Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Brussel·les estudia utilitzar actius russos per impulsar la recuperació d’Ucraïna

La Unió Europea podria confiscar béns congelats si demostra que estan vinculats a activitats criminals

La Comissió vol crear un tribunal especialitzat per jutjar els “crims” comesos al país veí

La Comissió Euro­pea (CE) estu­dia les opci­ons que per­me­trien con­fis­car els actius rus­sos que han estat con­ge­lats per les san­ci­ons de la Unió Euro­pea (UE) i des­ti­nar-los a la recons­trucció d’Ucraïna. Brus­sel·les també vol crear un tri­bu­nal espe­ci­a­lit­zat per jut­jar els “crims” come­sos per Rússia al país veí.

“Rússia i els seus oli­gar­ques han de com­pen­sar Ucraïna pels danys patits i cobrir els cos­tos de la recons­trucció del país. I tenim els mit­jans per fer que Rússia pagui”, ha asse­gu­rat la pre­si­denta de la CE, Ursula von der Leyen, en un mis­satge difós aquest dime­cres a les xar­xes soci­als.

En aquest sen­tit, ha apun­tat que la UE i els seus socis del G7 (Estats Units, Canadà, Japó i Regne Unit) ha blo­que­jat 300.000 mili­ons d’euros de les reser­ves del Banc Cen­tral rus com a con­seqüència dels dife­rents paquets de san­ci­ons adop­tats pel seu atac a Ucraïna, i també ha con­ge­lat uns 19.000 mili­ons d’euros dels oli­gar­ques rus­sos. “A curt ter­mini podem crear amb els nos­tres socis inter­na­ci­o­nals una estruc­tura per ges­ti­o­nar aquesta fonts i inver­tir-los”, ha asse­gu­rat Von der Leyen.  “Aquests fons podran ser uti­lit­zat perquè Rússia pagui per tots els per­ju­di­cis pro­vo­cats a Ucraïna”, ha  insis­tit.

La cap del govern comu­ni­tari ha asse­gu­rat que tre­ba­lla­ran per un “acord inter­na­ci­o­nal” amb els socis inter­na­ci­o­nals per “fer-ho pos­si­ble”. “Ple­gats, tro­ba­rem les mane­res legals d’acon­se­guir-ho”, ha reblat.

“Els hor­ri­bles crims de Rússia no que­da­ran impu­nes”, ha sen­ten­ciat.


Cal esta­blir un delicte
La legis­lació euro­pea no per­met con­fis­car els actius con­ge­lats tret que aquests esti­guin vin­cu­lats a la comissió d’un delicte. Brus­sel·les explora fa mesos com faci­li­tar aquesta con­fis­cació i sos­pesa mesu­res com que les vio­la­ci­ons de les san­ci­ons euro­pees es pugui con­si­de­rar un delicte, una pos­si­bi­li­tat que ha estat apro­vada aquesta mateixa set­mana.

Sobre aquesta base, la Comissió pre­veu pre­sen­tar diven­dres una pro­posta de direc­tiva per con­fir­mar aquest delicte i fixar les penes asso­ci­a­des, que es vin­cu­la­ria a la direc­tiva per reforçar la recu­pe­ració i con­fis­cació de fons, pre­sen­tada al maig i pen­dent del vis­ti­plau dels Vint-i-set.

Aquesta direc­tiva plan­teja donar més poders a les auto­ri­tats naci­o­nals per con­fis­car béns; faci­li­tar la con­fis­cació encara que no hi hagi una con­demna al pro­pi­e­tari dels actius, i ampliar els delic­tes que poden deri­var en la con­fis­cació, inclo­ent la par­ti­ci­pació en orga­nit­za­ci­ons cri­mi­nals que tra­fi­quin amb armes, per­so­nes o béns cul­tu­rals, entre d’altres.

D’altra banda, Brus­sel·les plan­teja pos­si­bles opci­ons per cana­lit­zar els rèdits que es podrien obte­nir dels actius rus­sos con­fis­cats per la recons­trucció d’Ucraïna, ja sigui trans­fe­rint-los a un fons o el pres­su­post de la Unió Euro­pea o cre­ant un ins­tru­ment inter­na­ci­o­nal per a la gestió d’aquests actius de manera tem­po­ral.

“Podria explo­rar-se amb els socis inter­na­ci­o­nals que han adop­tat san­ci­ons simi­lars si es podria posar en marxa una gestió activa dels actius con­ge­lats i immo­bi­lit­zats, en par­ti­cu­lar dels actius líquids d’empre­ses esta­tals i del Banc Cen­tral de Rússia i enti­tats afi­li­a­des”, asse­nyala el docu­ment de la Comissió.

Això per­me­tria tenir uns ingres­sos “esta­bles i pre­vi­si­bles” per a la recons­trucció d’Ucraïna, però reque­ri­ria crear ins­tru­ments finan­cers “pre­fe­ri­ble­ment a nivell inter­na­ci­o­nal”, afe­geix.

