Política

Escòcia

Sturgeon llança la campanya per convocar un segon referèndum

La ministra principal d’Escòcia divulgarà una sèrie de documents amb arguments a favor de la independència del Regne Unit

La líder de l’SNP assegura que el resultat de la consulta de 2014 hauria estat diferent si la ciutadania hagués sabut que hi hauria el ‘Brexit’

La minis­tra prin­ci­pal d’Escòcia, Nicola Stur­geon, ini­ciarà aquest dimarts la cam­pa­nya per con­vo­car un segon referèndum d’inde­pendència, que espera con­cre­tar a finals de 2023.

En una entre­vista a la BBC, pre­gun­tada sobre si està posant en marxa for­mal­ment la cam­pa­nya per la con­sulta “número dos” sobre la sepa­ració del Regne Unit, la líder del Par­tit Naci­o­na­lista Escocès (SNP, per les sigles en anglès) ha res­post que “sí”. La cap del govern escocès ha subrat­llat que l’objec­tiu és que la con­vo­catòria se cele­bri abans que acabi el 2024, sigui legal i ofi­ci­al­ment reco­ne­guda.

Stur­geon té pre­vist divul­gar a par­tir d’aquest dimarts una sèrie de docu­ments que jus­ti­fi­quen la cele­bració d’un nou ple­bis­cit, després que al pri­mer referèndum, cele­brat al setem­bre de 2014, el 55% dels esco­ce­sos va optar per man­te­nir-se al Regne Unit –del qual Escòcia forma part des del 1707- enfront del 45% que va apos­tar per la inde­pendència.

“Si el 2014 haguéssim sabut tot el que sabem ara sobre el camí que el Regne Unit pren­dria, estic segura que Escòcia hau­ria votat ales­ho­res pel sí”, ha afir­mat Stur­gueon en referència a la sor­tida de la Unió Euro­pea (UE). Al referèndum cobre la per­manència o sor­tida de la UE, cele­brat al juny de 2016, Escòcia va votar per que­dar-se a la Unió, però el Bre­xit va ser la opció gua­nya­dora al con­junt del país.

El pri­mer docu­ment que Stur­gueon donarà a conèixer com­para Escòcia amb altres països euro­peus i expli­carà les raons per les quals la regió es bene­fi­ciarà si acon­se­gueix la inde­pendència. Més enda­vant, la líder de l’SNP pre­veu difon­dre docu­ments rela­ci­o­nats amb la divisa, els impos­tos, la defensa, la segu­re­tat social i les pen­si­ons, la par­ti­ci­pació a la UE i el comerç.

Segons ella, “la con­clusió molt clara és que Escòcia esta­ria molt millor com a país inde­pen­dent”.

La política esco­cesa ha avançat que aviat pre­sen­ta­ran un pro­jecte de llei per tirar enda­vant el referèndum. Però perquè aquesta segona con­sulta tin­gui reco­nei­xe­ment ofi­cial, cal que el Par­la­ment britànic trans­fe­reixi la com­petència a la cam­bra de Holy­rood. I ara per ara el govern de Boris John­son no ha mos­trat cap senyal que esti­gui dis­po­sat a ator­gar el con­sen­ti­ment for­mal que garan­teixi la lega­li­tat del referèndum, com sí que va fer Came­ron el 2014.

En aquest sen­tit, Stur­geon ha defen­sat que el seu govern té el man­dat de cele­brar una nova votació i ha acu­sat Lon­dres de no res­pec­tar ni la democràcia ni l’Estat de dret.