Gran angular

L’FP dual vol més pimes

La nova normativa educativa aspira a ampliar el nombre d’empreses que participen en la formació d’alumnes en pràctiques. Ara com ara, ho fan principalment grans firmes

Les companyies han de saber que la formació és una inversió
raúl lópez
upc
Fins ara, el model educatiu no s’havia adaptat al nostre teixit productiu
montse blanes
experta en fp

Mónica Gutiérrez va començar a fer les pràcti­ques d’admi­nis­tra­tiva fa dinou anys a VI Ser­veis, un taller de repa­ració de vehi­cle indus­trial, i allà es va que­dar després de for­mar-se. Avui dia és direc­tora de post­venda i sòcia d’un taller que s’ha con­ver­tit en una de les prin­ci­pals fir­mes de repa­ració de vehi­cles elèctrics de casa nos­tra. De fet, per les seves ins­tal·laci­ons pas­sen el 70% de la flota de mobi­li­tat urbana de Bar­ce­lona i, a més, són ser­vei ofi­cial dels prin­ci­pals fabri­cants d’auto­bu­sos elèctrics. El taller ocupa qua­ranta per­so­nes, de les quals quasi la mei­tat venen de l’FP dual. Van començar a tre­ba­llar en el vehi­cle elèctric l’any 2015, quan l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona va entrar en una prova pilot de mobi­li­tat sos­te­ni­ble amb ajuts euro­peus. “No sabíem on con­trac­tar per­fils tècnics, perquè a penes exis­tia el vehi­cle elèctric, i vam enten­dre que els havíem de for­mar nosal­tres”, explica Anto­nio Agüera, direc­tor gene­ral de VI Ser­veis. Així que van tro­bar en l’FP dual la via per poder desen­vo­lu­par una plan­ti­lla tècnica ben for­mada. Des d’ales­ho­res, han creat con­ve­nis amb el cen­tre edu­ca­tiu Ceir, Mon­lau i la Mercè. “Per a nosal­tres, par­ti­ci­par en l’FP dual és una inversió, i ho fem amb la volun­tat que els estu­di­ants que s’incor­po­rin aca­bin la for­mació. Cada becari té el seu pla de car­rera dins la com­pa­nyia”, diu Gutiérrez.

Aquesta empresa és encara de les poques com­pa­nyies de dimensió reduïda que for­men a les seves ins­tal·laci­ons alum­nes pro­vi­nents de l’FP dual. Aquest model està dis­se­nyat perquè l’alumne rebi una part de l’edu­cació al cen­tre de for­mació pro­fes­si­o­nal i l’altra mit­jançant les acti­vi­tats for­ma­ti­ves i pro­duc­ti­ves a l’empresa. La col·labo­ració entre el cen­tre i l’empresa es for­ma­litza mit­jançant un con­veni de col·labo­ració amb empre­ses de dife­rents sec­tors.

A par­tir de setem­bre s’ha de començar a des­ple­gar la nova nor­ma­tiva d’aquest model for­ma­tiu. Una nova orde­nació que va apro­var el govern cen­tral el mes de març pas­sat i que aspira a superar una assig­na­tura pen­dent: la poca presència de la pime en el sis­tema edu­ca­tiu.

Ara com ara, segons un estudi del Cen­tro de Estu­dios Mone­ta­rios y Finan­ci­e­ros (CEMFI), la majo­ria de les empre­ses que tenen con­ve­nis amb cen­tres edu­ca­tius d’FP dual són com­pa­nyies de dimen­si­ons grans. Incor­po­rar un estu­di­ant en pràcti­ques reque­reix des­ti­nar temps, recur­sos humans i econòmics per part de l’empresa i, per tant, s’acaba con­ver­tint en una bar­rera d’accés per a com­pa­nyies de menys dimen­si­ons, amb menys dis­po­ni­bi­li­tat.