La idea seria uti­lit­zar aquest sis­tema de forma tem­po­ral, per exem­ple fins que s’acon­se­gueixi un acord de pau entre Ucraïna i Rússia, ja que la legis­lació inter­na­ci­o­nal pre­veu que els actius han de ser retor­nats al seu pro­pi­e­tari, en aquest cas Mos­cou, una vegada les san­ci­ons siguin aixe­ca­des.

La Comissió no té, però, una esti­mació del valor dels actius líquids que podrien ser trans­fe­rits a aquest poten­cial fons, un càlcul per al qual reque­reix la col·labo­ració d’Estats mem­bres, bancs cen­trals naci­o­nals i socis inter­na­ci­o­nals, han expli­cat fonts comu­nitàries.

El docu­ment d’idees de l’Exe­cu­tiu comu­ni­tari, que ha estat pre­sen­tat als 27 països de la UE, insis­teix que com a pri­mer pas s’ha de reforçar la iden­ti­fi­cació i el segui­ment dels actius con­ge­lats, així com la infor­mació que els Estats pro­por­ci­o­nen sobre la situ­ació al seu ter­ri­tori.

Rússia adverteix a la UE de mesures de represàlia si confisca actius congelats

Rússia ha advertit avui a la Unió Europea (UE) de mesures de represàlia si confisca els actius russos que han estat congelats per les sancions comunitàries que se li han imposat per la seva campanya militar a Ucraïna i els usa per a la reconstrucció del país. “Advertim una vegada més que si es tracta d’una confiscació real de la propietat dels ciutadans russos, les empreses, les reserves estatals del nostre país, inevitablement es prendran mesures adequades per part de Rússia”, ha assenyalat la portaveu d’Exteriors, Maria Zakhàrova, en la seva roda de premsa setmanal.

Zakhàrova ha assegurat que les mesures seran “recíproques i reals” i “no de paraula. La responsabilitat de les seves conseqüències, fins i tot per als interessos de les empreses europees, recaurà únicament a Brussel·les”.

La Comissió Europea (CE) va presentar aquest dimecres opcions per a confiscar els actius russos congelats per a fer-los servir en la reconstrucció del país en col·laboració amb socis internacionals. “Amb els nostres socis, ens assegurarem que Rússia pagui per la devastació que ha causat amb els fons dels seus oligarques i actius del seu banc central”, va tuitar la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen.

La Unió Europea ha congelat actius privats russos per valor de 18.900 milions d’euros a conseqüència dels diferents paquets de sancions adoptats pel seu atac a Ucraïna, mentre que hi ha 300.000 milions de dòlars (uns 289.000 milions d’euros) de reserves del Banc Central Rus immobilitzades entre els països de la UE i els seus socis del G7 —EUA, el Canadà, el Japó i el Regne Unit—.

Tribunal especialitzat

La UE també explora el laberint legal per jutjar els responsables russos per crims de guerra, de lesa humanitat i per l’agressió a Ucraïna, però les pròpies autoritats comunitàries reconeixen la dificultat jurídica per portar aquesta empresa a bon port.

“Rússia ha de pagar pels seus horribles crims, inclòs el d’agressió contra un estat sobirà. És per això que, mentre continuem donant suport al Tribunal Penal Internacional (TPI), proposem crear un tribunal especialitzat, amb el suport de les Nacions Unides, per investigar i perseguir els crims russos”, ha defensat von der Leyen en un videomissatge aquest dimecres. “Estem preparats per treballar amb la CPI per aconseguir el més ampli suport internacional per aquest tribunal especialitzat”, ha afegit.

L’executiu europeu ha remès als Estats membres de la UE un document amb els diferents camins d’aquest complicat laberint legal, que en primer lloc passaria per investigar i jutjar els crims de guerra i de lesa humanitat que Brussel·les atribueix a Moscou, amb el suport del TPI.

Si la Fiscalia d’aquest tribunal internacional amb seu a la Haia pot “construir casos sòlids de crims de guerra, crims de lesa humanitat i genocidi”, els sospitosos podrien, en última instància, ser “entregats al TPI després de l’emissió d’ordres d’arrest”, segons fonts comunitàries.

Però ÉS improbable que Moscou lliuri a cap sospitós i, en qualsevol cas, el TPI “no podria jutjar els principals líders russos durant l’exercici del seu càrrec” perquè gaudirien d’immunitat.

Una altra possibilitat seria fer que Rússia retés comptes pels esmentats crims a través d’investigacions obertes en 14 Estats membres de la UE, alguns dels quals han remès el cas a Eurojust.

Si prospera aquesta via en un país amb jurisdicció penal sobre els crims de lesa humanitat i crims de guerra presumptament comesos per les forces russes a Ucraïna, s’aplicarien les normes processals nacionals per aquests supòsits. Però això requereix que els líders russos en qüestió estiguin “presents al territori d’un Estat membre”.