Gran angular

L’encariment dels aliments és una bomba

El menjar no elaborat ha pujat un 15% en un any, i els experts creuen que serà difícil revertir aquest increment mai vist i que podria ser l’espurna que desencadenés revoltes socials

La collita de llegums ha tingut un 60% menys de rendiment
L’especulació va detectar de seguida que pujarien els preus dels aliments
francesc reguant
col·legi d’economistes
“Les famílies no arriben a acabar el mes, estem vorejant la revolució social”,
gaietà garcia
eae business school

Tot i que les dades del crei­xe­ment de la inflació han començat a per­dre força (6,8% en taxa intera­nual de novem­bre, la xifra més baixa des del gener) els preus dels ali­ments han con­ti­nuat pres­si­o­nant a l’alça.

De fet, segons les últi­mes dades des­a­gre­ga­des de l’INE del mes d’octu­bre, el preu de l’ali­men­tació no ela­bo­rada va regis­trar una pujada del 15,3% intera­nual. Així doncs, com­prar ali­ments ela­bo­rats és un 13,4% més car ara que l’any pas­sat, i s’ha asso­lit el rècord de dis­set mesos con­se­cu­tius de pujada de preus. Mai abans el men­jar havia aug­men­tat de preu al ritme actual.

Segons càlculs de l’Orga­nit­zació de Con­su­mi­dors i Usu­a­ris (OCU), les famílies cata­la­nes tan­ca­ran l’any gas­tant-se 850 euros més per com­prar els matei­xos ali­ments que el 2021.

Si anem més al detall per pro­duc­tes, els incre­ments són supe­ri­ors al 15% en la llet, que és un 25% més cara, els cere­als (22%), el pollas­tre 18,5%, el sucre 42% i les pata­tes (19%).

L’aug­ment del preu de l’ener­gia va ser un dels pri­mers vec­tors que va fer va mul­ti­pli­car els cos­tos de pro­ducció dels ali­ments, que van anar tras­lla­dant-se a la cadena de valor fins a arri­bar al con­su­mi­dor final. Després va arri­bar la pujada dels cost dels fer­ti­lit­zants (dels quals Rússia i Ucraïna són proveïdors mun­di­als), igual que ha pas­sat amb alguns cere­als, un pro­ducte bàsic no només per al con­sum humà, sinó també de bes­tiar.

Ucraïna era el gran proveïdor glo­bal d’aquests béns essen­ci­als en agri­cul­tura abans de la guerra amb Rússia. Des de l’esclat del con­flicte, la pro­ducció ha cai­gut entre un 15 i un 20%, i el mer­cat encara no ha tro­bat un subs­ti­tut a aquest país de l’Europa de l’Est. Per tant com menys oferta, més s’enca­rei­xen els preus.

Hi ha també un ele­ment d’incre­ment de cos­tos i de reducció d’oferta en alguns ali­ments a causa del clima i la falta de plu­ges. Per exem­ple, des d’Unió de Page­sos expli­quen que la collita d’aquest any del cereal d’hivern, colza i lle­gu­mi­no­ses de gra a Cata­lu­nya, ha tin­gut un ren­di­ment d’entre un 50 i un 60% menys que en una cam­pa­nya nor­mal a causa de la sequera, les gela­des de prin­ci­pis d’abril i els cops de calor del mes de maig.

El sin­di­cat recorda que l’espe­rança que l’incre­ment del preu del cereal pogués com­pen­sar la pèrdua de qui­los es va demos­trar una qui­mera, “ja que els qui­los no s’han produït però els cos­tos de pro­ducció (fer­ti­lit­zants, fito­sa­ni­ta­ris, maquinària i ener­gia) han aug­men­tat d’una manera extra­or­dinària”, mati­sen.

En el cas de les matèries pri­me­res, des­taca el sucre, que està pre­sent en una gran quan­ti­tat d’ali­ments ela­bo­rats i que cotitza en el mer­cat de valors. Des de la pri­ma­vera del 2020, la seva cotit­zació inter­na­ci­o­nal va en aug­ment per una qüestió de demanda. Ja no només s’uti­litza per a la indústria ali­mentària: el sec­tor dels bio­com­bus­ti­bles és ara un gran con­su­mi­dor de sucre, que obté de la canya o del blat de moro i, per tant, com més demanda, més s’enca­reix. S’hi afe­geix un altre fac­tor menor, que s’espera que aug­menti més enda­vant i és que, prin­ci­pal­ment als països desen­vo­lu­pats, s’estan enca­mi­nant cap un món de proteïna alter­na­tiva a l’ani­mal basada en els lle­gums i, de nou, com més demanda, preus més ele­vats.

Per si no n’hi havia prou, s’ha de comp­tar, a més, amb el que es coneix com a “opor­tu­nisme de tendència”, és a dir pro­duc­tes als quals els pro­duc­tors apu­gen els preus encara que no esti­guin afec­tats per cap dels con­di­ci­o­nants ante­ri­ors.

Segons dades del cen­tre de recerca de Cai­xa­Bank, la mode­ració dels preus energètics i l’esta­bi­li­tat dels preus inter­na­ci­o­nals de les matèries pri­me­res agrícoles podrien por­tar a una esta­bi­lit­zació de preus dels ali­ments en els pròxims mesos. El dubte és si aques­tes puja­des acu­mu­la­des són rever­si­bles. Gaietà García, pro­fes­sor de EAE Busi­ness School no en té cap dubte: “Hi ha una desac­ce­le­ració en el crei­xe­ment del preu dels ali­ments, però no hi haurà bai­xa­des de preus, no seran rever­si­bles.”

