Opinió

Universitat dins l’empresa

En l’àmbit universitari, graus i màsters, no existeix a hores d’ara un programa semblant a l’FP dual i, en canvi, el mercat demana persones ben formades quant a coneixement, amb habilitat per integrar aquest coneixement sense llargs temps d’aprenentatge

Els can­vis que s’han produït durant els dar­rers 20 anys en el pes dels dife­rents fac­tors de pro­ducció en l’obtenció de béns i ser­veis han estat espec­ta­cu­lars. Durant aquests anys i de manera acce­le­rada, ha aug­men­tat el pes del conei­xe­ment, que forma part del capi­tal humà, en l’equació de pro­ducció. No només és el pes del conei­xe­ment, també és la velo­ci­tat amb què el conei­xe­ment s’ha d’inte­grar en els pro­ces­sos pro­duc­tius.

Aquests can­vis hau­rien d’afec­tar l’edu­cació dels ciu­ta­dans, ja que el mer­cat no només demana per­so­nes ben for­ma­des quant a conei­xe­ment, també demana per­so­nes amb habi­li­tat per inte­grar aquest conei­xe­ment sense llargs temps d’apre­nen­tatge. La con­seqüència és que els gra­du­ats, de for­mació pro­fes­si­o­nal o uni­ver­si­ta­ris, hau­rien d’haver adqui­rit les eines que demana el mer­cat.

En el cas de la for­mació no uni­ver­sitària, hi ha la for­mació pro­fes­si­o­nal dual, un pro­grama for­ma­tiu que ens per­met for­mar tècnics de grau mitjà que poden estar alta­ment pre­pa­rats. Avui, pot­ser no tants com cal­dria, podem tro­bar més de 1.200 pro­gra­mes de for­mació pro­fes­si­o­nal de grau mitjà i supe­rior que invo­lu­cren més de 6.000 empre­ses.

En l’àmbit uni­ver­si­tari, graus i màsters, no exis­teix a hores d’ara un pro­grama sem­blant. Sí que des del 2012 hi ha els doc­to­rats indus­tri­als, pro­grama d’èxit, amb més de 250 tesis doc­to­rals defen­sa­des des de la seva implan­tació. En aquest pro­grama, els doc­to­rands desen­vo­lu­pen el pro­jecte de recerca en una empresa o ins­ti­tució en col·labo­ració amb un cen­tre de recerca o uni­ver­si­tat i sota la tutela de la uni­ver­si­tat. Amb això es pretén un canvi de cul­tura empre­sa­rial i la millora de la trans­ferència de conei­xe­ment amb uns “ambai­xa­dors” qua­li­fi­cats.

Tan­ma­teix, en graus i màsters no hi ha col·labo­ració uni­ver­si­tat-empresa. Fins ara, per bé o per mal, exis­tia una sepa­ració con­cep­tual entre la for­mació uni­ver­sitària i els cicles de for­mació pro­fes­si­o­nal. Més encara, a casa nos­tra hi havia, hi ha encara però molt menys, un cert clas­sisme.

A l’ense­nya­ment uni­ver­si­tari les coses han can­viat subs­tan­ci­al­ment. La reforma dels plans d’estudi deri­vada del pla de Bolo­nya ha fet que en molts graus s’hagi pas­sat d’una for­mació pro­pedèutica –que plan­te­java que a la uni­ver­si­tat s’adqui­rien les bases, sòlides, del conei­xe­ment i el cri­teri per després com­ple­tar la for­mació a l’ens ocu­pa­dor– a una for­mació molt més espe­ci­a­lit­zada i amb menys for­mació trans­ver­sal amb tot el que hau­ria de ser conei­xe­ment pro­pedèutic molt sim­pli­fi­cat, amb la qual s’espera que el gra­duat recent pugui incor­po­rar-se acti­va­ment a la feina. La idea no era aquesta, però els resul­tats, no prou reei­xits, han por­tat al fet que exis­teixi aquesta demanda. Al meu enten­dre, reque­rim una diver­si­fi­cació. Hauríem de dis­po­sar d’uns graus uni­ver­si­ta­ris que con­ser­ves­sin o recu­pe­res­sin en allò que sigui pos­si­ble una for­mació genèrica i pro­pedèutica per pre­pa­rar gra­du­ats adap­ta­bles que, necessària­ment, reque­ri­ran una for­mació ad hoc en incor­po­rar-se al mer­cat labo­ral.

Paral·lela­ment, uni­ver­si­tats, sec­tor empre­sa­rial-ocu­pa­dors i admi­nis­tració hau­rien de tre­ba­llar per pro­pi­ciar la implan­tació de graus i màsters simi­lars als graus sandwich britànics, en els quals l’estu­di­ant fa una atu­rada de sis mesos o, pre­fe­rent­ment, un any per incor­po­rar-se, gai­rebé com un tre­ba­lla­dor més, a una empresa rela­ci­o­nada amb el grau que està cur­sant, per després rein­cor­po­rar-se a la uni­ver­si­tat i com­ple­tar la car­rera.

El nom­bre d’uni­ver­si­tats britàniques ofe­rint una gamma més ele­vada d’aquests graus no és prou alt a causa d’una limi­tació, encara que aquests dar­rers anys ha aug­men­tat lleu­ge­ra­ment. La reticència dels empre­sa­ris a dedi­car temps a super­vi­sar els estu­di­ants és el prin­ci­pal pro­blema.

Les dar­re­res dades estadísti­ques del Regne Unit publi­ca­des (curs 2017/2018, extre­tes d’un estudi del 2021) indi­quen que l’11,1% dels estu­di­ants cur­sen graus sandwich. Les dades són dis­pars. Més del 30% dels que cur­sen estu­dis rela­ci­o­nats amb l’agri­cul­tura i més del 20% en ciències de la com­pu­tació, engi­nye­ries, vete­rinària i eco­no­mia i admi­nis­tració.

Implan­tar a Cata­lu­nya un pro­grama sem­blant reque­ri­ria: 1r) un acord del govern i les uni­ver­si­tats, 2n) un llarg i lent procés per a l’apro­vació de cada grau (s’ha d’apro­var pel Con­sell de Minis­tres), 3r) una tre­ball con­junt d’uni­ver­si­tats i govern amb dife­rents empre­ses i pos­si­bles ocu­pa­dors, i 4t) defi­nició d’un marc legal que empari tota la casuística de la doble ads­cripció de l’estu­di­ant (feina i estudi).

Al meu parer, cal­dria plan­te­jar un pla pilot, com es va fer amb el doc­to­rat indus­trial, per valo­rar la via­bi­li­tat del pro­grama.

Més pràctica

Al Regne Unit, un títol ‘sandwich’, implantat als anys cinquanta, és un programa de grau en el qual treballes entre nou mesos i un any abans de tornar a les classes per a la resta de la carrera. Aquests graus tenen més durada que un títol estàndard, però l’avantatge és l’experiència laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.