Gran angular

Objectiu clar: reg eficient i sostenible

L’emergència climàtica marca la urgència d’una ràpida intervenció en les infraestructures de regadiu del territori, per a una millor gestió de l’aigua i de la producció agrícola

L’activitat agrària sostenible ens beneficiarà a tots com a societat
Conxita Villar
Degana del COEAC
S’han d’evitar pèrdues d’aigua durant el transport i fer regs eficients
Xavier Petit
Tècnic Segarra-Garrigues
En els darrers anys ha augmentat la superfície de regadiu un 13,63%

El canal de Pinyana, amb un recor­re­gut de 70 quilòmetres, és el canal de rega­diu més antic de Cata­lu­nya. Forma part de la infra­es­truc­tura hidràulica de la comarca del Segrià i la Lli­tera i pro­por­ci­ona aigua pota­ble a 150.000 habi­tants de 13 muni­ci­pis del Segrià. La seva cons­trucció data del 1147: 875 anys d’història. Les obres del canal d’Urgell es van rea­lit­zar entre el 1847 i el 1861, 350 anys després dels pri­mers pro­jec­tes, que daten de la domi­nació musul­mana.

El Col·legi Ofi­cial d’Engi­nyers Agrònoms de Cata­lu­nya (COEAC) va apro­fi­tar el Dia Mun­dial con­tra la Deser­ti­fi­cació i la Sequera, que se cele­bra anu­al­ment el 17 de juny, per ins­tar a moder­nit­zar les ins­tal·laci­ons de rega­diu del país, fer-les més efi­ci­ents i afa­vo­rir l’estalvi d’aigua i la sos­te­ni­bi­li­tat del ter­ri­tori. Segons dades de l’ONU, la població serà majo­ritària­ment urba­nita l’any 2050. Això farà créixer en un 60% la demanda d’ali­ments i posarà encara més en perill els límits medi­am­bi­en­tals, agreu­jant la situ­ació del canvi climàtic, de la pro­ducció de resi­dus, de la deser­ti­fi­cació i de les desi­gual­tats soci­als.

Davant d’aques­tes pre­vi­si­ons, Con­xita Villar, degana del COEAC, alerta que hem de “repen­sar la manera de pro­duir i de con­su­mir, uns camps on l’agri­cul­tura i l’ali­men­tació són clau, i en els quals la pro­ducció sos­te­ni­ble és part de la solució”. En aquest sen­tit, i tenint en compte que el prin­ci­pal deman­dant d’aigua a l’Estat és el sec­tor del rega­diu, “és evi­dent que per acon­se­guir un model agrícola sos­te­ni­ble de veri­tat és neces­sari que el sis­tema glo­bal de rega­dius sigui més efi­ci­ent”, asse­gura.

Una xarxa anti­quada.

A par­tir d’aques­tes con­clu­si­ons, el COEAC insta les admi­nis­tra­ci­ons a moder­nit­zar les infra­es­truc­tu­res d’emma­gat­ze­matge i trans­port dels canals de rega­diu, espe­ci­al­ment dels més antics, que actu­al­ment acu­mu­len grans pèrdues d’aigua. Paral·lela­ment, cal imple­men­tar tec­no­lo­gies efi­ci­ents amb regs loca­lit­zats, bio­tec­no­lo­gia per a pro­duc­ci­ons més efi­ci­ents i tole­rants a les èpoques de sequera, inter­net de les coses per a una agri­cul­tura de pre­cisió i digi­ta­lit­zada, i una gestió cir­cu­lar de les pro­duc­ci­ons amb tendència a resi­dus zero. Tot ple­gat, uns can­vis que també reque­ri­ran més for­mació digi­tal i accés a inter­net a tot el país.

El rega­diu sem­pre ha estat vital per man­te­nir la pro­ducció d’ali­ments, assen­tar la població i impul­sar el seu desen­vo­lu­pa­ment. De fet, en els últims anys ja s’han adop­tat pràcti­ques més sos­te­ni­bles en l’agri­cul­tura, com ho demos­tra el fet que la superfície de rega­diu s’ha incre­men­tat des del 2004 en un 13,63%, ha pas­sat de 3.341.400 a 3.796.682 hectàrees, men­tre que l’ús de l’aigua ha bai­xat en un 12,99%.

“Encara i així hem de con­ti­nuar avançant en aquesta direcció”, rebla Villar, que recorda que “l’eco­no­mia rural al volant d’acti­vi­tats agràries sos­te­ni­bles i pen­sa­des de manera holística ens bene­fi­ciarà a tots com a soci­e­tat, ofe­rint ali­ments salu­da­bles, segurs i res­pec­tu­o­sos amb el medi ambi­ent, arre­lant la gent al ter­ri­tori i evi­tant, així, la des­po­blació del medi rural”.

La degana del COEAC creu que “aquesta és una fita ambi­ci­osa”, però que és pos­si­ble d’acon­se­guir “si es por­ten a terme les inver­si­ons necessàries”, i recorda el con­text actual d’ajuts pre­vis­tos per la Unió Euro­pea, que tenen com a objec­tiu reac­ti­var l’eco­no­mia arran de la pandèmia i avançar cap a un model més sos­te­ni­ble.

