Gran angular

L’esport també atreu la innovació

El clúster Indescat ha impulsat una trentena de projectes, molts dels quals entren de ple en la categoria SportTech

Desperta l’interès de la inversió privada en els projectes del sector

Cata­lu­nya és el ter­ri­tori amb la major con­cen­tració d’empre­ses espor­ti­ves d’Europa, amb gai­rebé 1.375, que fac­tu­ren més de 6.587 mili­ons d’euros i ocu­pen prop de 31.770 per­so­nes. Aquesta for­ta­lesa en un sec­tor tan específic va por­tar un grup d’empre­ses, cen­tres tec­nològics i uni­ver­si­tats, amb el suport de l’admi­nis­tració pública, a cons­ti­tuir Indes­cat el 2010, el clúster de la indústria de l’esport enfo­cat a tre­ba­llar per situar el país com a futura capi­tal mun­dial d’aquest sec­tor i les seves empre­ses, com a refe­rent. En aquest camí, la inno­vació havia d’irrom­pre.

“Volem que pas­sin coses perquè les orga­nit­za­ci­ons que con­for­men el clúster siguin cada cop més com­pe­ti­ti­ves”, asse­gura Oriol Serra, clus­ter mana­ger d’Indes­cat, que afe­geix: “Pel que fa a inno­vació i la incor­po­ració de noves tec­no­lo­gies, anem més tard que altres indústries més con­so­li­da­des, però ja fa uns anys que ens estem endin­sant en aquest ter­reny. Estem enfo­cats en inno­vació, empre­ne­do­ria, inter­na­ci­o­na­lit­zació i a donar suport al talent.”

A Indes­cat, les empre­ses s’agru­pen en dife­rents ver­ti­cals: aque­lles rela­ci­o­na­des amb esde­ve­ni­ments espor­tius, ins­tal·laci­ons espor­ti­ves, pro­ducte i ser­vei, i les recent­ment incor­po­ra­des esports electrònics i turisme espor­tiu. D’acci­ons, des del clúster se’n fan de tota mena, des de cur­sos de for­mació fins a estu­dis de tendències, jor­na­des, esde­ve­ni­ments o par­ti­ci­pació en fires.

Pro­jec­tes de valor.

“El nos­tre objec­tiu és que les empre­ses gene­rin pro­jec­tes de valor per a si matei­xes i per a la resta de mem­bres del clúster”, afirma Serra, que des­taca també la par­ti­ci­pació d’Indes­cat i els seus mem­bres en diver­ses acci­ons euro­pees.

Fins ara, el clúster ha impul­sat una tren­tena de pro­jec­tes, bona part dels quals d’inno­vació i rela­ci­o­nats amb l’apli­cació de les noves tec­no­lo­gies al món de l’esport i l’acti­vi­tat física, i ha acon­se­guit atreure sub­ven­ci­ons i inver­si­ons cap al sec­tor. “Cada vegada hi ha més inver­sors pri­vats que bus­quen pro­jec­tes en el sec­tor espor­tiu, sobre­tot en Sport­Tech”, afirma Serra.

En aquest sen­tit, Indes­cat ha acon­se­guit enguany més de 700.000 euros del Minis­teri d’Indústria, Comerç i Turisme (Min­co­tur) en pro­jec­tes d’inno­vació, una xifra inèdita fins ara que se suma a l’apor­tació de quinze empre­ses i enti­tats, tres clústers cata­lans i un altre de la resta de l’Estat, fins a asso­lir una xifra de més d’1 milió d’euros per inno­var en l’àmbit de l’esport i l’acti­vi­tat física. Aquesta inversió afa­vo­reix un total de qua­tre pro­jec­tes d’inno­vació que Indes­cat ha asses­so­rat i acom­pa­nyat: eLPD2, Fati­ga2, Fle­xoski­bo­ots i Fit Path.

El pri­mer, eLPD2 (e-Lear­ning Plat­form para Depor­tis­tas con Dis­ca­pa­ci­dad), és un pro­jecte de recerca indus­trial impul­sat per les enti­tats Asso­ci­ació Play & Train, EUN­CET, Modula Comu­ni­cación, FUNI­TEC, Kid’s Clúster i el mateix Indes­cat, que té com a objec­tiu desen­vo­lu­par eines interac­ti­ves i viven­ci­als per faci­li­tar la for­mació en diver­ses dis­ci­pli­nes d’espor­tis­tes amb dis­ca­pa­ci­tat.

Ona­labs, INEFC i Eure­cat, mem­bres d’Indes­cat, i la com­pa­nyia Vidor­reta Design, mem­bre del clúster Func­ti­o­nal Print, con­for­men el pro­jecte Fati­ga2, enfo­cat a dis­se­nyar i millo­rar a través de la intro­ducció de mate­ri­als sos­te­ni­bles el dis­po­si­tiu creat per Ona­labs per moni­to­rit­zar la fatiga i l’esforç dels espor­tis­tes per tal d’opti­mit­zar el seu ren­di­ment i pre­ve­nir la for­mació de lesi­ons i inci­dents rela­ci­o­nats amb la salut.

El dis­po­si­tiu no inva­siu d’Ona­labs, que mesura a través de la suor la des­hi­dra­tació i el lac­tat, està a punt de sor­tir al mer­cat, però ja miren més enllà i la següent versió ja la volen “sos­te­ni­ble, tant pel que fa als mate­ri­als com al reci­clatge i la reu­ti­lit­zació”, explica Xavier Muñoz, cofun­da­dor d’Ona­labs, jun­ta­ment amb l’actual CEO, Eli­sa­bet del Valle. La firma ja està inves­ti­gant en altres fun­ci­o­na­li­tats d'aquest dis­po­si­tiu a través del sodi i la glu­cosa. “Per a l’espor­tista ama­teur, fins ara no hi havia res al mer­cat, tant per cost com per per­so­na­lit­zació de les fun­ci­ons”, diu Del Valle.

D’altra banda, Pista Negra Sports, Eure­cat, el CAR de Sant Cugat, Cac­tus IoT, Appa­rat­tum, la Uni­ver­si­tat de Gra­nada, l’Smar­tech Clus­ter i el mateix Indes­cat par­ti­ci­pen en el pro­jecte Fle­xoski­bo­ots, que pretén desen­vo­lu­par una bota d’esquí intel·ligent que per­meti a l’esquia­dor millo­rar la seva tècnica. A més, també es vol acon­se­guir que la bota es pugui fer ser­vir com de pas­seig, per cami­nar amb faci­li­tat i de manera con­for­ta­ble.

Salut men­tal.

El quart pro­jecte en què par­ti­cipa Indes­cat va ser pre­sen­tat pel Clúster de Salut Men­tal de Cata­lu­nya, que també el lidera. Es tracta de Fit Path, una eina digi­tal per a la imple­men­tació de noves estratègies per al trac­ta­ment de per­so­nes amb pato­lo­gies de salut men­tal a través de l’exer­cici físic i l’esport. L’eina digi­tal pretén millo­rar la inter­venció terapèutica dels equips mul­ti­dis­ci­pli­na­ris que tre­ba­llen amb per­so­nes amb tras­torns i pato­lo­gies de salut men­tal i en addic­ci­ons. A Fit Path també hi par­ti­ci­pen les empre­ses Qua­lud, ITA Clínic Bcn i l’Asso­ci­ació Sport to Live.

“Inten­tem que els pro­jec­tes que impul­sem des d’Indes­cat gene­rin valor en clau d’impacte econòmic, però també en clau social i ambi­en­tal”, des­taca Serra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.