Montse Bla­nes, direc­tora d’ins­ti­tut, experta en FP i mer­cat labo­ral, con­fir­mava en una jor­nada cele­brada al Palau Macaya de la Fun­dació la Caixa que fins ara l’FP dual no s’ha adap­tat al tei­xit pro­duc­tiu for­mat prin­ci­pal­ment per pimes i micro­pi­mes, i que encara està per veure si la nova FP dual acon­se­guirà cap­ti­var aquest per­fil d’empresa.

Poc èxit.

El cas és que l’FP dual es va incor­po­rar a Cata­lu­nya, igual que a la resta de l’Estat, jus­ta­ment ara fa deu anys, seguint el reei­xit model de països com Àustria i Ale­ma­nya, on la comu­ni­cació entre el tei­xit pro­duc­tiu i el sis­tema edu­ca­tiu ha estat tra­di­ci­o­nal­ment més fluida i les dades d’atur juve­nil, menys de la mei­tat que a Cata­lu­nya. El model d’FP dual, aquí no ha aca­bat d’arran­car; de fet, una dècada després, a penes el 6% del total d’estu­di­ants matri­cu­lats a Cata­lu­nya ho estan en la moda­li­tat dual. De tot l’Estat, la xifra de per­cen­tatge més alta la té Navarra, amb un 11%.

La recent apro­vada llei aspira a donar volada a un model en què l’estada de for­mació a l’empresa s’incre­menta con­si­de­ra­ble­ment, en pas­sar del 30% actual a un mínim del 35%. De fet, tota l’FP passa a ser dual, però amb dues moda­li­tats dife­ren­ci­a­des (gene­ral o inten­siva), segons el temps de for­mació que es fa a l’empresa i deixa de fer-se al cen­tre edu­ca­tiu (un mínim del 20% o un mínim del 35%, res­pec­ti­va­ment).

L’altra modi­fi­cació més des­ta­cada és que l’estada de l’alumne a l’empresa sem­pre ha de ser remu­ne­rada, o bé amb la moda­li­tat de con­tracte, o bé de beca. I aquesta nove­tat és també inter­pre­tada com un nou coll d’ampo­lla per a les com­pa­nyies de menys dimensió i, per tant, de menys capa­ci­tat finan­cera, per a les quals for­mar estu­di­ants es pot inter­pre­tar com un esforç extra.

Amb el tei­xit indus­trial que tenim caldrà, però, bus­car solu­ci­ons cre­a­ti­ves i no espe­rar que s’incre­menti la impli­cació de l’empresa en un model for­ma­tiu per volun­ta­risme. En països com Ale­ma­nya, per exem­ple, són les cam­bres de comerç les que assu­mei­xen gran part de la gestió i remu­ne­ració dels estu­di­ants en pràcti­ques. Samuel Ben­to­lila, inves­ti­ga­dor en el CEMFI en eco­no­mia labo­ral, fa altres pro­pos­tes (vegeu l’entre­vista adjunta).

“Les empre­ses han de ser cons­ci­ents que la for­mació no és una des­pesa, sinó una inversió, i han d’estar dis­po­sa­des a ense­nyar i no veure-ho com una via per acon­se­guir mà d’obra barata”, reco­ma­nava Raúl López Sánchez, pro­fes­sor de l’UPC i expert en FP dual.

De fet, en aquest sis­tema hi ha una figura clau de la qual depèn, en part, l’èxit del procés edu­ca­tiu com­par­tit, és el del tutor al cen­tre edu­ca­tiu i el de l’empresa. “Han de tenir unes habi­li­tats de tracte amb els alum­nes i, per tant, neces­si­ten una for­mació específica que sovint no tenen”, afe­geix López.

Reti­cents.

El fet de tras­lla­dar gran part de la for­mació del cen­tre edu­ca­tiu a l’empresa ha estat molt mal rebut per part del pro­fes­so­rat. Des de la USTEC, el sin­di­cat de pro­fes­sors de secundària, ho inter­pre­ten com una pri­va­tit­zació de l’edu­cació i una excusa de l’admi­nis­tració per no recu­pe­rar la inversió per­duda en edu­cació. “Ara com ara, els tutors dels cen­tres edu­ca­tius han de fer un esforç extra, sovint fora de l’horari labo­ral, per afa­vo­rir la interacció amb les empre­ses, i és impres­cin­di­ble que l’admi­nis­tració hi des­tini més recur­sos i no que vegi les hores a l’empresa com una via d’estalvi”, reco­mana López.