A Cata­lu­nya plou molt irre­gu­lar­ment. A la major part del ter­ri­tori, els estius són secs i calo­ro­sos i els page­sos han llui­tat des de sem­pre per dis­po­sar d’aigua de reg per fer ren­di­bles les explo­ta­ci­ons i llui­tar con­tra les seque­res periòdiques. A hores d’ara, la major part de l’aigua per al rega­diu pro­ce­deix d’embas­sa­ments situ­ats als rius de les con­ques inter­nes del país o de la conca de l’Ebre, i poste­ri­or­ment es dis­tri­bu­eix a través de canals i séquies. També es fan ser­vir al rega­diu aigües reu­ti­lit­za­des pro­ce­dents de depu­ra­do­res.

Sis­te­mes.

L’actual xarxa d’infra­es­truc­tu­res de regu­lació, de trans­port i de dis­tri­bució d’aigua de reg per­met regar al vol­tant de 340.000 hectàrees. Gua­nyar eficiència en el rega­diu suposa aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat agrícola però també con­tri­buir de manera clara a la millora del medi ambi­ent, a la sos­te­ni­bi­li­tat del procés, a través d’un bon apro­fi­ta­ment de l’aigua. D’aquí la importància d’una moder­nit­zació urgent de les ins­tal·laci­ons.

En funció de la tec­no­lo­gia que s’uti­litza, hi ha dos grans grups de sis­te­mes de reg: per gra­ve­tat i a pressió. El pri­mer és el més uti­lit­zat, en el qual l’aigua recorre la superfície del ter­reny amb cert pen­dent per l’efecte de la gra­ve­tat i es dis­tri­bu­eix a través dels solcs o per com­par­ti­ments tan­cats. Aquesta tipo­lo­gia de reg neces­sita més quan­ti­tat d’aigua perquè arribi a tota la par­cel·la.

En el reg a pressió, molt més efi­ci­ent, l’aigua arriba als camps a través de cano­na­des. En aquest sis­tema calen equips de bom­ba­ment per impul­sar l’aigua i el reg es fa per aspersió, que arriba al ter­reny en forma de pluja, o loca­lit­zat, s’aplica el reg a punts con­crets de la terra.

En per­cen­tat­ges, es cal­cula que el sis­tema de reg per gra­ve­tat té una eficiència entre el 40% i el 50%, men­tre que el d’aspersió ja s’eleva fins al 65% i el loca­lit­zat, fins al 80%. Per acon­se­guir les xifres màximes és neces­sari millo­rar i moder­nit­zar les infra­es­truc­tu­res que es tenen.

Avan­tat­ges.

“L’eficiència d’un sis­tema de reg la indica el per­cen­tatge de l’aigua apli­cada que apro­fita la planta. Per tant, s’han d’evi­tar les pèrdues durant el seu trans­port i apli­car un reg efi­ci­ent a l’inte­rior de les fin­ques. L’ideal és el reg a pressió perquè per inun­dació, que és com es fa a la majo­ria del ter­ri­tori, es perd molta aigua”, explica Xavier Petit, tècnic d’aigües del Segarra-Gar­ri­gues.

La moder­nit­zació es fa necessària però “la inversió que reque­reix és alta i, d’altra banda, en el reg per inun­dació el preu de l’aigua surt molt baix”, comenta Petit, que indica que el que fa enca­rir el preu al pagès “és el bom­beig”.

Tot i això, insis­teix en el fet que la moder­nit­zació de les infra­es­truc­tu­res aporta més avan­tat­ges que no pas incon­ve­ni­ents als agri­cul­tors: “Els dona molta como­di­tat perquè deci­dei­xen ells quan regar i no depe­nen del torn de reg, que pot ser a la nit o la mati­nada, i d’altra banda incre­men­ten con­si­de­ra­ble­ment la pro­ducció. Si en terra de secà els ingres­sos per la collita repre­sen­ten un màxim de 450 euros per hectàrea, en rega­diu poden arri­bar als 3.500 euros.”

El canal Segarra-Gar­ri­gues neix a la presa de Rialb i acaba a l’embas­sa­ment de l’Albagés, pas­sant per totes les comar­ques de la plana de Lleida. Inau­gu­rat el seu pri­mer tram el 2019, dis­posa de 85 quilòmetres de cana­lit­za­ci­ons cons­truïdes. “S’han d’ofe­rir més al·lici­ents als page­sos, més ajuts públics, perquè acce­dei­xen a moder­nit­zar el reg”, rebla Petit.

El canal que posa les bases del futur

“El Segarra-Garrigues té una molt bona eficiència perquè tota la xarxa està molt controlada. Des de la seu operativa de Tàrrega es gestiona des del sistema de transport fins a les basses a peu de canal i el bombeig d’aigua als terrenys; es detecten en temps real les fuites i es tanquen les canonades fins que es resol el problema”, explica Xavier Petit, tècnic d’aigües del canal. A més, explica, el reg a pressió aconsegueix un estalvi d’aigua d’entre un 20% i un 30%, una dada important quan l’objectiu és la sostenibilitat. El Segarra-Garrigues fa ús de la millor tecnologia disponible actualment, esdevenint exemple per a la modernització dels altres 42 canals repartits pel territori, facilitant també l’accés a la terra i la continuïtat en el sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.