Gran angular

Oriol Xalabarder

president de l’associació d’empreses elèctriques (ASEME)

“Cal facilitar més els tràmits de l’autoconsum en el sector industrial”

“La millor mesura és controlar el preu de tecnologies que no fan servir el gas en la producció”
“L’excés de producció a l’estiu, l’hem de guardar per consumir-lo a l’hivern”
“La gent que forma part d’una comunitat energètica n’està molt contenta”
“La distribució local tindrà un gran paper en la transició energètica”

L’Asso­ci­ació d’Empre­ses Elèctri­ques (ASEME) ja fa cin­quanta anys que defensa els interes­sos dels dis­tribuïdors locals d’ener­gia. El seu pre­si­dent, Oriol Xala­bar­der, ens parla del repte que suposa afron­tar la tran­sició energètica.

Les mesu­res de la UE i el govern cen­tral per con­tro­lar els preus, tenen recor­re­gut?

Les mesu­res de la UE pel que fa als preus són de cara a la gale­ria i han posat entre­bancs als topalls que volia apli­car Espa­nya, que no té pro­ble­mes de sub­mi­nis­tra­ment. Ara demana estal­viar un 15% d’ener­gia, però per fer aquesta reco­ma­nació no cal enfron­tar-se a un gran pro­blema, com l’actual, sinó que l’ha de fer sem­pre. La mesura bona és limi­tar el preu de tec­no­lo­gies que no fan ser­vir el gas en la pro­ducció. Pel que fa a l’impost als bene­fi­cis, a veure com surt, perquè si és sobre fac­tu­ració es pot donar el cas que la comer­ci­a­lit­za­dora, si ha hagut de com­prar l’ener­gia cara, no hagi gua­nyat marge, tot i que li aug­menti la fac­tu­ració.

Anem cap a una altra mena de mer­cat elèctric, que supera el model mar­gi­na­lista?

És clar que ens diri­gim cap a un mer­cat basat en les reno­va­bles, amb, d’una banda, mer­cats d’ener­gia en què s’han de garan­tir uns preus mínims per asse­gu­rar que se segueix inver­tint en ins­tal·laci­ons de gene­ració i, de l’altra, mer­cats de fle­xi­bi­li­tat, en què es pagarà per opor­tu­ni­tat de pro­duir o de con­su­mir. En un futur amb emma­gat­ze­matge, el con­su­mi­dor pro­duc­tor prendrà ener­gia quan sigui barata i l’abo­carà a la xarxa quan tin­gui un preu interes­sant. En foto­vol­taica, per exem­ple, si pro­du­ei­xes més a l’estiu, aquest exce­dent l’hauràs de tras­lla­dar a l’hivern, quan el con­sum s’eleva.

Anem prou de pressa en auto­con­sum?

Es parla molt d’eficiència, i el que cal és pro­moure l’auto­con­sum, faci­li­tar les auto­rit­za­ci­ons, sobre­tot en el camp de la indústria i en el de les comu­ni­tats energètiques. A l’admi­nis­tració no se li demana ara més sub­venció, sinó més agi­li­tat en els tràmits.

I el desen­vo­lu­pa­ment de la xarxa de recàrrega del vehi­cle elèctric?

Anem molt a poc a poc. No hi ha hagut entesa entre l’admi­nis­tració i el gran dis­tribuïdor, tot i que interessa cer­car incre­ment de demanda per altres vies. El con­cepte d’elec­tro­li­nera ha fet mal. S’ha de pen­sar que es recar­rega quan el cotxe està atu­rat, no en ruta.

Dema­neu un nou model de retri­bució a la dis­tri­bució elèctrica.

És una lluita històrica de la dis­tri­bució mit­jana asso­lir una millor retri­bució, que ara, per qüesti­ons comp­ta­bles, és un 50% menor que la de les grans dis­tribuïdores. Si l’admi­nis­tració vol que fem front a les inver­si­ons per digi­ta­lit­zar i com­plir amb tots els requi­sits de la tran­sició energètica, cal que se’ns garan­tei­xin unes ren­di­bi­li­tats ade­qua­des.

Està avançant prou ràpid, la digi­ta­lit­zació?

Pel que fa a la xarxa, com que no hi ha una retri­bució directa prou clara, es fa difícil deci­dir inver­si­ons.

Quin és el futur de les comu­ni­tats elèctri­ques?

En tot cas, el que no és neces­sari és afe­gir-hi regu­lació, amb la que hi ha es poden fer prou coses. El que fa falta és cons­ci­en­ciar la gent, que sàpiga que a més de rebai­xar el rebut de la llum, con­tri­bu­ei­xen a miti­gar el canvi climàtic. En els casos en què ja s’ha con­so­li­dat una comu­ni­tat, els que en for­men part n’estan molt con­tents, i en el cas de les que són ober­tes, hi ha llis­tes d’espera.

Quina és la rea­li­tat actual de la dis­tri­bució local?

Tenim una gran opor­tu­ni­tat de crei­xe­ment en tot allò que té a veure amb la tran­sició energètica, perquè som els que estem més a prop dels ciu­ta­dans. Podem tenir un paper molt impor­tant en la tasca d’agru­par-los, crear comu­ni­tat energètiques. És cert que a algu­nes empre­ses, que venen d’un model de negoci con­ser­va­dor, de més de cent anys, els costa adap­tar-se. El minis­teri ens veu de vega­des com un actor antic, i no és així, som empre­ses moder­nes, de futur. D’altra banda, el sec­tor de la petita i mit­jana dis­tribuïdora ara és molt esta­ble, no s’hi observa una pressió de fusi­ons i absor­ci­ons que sí que es va regis­trar fa unes dècades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.