García asse­gura que hi ha un fac­tor deter­mi­nant que explica per què és pre­veu que sigui molt difícil que els con­su­mi­dors puguin tor­nar com­prar als preus de l’any pas­sat. “El mer­cat de la dis­tri­bució dels pro­duc­tes ali­men­ta­ris s’està ori­en­tant cap a la con­cen­tració de capi­tal. Estem vivint un feu­da­lisme finan­cer. El con­su­mi­dor no té con­trol i cada vegada més el món està sent menys democràtic des del punt de vista econòmic”, diu el pro­fes­sor d’EAE Busi­ness School, que sen­ten­cia que aquesta pujada de preus de l’ali­men­tació obe­eix a un movi­ment pura­ment espe­cu­la­tiu.

Els ali­ments són una inversió molt ape­ti­tosa per a l’espe­cu­la­dor, ja que com que es tracta d’un pro­ducte de pri­mera neces­si­tat, tot i que els preus puguin pujar molt, se seguei­xen con­su­mint. “L’espe­cu­lació va detec­tar de seguida que una suma de fac­tors com la guerra d’Ucraïna, la sequera i les dife­rents catàstro­fes climàtiques farien apu­jar els preus i s’hi van abo­car. És un tema molt greu, que no es vol aten­dre”, afe­geix Fran­cesc Reguant, pre­si­dent de la Comissió d’Eco­no­mia Agro­a­li­mentària del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya.

Ara bé, sem­bla que no és igual de greu per a tot­hom. L’alça de la inflació i, en con­cret, dels preus dels béns de pri­mera neces­si­tat, és un cop més dur per als col·lec­tius de població o països amb ren­des més bai­xes, on l’ener­gia i l’ali­men­tació tenen una pon­de­ració més ele­vada a les cis­te­lles de preus al con­sum que en les ren­des més altes. “Aquests incre­ments ali­men­ten el risc de des­con­ten­ta­ment social, com va suc­ceir durant la Pri­ma­vera Àrab (2010-2012)”, expli­cava Bea­triz Villa­franca, eco­no­mista del Depar­ta­ment d’Eco­no­mies i Mer­cats Inter­na­ci­o­nal de Cai­xa­Bank Rese­arch.

I També l’euríbor.

Enguany, la pujada dels preus dels ali­ments i de l’ener­gia no ha arri­bat sola, també se li ha de sumar l’incre­ment dels tipus d’interès, que ha dis­pa­rat l’euríbor a nivells de fa onze anys i que, com a con­seqüència, ha enca­rit les hipo­te­ques.

“La població està tenint molta paciència, però fins que deixi de tenir-ne; ens tro­bem en un punt en què estem vore­jant la línia de la revo­lució social”, afe­geix Gaietà Gar­cia, que creu que orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals com l’FMI, els bancs cen­trals, l’OCDE, etc., que hau­rien de bus­car la manera que de resol­dre-ho no fan res més que atiar el foc. “No es tracta d’avi­sar que les famílies ho pas­sa­ran mala­ment, sinó que la seva tasca hau­ria de ser posar mesu­res per resol­dre aquest des­propòsit dels preus. Que el gover­na­dor del Banc d’Espa­nya m’avisi del que pas­sarà però no faci res, a mi no em ser­veix. Ara com ara només cuida els capi­tals, i ens insulta a tots”, diu Gar­cia.

Així doncs, si no hi ha mesu­res cor­rec­ti­ves i rever­tir els preus dels ali­ments es pre­veu una tasca difícil, qui­nes acci­ons tenim a les nos­tres mans?

El pre­si­dent de la Comissió d’Eco­no­mia Agro­a­li­mentària del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya creu que a Cata­lu­nya cal can­viar la men­ta­li­tat sobre els ali­ments, i la pro­ducció de km 0 hau­ria de ser el camí. “Fa temps que estem des­truint la nos­tra capa­ci­tat per pro­duir ali­ments. Tenim un baix grau de ter­res fèrtils; si no produïm i ho seguim com­prant tot a l’exte­rior, quan els preus es doblin nosal­tres serem encara més pobres”, alerta Reguant.

De fet, Cata­lu­nya no dis­posa de prou ter­res per ser auto­su­fi­ci­ent en ter­mes ali­men­ta­ris. Amb la superfície agrícola actual, només podria ali­men­tar un 44% de la població amb pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. La situ­ació s’agreuja encara més a la demar­cació de Bar­ce­lona, que només podria ali­men­tar un 10% de la població, tot i tenir una superfície agrària simi­lar a la de Tar­ra­gona i Girona.

LES XIFRES

15,3%
del preu aliments.
Es tracta del percentatge d’encariment del menjar en un any, segons les dades d’octubre.
830 €
més que l’any passat.
És el que gastaran de més aquest any les famílies pel que fa al cistell de la compra respecte al que van gastar l’any passat.
42%
de pujada.
És l’increment que ha registrat el sucre, impulsat per l’augment del preu del petroli i la posterior demanda de biocombustibles que utilitzen aquest ingredient.
17
MESOS.
Es el nombre de mesos consecutius de pujada de preus dels aliments. Mai abans el menjar havia augmentat de preu al ritme actual.
6,8%
d’Ipc.
És la taxa interannual d’inflació avançada del mes de novembre.
-20%
de retrocés.
Es tracta del percentatge en què s’ha reduït la producció de cereals a Ucraïna des de l’esclat de la guerra amb Rússia.
10%
de superfície agrícola.
És el percentatge de població que pot alimentar la província de Barcelona amb productes de proximitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.