Gran angular

Avançant cap a un nou mercat de l’energia

Les propostes que vol implementar la Comissió Europea per relaxar el mercat de l’energia a Europa obren la porta a un redisseny del model actual del sistema

La clau és que la UE tingui una política comuna de l’energia aviat
Una solució per tenir estabilitat seria nacionalitzar hidroelèctriques

Lin­ter­venció de la UE en el mer­cat energètic per trac­tar de con­te­nir l’espi­ral alcista dels preus, amb impos­tos sobre els bene­fi­cis extra­or­di­na­ris de les elèctri­ques, un topall de 180 euros per MWh o el com­promís de reduir un 5% el con­sum energètic, ine­vi­ta­ble­ment deixa dub­tes sobre si s’ha fet prou o sobre si el model de mer­cat de l’ener­gia s’ha de trans­for­mar encara més.

El model mar­gi­na­lista, pel qual tota ener­gia es paga al cost de la més cara, l’hau­rem de dei­xar enrere? Per a Joa­quim Daura, vice­pre­si­dent del Clúster d’Ener­gia Efi­ci­ent de Cata­lu­nya (CEEC), és clar que “es can­viarà la manera de fixar els preus”: “El model mar­gi­na­lista tenia sen­tit quan la gene­ració en reno­va­bles era més cara i amb aquest model se les afa­vo­ria, però ara passa al con­trari, el gas marca el preu i així es desin­cen­tiva la inversió en reno­va­bles.”

Val a dir, com asse­nyala Daura, que al nos­tre mer­cat l’alça del preu elèctric ha estat espe­ci­al­ment dramàtica, perquè la majo­ria d’empre­ses van com­prar l’ener­gia al mer­cat lliure, al pool, contrària­ment al que passa a Europa, on es tre­ba­lla amb preus tan­cats o ges­ti­o­nant el preu a futurs per cons­truir un preu mitjà òptim.

La crisi des­fer­mada amb el gas rus “podria ser un cata­lit­za­dor per acce­le­rar els can­vis”. De fet, els tres com­pro­mi­sos ine­lu­di­bles de la UE res­pecte de l’ener­gia -asse­gu­rar el sub­mi­nis­tra­ment, fixar preus rea­lis­tes i reduir la dependència- necessària­ment duen a “a un mer­cat dife­rent, en què la cober­tura del sis­tema, el backup, ja no dependrà de prémer el botó del cicle com­bi­nat, sinó que la dis­con­tinuïtat es resoldrà amb bate­ries”. I en aquesta trans­for­mació, “s’esti­mu­larà més el con­su­mi­dor a ges­ti­o­nar la demanda, així que, en situ­a­ci­ons com­ple­xes, es podrà pre­miar amb boni­fi­ca­ci­ons a la tarifa l’usu­ari que rebaixi el con­sum, cosa que ara només podien fer les grans empre­ses i que a par­tir d’ara també hau­ran d’assu­mir els petits con­su­mi­dors que, tute­lats per un agre­ga­dor de demanda, podran can­viar el com­por­ta­ment diari del seu con­sum energètic”.

Amb el topall de preu impo­sat a les elèctri­ques, la UE sem­bla haver entès que “una tran­sició energètica no pot ser justa si només és ges­ti­o­nada pel mer­cat”, però pot­ser aquests 180 euros per MWh no arri­ben al dele­jat punt d’equi­li­bri, segons con­si­dera Daniel Pérez, por­ta­veu d’UNEF­CAT, asso­ci­ació de les empre­ses foto­vol­tai­ques: “És un topall massa alt si el com­pa­rem amb l’espa­nyol, que es fixava en els 67 euros, a par­tir dels quals es reta­llava el bene­fici. El preu hau­ria d’haver ten­dit cap a 100, en tot cas.”

Daniel Pérez també creu que s’està superant el mar­gi­na­lisme: “No pot ser que el gruix de l’ener­gia depen­gui de l’OMIE, el mer­cat; no té sen­tit que l’ener­gia hidroelèctrica o nuclear es pugui ven­dre a 200 euros el MWh, així que cal anar a un model més de sub­hasta.” Un model que es pot fer de manera directa, nego­ci­ant direc­ta­ment un preu fora de mer­cat o fixant un preu mínim de manera regu­lada.

