Política

otan

L’OTAN diu que la protecció de Ceuta i Melilla han de consensuar-la els aliats

Segons l’article 5 del tractat de Washington, les ciutats espanyoles, enclavades en el nord d’Àfrica, no estarien contemplades textualment en l’“espai OTAN”

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha recordat aquest dilluns que la invocació de l’article 5 del tractat de Washington sobre la defensa col·lectiva en l’Aliança és una “decisió política” consensuada per tots els aliats, en referència a si les ciutats espanyoles de Ceuta i Melilla estan cobertes per aquest paraigua de seguretat.

Stoltenberg ha contestat així durant una roda de premsa prèvia a la cimera de l’Aliança dels pròxims dimecres i dijous a Madrid, en la qual els 30 aliats aprovaran un nou Concepte Estratègic, el document que marcarà les polítiques de l’OTAN en la dècada vinent.

Davant la qüestió concreta de si aquest document farà referència a les ciutats nord-africanes de Ceuta i Melilla si els aliats decideixen incloure en ell el compromís de l’OTAN de protegir la sobirania i integritat dels països aliats, Stoltenberg ha recordat que l’article 6 del tractat de Washington –que va fundar l’Aliança– “defineix l’abast geogràfic de les nostres garanties de defensa col·lectiva”, la qual ve referida en l’article 5.

“I defineix el territori de qualsevol altra part a Europa i Amèrica del Nord o illes sota la jurisdicció de qualsevol de les parts en l’àrea de l’Atlàntic Nord, al nord del tròpic de Càncer”, ha comentat.

D’aquesta manera, les citades ciutats espanyoles, enclavades en el nord d’Àfrica, no estarien contemplades textualment en l’“espai OTAN” per al qual està garantida la defensa col·lectiva.

“Dit això, hem d’entendre que l’assumpte d’invocar l’article 5 en la nostra clàusula de defensa col·lectiva és una decisió política, així que ha de ser presa per consens per tots els aliats en el Consell de l’Atlàntic Nord, basant-se en el que import en aquest cas particular”, ha recalcat.

Sobre si el nou concepte estratègic de l’OTAN inclourà la protecció i defensa de Ceuta i Melilla, també s’ha pronunciat aquest dilluns la ministra de Defensa, Margarita Robles. “El que està en el concepte estratègic és la protecció a la integritat territorial de tots els països membres de l’OTAN i, per tant, no és que es faci una excepció”, ha aclarit la ministra.

Margarita Robles ha afegit que “qualsevol país membre de l’OTAN serà protegit si la seva integritat territorial es veiés amenaçada i, per tant, la integritat territorial d’Espanya comprèn Ceuta i Melilla”.

Divendres passat, en una entrevista amb Efe, Stoltenberg ja es va referir a la situació de Ceuta i Melilla, i es va mostrar “absolutament convençut que els aliats estaran al costat d’Espanya si aquesta s’enfronta a amenaces i desafiaments”.

L’article 5 del tractat contempla que tots els aliats acudeixin en suport d’un altre que es vegi atacat, responent com un només.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.