Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kíiv tem que no es renovi l’acord de la mar Negra

El pacte firmat sota l’auspici de l’ONU per a l’exportació de cereals d’Ucraïna des de la Mar Negra acaba al mes de novembre

El viceministre ucraïnès de Política Agrària i Alimentació, Markian Dmytrasevych, ha alertat aquest dimarts que hi ha una “amenaça massiva” que l’acord per a l’exportació de cereals des de ports ucraïnesos de la Mar Negra no es renovi a la fi de novembre.

“Ja podem sentir les declaracions de la Federació Russa i entenem que hi ha una amenaça massiva que aquesta iniciativa sobre el cereal no seguirà després del final de novembre”, ha declarat el polític ucraïnès durant una compareixença per videoconferència en la comissió d’Agricultura del Parlament Europeu.

Dmytrasevych ha recordat que el pacte entre Rússia i Ucraïna, impulsat per Turquia i l’ONU, es va signar “per a expirar a la fi de novembre d’enguany, amb la possibilitat d’una prolongació automàtica” per als pròxims quatre mesos si Moscou i Kíiv no la rebutgen.

Ha recalcat que Kíiv necessita “de manera absolutament crítica” l’acord per a exportar cereal per la mar Negra, però ha asseverat que “no sols Ucraïna, sinó tothom, ha d’estar preparat perquè en algun moment” el pacte desaparegui no tant per motius jurídics, sinó pels combats i l’activitat militar.

Dmytrasevych ha insistit que per a Kíiv l’extensió del pacte és “naturalment, de la major importància”. “Estem invertint tot l’esforç que podem perquè aquest acord s’estengui. Ucraïna ha complert tots els seus compromisos pel que fa al corredor de cereals i, per això, demanem a la Unió Europea i als estats membres que ens brindin suport polític perquè puguem exercir pressió política sobre la Federació Russa amb la finalitat que Rússia pugui prorrogar aquest corredor de cereals en el port d’Odessa”, ha exposat.

Segons Dmytrasevych, en l’actualitat en el port d’Odessa “hi ha endarreriments” i “fins a 40 vaixells estan estacionats prop del Bòsfor, però no poden avançar”. “Els problemes són els controls burocràtics, a part de tota una sèrie de registres dels vaixells. Un es pot imaginar quin és l’origen d’aquestes actuacions, especialment si escoltem les recents declaracions de Rússia”, ha comunicat.

D’altra banda, el polític ha reclamat la Unió Europea perquè faci permanents els carrils solidaris que faciliten les exportacions ucraïneses de productes agrícoles per rutes terrestres i ports del club comunitari.

També ha dit que, a conseqüència de la guerra, la reducció dels terrenys agrícoles a Ucraïna pot arribar al 40%.

Així mateix, en un moment en el qual Rússia ha atacat les infraestructures energètiques d’Ucraïna, ha demanat la Unió Europea que li proporcioni generadors dièsel per a garantir l’energia necessària en el sector agrícola i ramader.

També ha recordat que per a resoldre els problemes del sector agrari ucraïnès és necessari expulsar a l’exèrcit rus d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.