L’esport també atreu la innovació
El clúster Indescat ha impulsat una trentena de projectes, molts dels quals entren de ple en la categoria SportTech
Catalunya és el territori amb la major concentració d’empreses esportives d’Europa, amb gairebé 1.375, que facturen més de 6.587 milions d’euros i ocupen prop de 31.770 persones. Aquesta fortalesa en un sector tan específic va portar un grup d’empreses, centres tecnològics i universitats, amb el suport de l’administració pública, a constituir Indescat el 2010, el clúster de la indústria de l’esport enfocat a treballar per situar el país com a futura capital mundial d’aquest sector i les seves empreses, com a referent. En aquest camí, la innovació havia d’irrompre.
“Volem que passin coses perquè les organitzacions que conformen el clúster siguin cada cop més competitives”, assegura Oriol Serra, cluster manager d’Indescat, que afegeix: “Pel que fa a innovació i la incorporació de noves tecnologies, anem més tard que altres indústries més consolidades, però ja fa uns anys que ens estem endinsant en aquest terreny. Estem enfocats en innovació, emprenedoria, internacionalització i a donar suport al talent.”
A Indescat, les empreses s’agrupen en diferents verticals: aquelles relacionades amb esdeveniments esportius, instal·lacions esportives, producte i servei, i les recentment incorporades esports electrònics i turisme esportiu. D’accions, des del clúster se’n fan de tota mena, des de cursos de formació fins a estudis de tendències, jornades, esdeveniments o participació en fires.
Projectes de valor.
Fins ara, el clúster ha impulsat una trentena de projectes, bona part dels quals d’innovació i relacionats amb l’aplicació de les noves tecnologies al món de l’esport i l’activitat física, i ha aconseguit atreure subvencions i inversions cap al sector. “Cada vegada hi ha més inversors privats que busquen projectes en el sector esportiu, sobretot en SportTech”, afirma Serra.
En aquest sentit, Indescat ha aconseguit enguany més de 700.000 euros del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (Mincotur) en projectes d’innovació, una xifra inèdita fins ara que se suma a l’aportació de quinze empreses i entitats, tres clústers catalans i un altre de la resta de l’Estat, fins a assolir una xifra de més d’1 milió d’euros per innovar en l’àmbit de l’esport i l’activitat física. Aquesta inversió afavoreix un total de quatre projectes d’innovació que Indescat ha assessorat i acompanyat: eLPD2, Fatiga2, Flexoskiboots i Fit Path.
El primer, eLPD2 (e-Learning Platform para Deportistas con Discapacidad), és un projecte de recerca industrial impulsat per les entitats Associació Play & Train, EUNCET, Modula Comunicación, FUNITEC, Kid’s Clúster i el mateix Indescat, que té com a objectiu desenvolupar eines interactives i vivencials per facilitar la formació en diverses disciplines d’esportistes amb discapacitat.
Onalabs, INEFC i Eurecat, membres d’Indescat, i la companyia Vidorreta Design, membre del clúster Functional Print, conformen el projecte Fatiga2, enfocat a dissenyar i millorar a través de la introducció de materials sostenibles el dispositiu creat per Onalabs per monitoritzar la fatiga i l’esforç dels esportistes per tal d’optimitzar el seu rendiment i prevenir la formació de lesions i incidents relacionats amb la salut.
El dispositiu no invasiu d’Onalabs, que mesura a través de la suor la deshidratació i el lactat, està a punt de sortir al mercat, però ja miren més enllà i la següent versió ja la volen “sostenible, tant pel que fa als materials com al reciclatge i la reutilització”, explica Xavier Muñoz, cofundador d’Onalabs, juntament amb l’actual CEO, Elisabet del Valle. La firma ja està investigant en altres funcionalitats d'aquest dispositiu a través del sodi i la glucosa. “Per a l’esportista amateur, fins ara no hi havia res al mercat, tant per cost com per personalització de les funcions”, diu Del Valle.
D’altra banda, Pista Negra Sports, Eurecat, el CAR de Sant Cugat, Cactus IoT, Apparattum, la Universitat de Granada, l’Smartech Cluster i el mateix Indescat participen en el projecte Flexoskiboots, que pretén desenvolupar una bota d’esquí intel·ligent que permeti a l’esquiador millorar la seva tècnica. A més, també es vol aconseguir que la bota es pugui fer servir com de passeig, per caminar amb facilitat i de manera confortable.
Salut mental.
“Intentem que els projectes que impulsem des d’Indescat generin valor en clau d’impacte econòmic, però també en clau social i ambiental”, destaca Serra.