Opinió

La “dolenta” de la trama econòmica

Estem ara immersos en una confrontació d’estimacions, sobre quina durada tindrà l’alça de preus a la majoria d’economies, un cop constatada una virulència que ningú pot amagar. Als Estats Units, el dígit de finals d’any ha arribat a un 7% no vist en 40 anys

L’Econòmic pot inflar el pit infor­ma­ti­va­ment amb relació a la inflació, que és ara la pit­jor amenaça econòmica. En aquesta mateixa columna, el 14 de març de l’any pas­sat advertíem con­tra cor­rent i amb anti­ci­pació (Torna el fan­tasma de la inflació?) del que ens podia caure al damunt. Ja hi som.

Durant mesos, polítics i eco­no­mis­tes han tret importància i pro­ba­bi­li­tats, pri­mer, al risc que es mate­ri­a­litzés i, més tard, al fet que tingués un caràcter de certa per­manència, més enllà d’un efecte late­ral menor post­pandèmia. Hi ha hagut un volun­tari oblit cog­ni­tiu per una bar­reja dels anys pas­sats sense inflació i per la resistència a accep­tar que era una penitència lògica a tants dis­ba­rats tole­rats en política econòmica con­fluint en la rea­li­tat de la pèrdua de valor del diner.

Estem ara immer­sos en una con­fron­tació d’esti­ma­ci­ons, sobre quina durada tindrà l’alça de preus a la majo­ria d’eco­no­mies, un cop cons­ta­tada una virulència que ningú pot ama­gar. Als Estats Units, el dígit de finals d’any ha arri­bat a un 7% no vist en 40 anys i, més pre­o­cu­pant, la inflació sub­ja­cent (sense ali­ments no ela­bo­rats i ener­gia), al 5,5%. La reacció de la Reserva Fede­ral ja s’ha ini­ciat amb anun­cis de tres o qua­tre puja­des de tipus aquest any i qua­tre més el pro­per que hau­rien de tenir efec­tes mode­rats i man­te­nir tipus reals encara nega­tius. El govern ame­ricà, per la seva part, ha actuat trac­tant de reduir els colls d’ampo­lla en el tràfic marítim, aug­men­tant la pro­ducció de petroli i alli­be­rant mer­cats poc com­pe­ti­tius. El que no s’ha resolt és qui­nes pers­pec­ti­ves hi ha a mitjà ter­mini de con­tinuïtat infla­ci­o­nista. Els sala­ris es man­te­nen encara aïllats a una pujada gene­ra­lit­zada i això és clau per man­te­nir l’ocu­pació i per tant el con­sum i més tard l’acti­vi­tat econòmica davant epi­so­dis infla­ci­o­nis­tes que, si es con­ver­tis­sin en pandèmics, serien poc rever­si­bles i molt reces­sius.

A la zona euro s’ha arri­bat al 5% aquest final d’any però amb una inflació sub­ja­cent més mode­rada del 2,6%. A l’Estat espa­nyol, un alumne avançat en pujada de preus, el tan­ca­ment del 2021 ha estat del 6,7% però només amb un 2,1% en la inflació sub­ja­cent. En tot cas, xifres pre­o­cu­pants, que estan recu­pe­rant la con­fron­tació nord-sud dins la zona euro. L’actual repre­sen­tant d’Ale­ma­nya en el comitè exe­cu­tiu del BCE, Isa­bel Sch­na­bel, ja s’ha mani­fes­tat per una política monetària més dura i abans, davant l’empit­jo­ra­ment recent de la inflació, bèstia negra dels ale­manys en eco­no­mia. Sch­na­bel ha remar­cat també amb insistència que els plans i pri­o­ri­tats per la sos­te­ni­bi­li­tat, per evi­tar el canvi climàtic i per la des­car­bo­nit­zació, tin­dran en els pro­pers anys efec­tes infla­ci­o­nis­tes que seran molt nega­tius si els bancs cen­trals no actuen ja amb con­tundència reduint les com­pres d’actius i apu­jant els tipus. Men­tres­tant, els plans de la pre­si­denta del BCE, Chris­tine Lagarde, són més con­des­cen­dents. Amb més o menys inten­si­tat, el llarg camí cap a la sos­te­ni­bi­li­tat serà car i, per tant, gene­ra­dor d’inflació de llarg recor­re­gut, fet que reque­rirà una política monetària ten­si­o­nada de tipus ele­vats i menys liqui­di­tat.

El poder adqui­si­tiu, dis­solt.

Men­tres­tant, la inflació no espera que ens posem d’acord. El poder adqui­si­tiu del diner se’ns dis­sol a mar­xes forçades i, segons sem­bla, sense que els estal­vi­a­dors se n’ado­nin. En el balanç finan­cer del ter­cer tri­mes­tre del 2021 de les llars publi­cat aquesta mateixa set­mana pel Banc d’Espa­nya, es per­cep que l’estalvi acu­mu­lat en comp­tes cor­rents durant els pit­jors mesos de la pandèmia i que crèiem que s’inver­ti­ria o es con­su­mi­ria, roman impertèrrit. Pot­ser sí que es gasta però es reposa automàtica­ment, i ara, a més, en comp­tes ban­ca­ris que la inflació es menja acce­le­ra­da­ment. A l’expec­ta­tiva, els sous i els mer­cats finan­cers. Pel que fa als pri­mers, lògica­ment, es comença a recla­mar l’equi­pa­ració a l’IPC, que podria ser el des­en­ca­de­nant defi­ni­tiu del cer­cle viciós; i els mer­cats, vigi­lants als riscs de la recessió que la inflació podria aca­bar gene­rant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.