Opinió

La importància de la tecnologia en el benestar

Els treballadors que estan prosperant en les cinc dimensions del benestar –trajectòria, financera, social, comunitària i de salut–, perden menys dies de feina, aconsegueixen més satisfacció dels clients, resolen els problemes amb més facilitat i aconsegueixen adaptar-se als canvis més ràpidament

“El nos­tre benes­tar resulta de la com­bi­nació de la passió pel que fem cada dia, la qua­li­tat de les nos­tres rela­ci­ons, la segu­re­tat de les nos­tres finan­ces, la nos­tra for­ta­lesa física i l’orgull que sen­tim per la nos­tra con­tri­bució a la comu­ni­tat.” (Gallup)

L’interès sobre com crear una cul­tura del benes­tar a les orga­nit­za­ci­ons està en expansió. Per això hem de començar per l’inici: amb el sig­ni­fi­cat de cul­tura. La paraula cul­tura té la mateixa arrel que la paraula cul­ti­var. Este­nent la metàfora de l’agri­cul­tura, l’objec­tiu és acon­se­guir una cul­tura del benes­tar i, per aquest motiu, és impor­tant pre­pa­rar el ter­reny per plan­tar les lla­vors d’un con­junt de sis­te­mes com­ple­xos, ali­men­tar-les amb feed­back cons­tant de les nos­tres per­so­nes, fer-les créixer, flo­rir i gau­dir dels seus fruits.

Quan la cul­tura del benes­tar està lli­gada a l’estratègia d’employer expe­ri­ence i d’employer bran­ding de l’empresa, i es creen polítiques i acci­ons que desen­vo­lu­pen experiències vitals per als emple­ats, és quan acon­se­guim gene­rar un vin­cle emo­ci­o­nal amb l’empresa. Crear una experiència de l’empleat cohe­rent millora el ren­di­ment indi­vi­dual, l’equip i el negoci.

Gallup i altres estu­dis des­ta­quen que els tre­ba­lla­dors que estan pros­pe­rant en les cinc dimen­si­ons del benes­tar -tra­jectòria, finan­cera, social, comu­nitària i de salut-, per­den menys dies de feina, acon­se­guei­xen més satis­facció dels cli­ents, reso­len els pro­ble­mes amb més faci­li­tat i acon­se­guei­xen adap­tar-se als can­vis més ràpida­ment que els emple­ats que només estan pros­pe­rant en una de les dimen­si­ons.

Què pot fer l’empresa per faci­li­tar el benes­tar de les seves per­so­nes en les cinc dimen­si­ons? A con­ti­nu­ació donem alguns exem­ples:

• Tra­jectòria: acom­pa­nyar en el dis­seny del pla de car­rera. Pro­por­ci­o­nar eines per conèixer-se i for­mar-se en les seves soft skills i hard skills, així com faci­li­tar l’accés a for­ma­ci­ons específiques per al seu per­fil i posició.

• Finan­cera: ofe­rir retri­bu­ci­ons fle­xi­bles i vari­a­bles, posar en valor els bene­fi­cis soci­als actu­als, des­comp­tes, plans de jubi­lació, sala­ris ade­quats i trans­pa­rents, eli­mi­nar la bretxa de gènere, etc.

• Social: ofe­rir fle­xi­bi­li­tat horària, de ves­ti­menta, aug­ment de dies per mater­ni­tat/pater­ni­tat, pla­ta­for­mes de reco­nei­xe­ment, pla­ta­for­mes de networking, ser­veis i pro­gra­mes de con­ci­li­ació de la vida per­so­nal i pro­fes­si­o­nal, espais d’inter­canvi de conei­xe­ments, etc.

• Comu­nitària: donar suport a acci­ons soci­al­ment res­pon­sa­bles i solidàries, ser­veis de salut per a les famílies, apor­tar conei­xe­ments sobre l’espe­ci­a­li­tat de l’empresa a la soci­e­tat i a la seva comu­ni­tat, etc.

• Salut: faci­li­tar entorns salu­da­bles (men­ja­dor, màqui­nes expe­ne­do­res, sala de des­cans, espais col·labo­ra­tius i ins­pi­ra­ci­o­nals...), ser­veis i esde­ve­ni­ments for­ma­tius pun­tu­als o con­ti­nus (works­hops, pro­gra­mes d’acom­pa­nya­ment edu­ca­tiu...), el por­tal de benes­tar com a canal de comu­ni­cació, etc.

El futur de les pla­ta­for­mes de benes­tar.

Les noves polítiques de tre­ball híbrid post-covid han creat des­a­fi­a­ments a totes les com­pa­nyies en l’àmbit mun­dial, sobre­tot en la recerca de noves mane­res de comu­ni­car per arri­bar a tots els tre­ba­lla­dors i fomen­tar la cohesió d’equips a distància.

Pel que fa als pro­gra­mes de benes­tar que amb ante­ri­o­ri­tat a la covid-19 es feien, majo­ritària­ment, en for­mat pre­sen­cial, ara –amb la nova manera de tre­ba­llar híbrida– és més necessària que mai una tec­no­lo­gia que ha de posar en valor i ofe­rir les matei­xes opor­tu­ni­tats de par­ti­ci­pació a tots els tre­ba­lla­dors. Per aquest motiu, mol­tes empre­ses escu­llen pla­ta­for­mes de benes­tar que els per­me­tin cen­tra­lit­zar en una única eina tots els pro­gra­mes i ser­veis que l’empresa ofe­reix, per tal de poder ges­ti­o­nar pro­gra­mes glo­bals i des­lo­ca­lit­zats en totes les seves seus naci­o­nals i/o inter­na­ci­o­nals de manera inte­gral i per­so­na­lit­zada.

Els equips direc­tius més influ­ents del món reco­nei­xen que inci­dei­xen en el benes­tar dels emple­ats cada dia, per bé o per mal, i tenen la missió de millo­rar les seves vides, no només el seu acom­pli­ment. A més, millo­rar el benes­tar de les per­so­nes té un impacte directe en la resta d’objec­tius empre­sa­ri­als: aug­ment del com­promís, retenció del talent, sen­ti­ment de per­ti­nença i satis­facció, dis­mi­nució de l’absen­tisme i un millor clima labo­ral. Les per­so­nes més com­pro­me­ses, feli­ces i salu­da­bles gene­ren empre­ses salu­da­bles i ren­di­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.