Opinió

Una economia inestable i massa riscos

Tot i que la covid encara continua present i va fent de les seves, l’èxit de les vacunes està reduint molt el seu impacte negatiu en la salut de les persones i l’economia. Però, quan ens pensàvem que tot aniria bé, va arribar la invasió d’Ucraïna, que està perjudicant molt l’economia. Tot seguit identificarem alguns dels principals riscos que compliquen les decisions de les nostres organitzacions.

El risc més important és l’agreujament del conflicte geopolític. Si Putin no té cap porta de sortida honrosa en aquesta guerra, podem pensar que un conflicte nuclear no té probabilitat zero. Fa poques setmanes, visitant una universitat romanesa que és a pocs kilòmetres d’Ucraïna, em deien que tenen molt a prop una base de l’OTAN. No és d’estranyar que no dormin gaire tranquils vist el que fan (i amenacen que podrien fer) els líders russos.

Un segon risc és que continuïn les restriccions al comerç (energia, cereals...). Això està generant tensions en les cadenes de subministraments i importants increments de preus que perjudiquen la viabilitat de moltes empreses i minven el benestar de les persones. La inflació alimenta el risc que repuntin els tipus d’interès, ja que els bancs centrals els apugen per evitar que l’economia es descontroli. I, quan els tipus d’interès pugen, els mercats financers pateixen, les empreses i particulars paguen més pels seus préstecs, augmenta la morositat i també el tancament d’empreses.

Després també tenim riscos rellevants en clau més local. D’una banda, la revolució 4.0 (digitalització, internet, dades massives...) està fent que moltes empreses deixin de ser competitives. Aquí el risc és que no invertim prou recursos en innovació per no quedar enrere. El problema és que, en els darrers anys, els països del nostre entorn estan invertint molt més. Un altre risc que tenim és la manca de mà d’obra. D’això, se’n queixa tant la indústria, quan no troba prou mà d’obra especialitzada, com l’hostaleria, que no cobreix tot el personal que necessita. I, per acabar-ho d’adobar, el clima polític té molts núvols foscos a l’horitzó.

En definitiva, massa riscos que compliquen les decisions que hem d’anar prenent. De tota manera, com diu Mark Zuckerberg: “En un món que canvia tan ràpid, l’única estratègia en què el fracàs està garantit és no assumir riscos.” Però si els riscos existeixen, la prevenció, també.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.