L’FP dual neces­sita molta peda­go­gia per tras­lla­dar a l’empresa, als estu­di­ants i a l’admi­nis­tració els bene­fi­cis que com­porta. “Incor­po­rar jovent en for­mació suposa apor­tar a les empre­ses mira­des fres­ques que donen molt valor a les orga­nit­za­ci­ons”, explica Montse Bla­nes.

Ho saben bé a VI Ser­veis, on s’han orga­nit­zat inter­na­ment de manera que tre­ba­llen ple­gats un per­fil de becari i aca­bat de titu­lar amb un empleat de més tra­jectòria a la com­pa­nyia. “Afa­vo­rim que el conei­xe­ment del jovent arribi als sèniors de manera pràctica i que aquests els tras­lla­din la seva manera de tre­ba­llar, gai­rebé arte­sa­nal, que han adqui­rit amb els anys”, explica Mónica Gutiérrez.

LES XIFRES

330
centres educatius
públics de Catalunya ofereixen alguna família de formació professional dual.
20%
de retenció
de talent per part de les empreses quan aquest talent prové de l’FP dual.
35%
de temps de formació
a l’empresa, ja que la nova normativa d’FP dual augmenta el còmput d’hores respecte al total de formació que s’ha de dur a terme a les organitzacions empresarials.
6%
d’alumnes matriculats
a Catalunya respecte al conjunt d’estudiants matriculats s’estan formant a través del model d’FP dual.
6.000
firmes,
entre entitats i empreses catalanes, han fet algun conveni de col·laboració amb l’FP dual en els darrers deu anys.

“Les empreses es poden agrupar per pagar beques”

a.p

Samuel Bentolila és investigador del Centro de Estudios Monetarios y Financieros (CEMFI), on ha dut a terme diferents estudis sobre l’ocupabilitat de l’FP dual. A finals de maig, va participar en una jornada sobre aquest model educatiu al Palau Macaya de la Fundació la Caixa.

En països com Àustria i Alemanya, com condiciona la forta tradició en l’FP dual la baixa taxa d’atur juvenil. Hi ha una relació directa?
Més que una relació directa, jo diria que hi ha una correlació. El que és evident és que l’FP dual ajuda a la inserció dels joves. El que nosaltres hem observat és que els alumnes de dual tenen més bons salaris i s’incorporen més ràpidament al mercat laboral.
El percentatge d’alumnes matriculats en FP dual és d’un 5% a Catalunya. La baixa implementació és un tema de poca oferta o de poca demanda?
Que quedi clar que és una especulació, perquè no es fan públiques les dades concretes, però crec que els centres no han tingut interès a augmentar l’oferta de dual perquè tenen dubtes que el temps de formació als centres productius sigui efectiu.
Hi ha una altra preocupació que han denunciat des del sindicat de professors, que és el que anomenen la privatització del model educatiu.
Hi ha hagut dues vies. D’una banda, perquè s’ha traslladat a certs centres educatius privats, tot i que la primacia de la dual la continuen tenint els centres públics. De l’altra, la formació es redueix als centres en favor de les empreses i institucions i, per tant, sorgeix el temor que es retalli la demanda de professorat. Però l’administració ha de ser conscient que mentre l’alumne s’està formant a l’empresa es continuen necessitant professors als centres, ja que la llei demana més interacció.
Pimes i micropimes són les que menys han participat en l’FP dual. Com es podria resoldre?
Han participat poc perquè a banda de la barrera de trobar un tutor hi ha la de pagar a l’estudiant, i no és un tema trivial. Les empreses es podrien associar per assumir entre totes el cost de la formació dels alumnes en pràctiques. I les administracions també podrien oferir subvencions per pagar els becats de micropimes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.