­nisme sem­pre ha estat font de negoci molt impor­tant al món físic, i ara cre­iem que ho serà en l’àmbit de totes aques­tes xar­xes.” Ja és un fet, com ha pogut cons­ta­tar Segura, que en l’uni­vers d’aques­tes noves pla­ta­for­mes hi ha entrat amb força la cul­tura blockc­hain, i pos­si­ble­ment s’aca­barà impo­sant: als EUA, ja veiem que a Roblox, pla­ta­forma de vide­o­jocs mul­ti­ju­ga­dor en línia en la qual els usu­a­ris poden crear els seus pro­pis mons vir­tu­als, “un 50% dels nens que hi entren juguen amb mone­des vir­tu­als”.

Tot i els ‘likes’, en general mal retribuïts

Sí, un Ibai Llanos pot estar guanyant al mes 120.000 euros i AuronPlay, 110.000, però la realitat és que cal generar moltes visualitzacions en aquest univers: Youtube, per exemple, paga per cada 1.000 visualitzacions entre 2,5 i poc més de 4 euros; així que, per arribar al salari mínim de 965 euros, caldria generar cada mes mig milió de visualitzacions. Berta Aroca, un dels darrers grans fenòmens de creació a les xarxes, amb 157.000 seguidors a TikTok, on publica vídeos que acumulen 6,2 milions de likes, es queixa: “TikTok paga cèntims per cada reproducció, i això no pot ser, perquè ells s’enriqueixen gràcies a nosaltres.” Tot i que la xarxa li ha donat l’anomenada, si ara es pot considerar un dels elegits que ha pogut professionalitzar-se és gràcies a ser contractada per la CCMA o RAC1, plataformes convencionals. Aroca, a més, no viu de les marques publicitàries: “Són només un complement i, a més a més, soc molt selectiva.” Òbviament, un creador digital ha de ser molt curós per mantenir l’adhesió dels seguidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.