També ha estat objecte de dis­cussió en els dar­rers mesos la solució que les cen­trals hidroelèctri­ques fos­sin ges­ti­o­na­des per una soci­e­tat esta­tal, que podria con­tro­lar-ne els preus sota la lògica de gene­rar més elec­tri­ci­tat jus­ta­ment quan el preu esti­gui barat. Per a Daniel Pérez, “podria ser una via interes­sant, un cop vagin ven­cent les con­ces­si­ons dels embas­sa­ments”: “Ales­ho­res, l’Estat o bé podria optar per crear una empresa pública o bé ofe­rir-les a con­cessió però, això sí, amb cri­te­ris en què, a més del com­promís de res­pec­tar el cabal ecològic dels rius, es fun­cionés per aba­ra­tir el preu de l’ener­gia quan s’escaigués.”

Laura García, mem­bre de la Comissió d’Ener­gia dels Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya, saluda les mesu­res adop­ta­des per la Comissió Euro­pea “per rela­xar els mer­cats”, però té clar que cal avançar cap a “noves meto­do­lo­gies, altres sis­te­mes de con­for­mació de preus”. Una pos­si­ble sor­tida de l’atzu­cac pot ser gene­ra­lit­zar fórmu­les com “la com­pra agre­gada, una com­pra con­junta per part d’un grup de con­su­mi­dors, empre­ses o domèstics, que adqui­rei­xen així poder de nego­ci­ació davant la comer­ci­a­lit­za­dora”. I creu que no s’ha de des­car­tar el grau més impor­tant d’inter­venció, naci­o­na­lit­zar, com ha pas­sat a Ale­ma­nya, on el govern no ha tin­gut recança a l’hora de naci­o­na­lit­zar Uni­per, el més gran impor­ta­dor de gas del país, per tal d’asse­gu­rar el sub­mi­nis­tra­ment. En un nou model, “es tracta que les matèries pri­me­res expo­sa­des a tensió, com el gas i el petroli, no con­ta­mi­nin la resta del mer­cat”.

Però, és clar, si hom vol evo­lu­ci­o­nar ade­qua­da­ment cap a un nou model, “la UE ha de fer una política energètica comuna, si no es vol que els interes­sos par­ti­cu­lars de deter­mi­nats estats pas­sin pel damunt de l’interès de tota la Unió, com hem vist en la qüestió de les inter­con­ne­xi­ons”. Al·ludeix a la inter­con­nexió Espa­nya-França a través del Mid­cat, que l’estat veí està entor­pint.

Per la seva banda, Xavier Cor­don­ci­llo, que pre­si­deix el Grup de Tre­ball Smart Grids de l’esmen­tada comissió, no té tan clar que hi hagi alter­na­ti­ves al mer­cat mar­gi­na­lista. “Als EUA, on de fet es va crear el model mar­gi­na­lista, a l’estat de Califòrnia, l’any 2000 es va poder posar en pràctica un mer­cat basat en sub­has­tes suc­ces­si­ves, amb un algo­risme que aca­bava de pon­de­rar un preu. El sis­tema només va durar cinc anys, perquè es va detec­tar que grans empre­ses, com ara Enron, tenien capa­ci­tat de forçar el preu que més els con­vingués.”

És cert que en alguns mer­cats com l’argentí hi ha la vari­ant per la qual les uni­tats de gene­ració, en lloc de ven­dre ener­gia per preu la venen per dis­po­ni­bi­li­tat i són retribuïts segons la taxa interna de retorn (TIR), els seus cos­tos, que han de ser jus­ti­fi­cats periòdica­ment. “No estem par­lant d’un altre model de mer­cat, sinó d’un sis­tema d’assig­nació de cos­tos”, segons acla­reix Cor­don­ci­llo.

Això sí, per con­ti­nuar amb un model mar­gi­na­lista cal fer cor­rec­ci­ons, “com ara impo­sar un topall per al preu del gas i les altres tec­no­lo­gies, tot i que en el cas que ens ocupa, aquests 180 euros per MWh, el llistó és real­ment massa alt, molt dis­cu­ti­ble”.

Però, i quins són els costos reals?

Gravar un 33% dels beneficis extraordinaris que les empreses de combustibles fòssils han obtingut en aquesta crisi està bé, però, n’hi ha prou? A Brussel·les, el debat és sobre l’opacitat. En concret, hom qüestiona per què el reglament europeu sobre el subministrament del gas, amb l’excusa de la confidencialitat, en el seu article 14 protegeix els oligopolis perquè no revelin quin preu paguen pels hidrocarburs en els seus contractes. Fa poc, arran del conflicte al Sàhara Occidental, Sonatrach ha anunciat que pensa revisar el seu contracte amb Naturgy, però, tot i la transcendència, no hi ha via legal per saber en quins termes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.