Empreses

L’Agroparc d’Ametller Origen reduirà un 20% el malbaratament alimentari

Un estudi d’UPF-BSM calcula que el nou projecte de la companyia agroalimentària tindrà un impacte econòmic de 433 milions d’euros

L’Agro­parc d’Amet­ller Ori­gen té per objec­tiu reduir un 20% el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari i recu­pe­rar dues tones de plàstics anu­als, a més de gene­rar un impacte econòmic de 433 mili­ons d’euros en acti­vi­tat pro­duc­tiva i crear més de 3.100 llocs de tre­ball.

Aques­tes dades pro­ce­dei­xen de l’estudi Cas Amet­ller Ori­gen: cap a una cadena de sub­mi­nis­tra­ment cen­tra­lit­zada, cir­cu­lar i semi­au­tomàtica, rea­lit­zat per l’Obser­va­tori de Sos­te­ni­bi­li­tat de la UPF Bar­ce­lona School of Mana­ge­ment (UPF-BSM).

“Par­tint de càlculs pro­pis i de la recerca de bones pràcti­ques, l’estudi cor­ro­bora que la nova cadena de sub­mi­nis­tra­ment maxi­mitza la seva sos­te­ni­bi­li­tat”, ha indi­cat Erola Palau Pinyana, coau­tora de l’estudi i coor­di­na­dora de l’Obser­va­tori de Sos­te­ni­bi­li­tat de la UPF-BSM. La inves­ti­ga­dora ha expo­sat també que la cadena de valor d’Amet­ller Ori­gen “té un balanç energètic posi­tiu i el poten­cial per esde­ve­nir un refe­rent d’eco­no­mia verda per a altres empre­ses inno­va­do­res del sec­tor.”

La nova cadena de sub­mi­nis­tra­ment d’Amet­ller Ori­gen serà capaç de ser­vir les matei­xes boti­gues recor­rent 3.493 km menys cada dia, quel­com que suposa un estalvi de 579 kg / CO2 al dia. L’aposta de l’Agro­parc Penedès per vehi­cles alter­na­tius al dièsel garan­tirà una dava­llada d’entre el 50% i el 100% de les emis­si­ons de CO2 i d’entre el 50% i el 90% de les emis­si­ons noci­ves per a la salut. “Totes les acci­ons pre­vis­tes per Amet­ller Ori­gen es tro­ben en el punt òptim de sos­te­ni­bi­li­tat”, ha afir­mat la coau­tora de l’estudi. L’informe des­taca algu­nes de les diver­ses actu­a­ci­ons com, per exem­ple, la robo­tit­zació i auto­ma­tit­zació d’alguns pro­ces­sos, que per­se­gueix reduir les bai­xes labo­rals en un 98% o reduir els temps d’ope­ració en un 80%. La coau­tora també ha subrat­llat el reci­clatge de resi­dus de cartó, plàstic i poli­es­tirè, que ofe­rirà la pos­si­bi­li­tat de recu­pe­rar un 45% de la inversió finan­cera, de 180 mili­ons d’euros en total.

“L’Agro­parc, com a tal, no exis­teix enlloc al món, però pot ins­pi­rar altres ini­ci­a­ti­ves que es puguin dur a terme”, ha mani­fes­tat Josep Amet­llerr, el cofun­da­dor de la com­pa­nyia agro­li­mentària, que ha conclòs que amb el pro­jecte de l’Agro­parc Penedès es pretén “fer ali­ments prop de zones metro­po­li­ta­nes sent capaços de dur-ho a terme sense gene­rar emis­si­ons, a través de la cir­cu­la­ri­tat i garan­tint com­pe­ti­ti­vi­tat pel que fa als cos­tos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.