Gran angular

L’encariment dels aliments és una bomba

El menjar no elaborat ha pujat un 15% en un any, i els experts creuen que serà difícil revertir aquest increment mai vist i que podria ser l’espurna que desencadenés revoltes socials

La collita de llegums ha tingut un 60% menys de rendiment
L’especulació va detectar de seguida que pujarien els preus dels aliments
francesc reguant
col·legi d’economistes
“Les famílies no arriben a acabar el mes, estem vorejant la revolució social”,
gaietà garcia
eae business school

Tot i que les dades del creixement de la inflació han començat a perdre força (6,8% en taxa interanual de novembre, la xifra més baixa des del gener) els preus dels aliments han continuat pressionant a l’alça.

De fet, segons les últimes dades desagregades de l’INE del mes d’octubre, el preu de l’alimentació no elaborada va registrar una pujada del 15,3% interanual. Així doncs, comprar aliments elaborats és un 13,4% més car ara que l’any passat, i s’ha assolit el rècord de disset mesos consecutius de pujada de preus. Mai abans el menjar havia augmentat de preu al ritme actual.

Segons càlculs de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), les famílies catalanes tancaran l’any gastant-se 850 euros més per comprar els mateixos aliments que el 2021.

Si anem més al detall per productes, els increments són superiors al 15% en la llet, que és un 25% més cara, els cereals (22%), el pollastre 18,5%, el sucre 42% i les patates (19%).

L’augment del preu de l’energia va ser un dels primers vectors que va fer va multiplicar els costos de producció dels aliments, que van anar traslladant-se a la cadena de valor fins a arribar al consumidor final. Després va arribar la pujada dels cost dels fertilitzants (dels quals Rússia i Ucraïna són proveïdors mundials), igual que ha passat amb alguns cereals, un producte bàsic no només per al consum humà, sinó també de bestiar.

Ucraïna era el gran proveïdor global d’aquests béns essencials en agricultura abans de la guerra amb Rússia. Des de l’esclat del conflicte, la producció ha caigut entre un 15 i un 20%, i el mercat encara no ha trobat un substitut a aquest país de l’Europa de l’Est. Per tant com menys oferta, més s’encareixen els preus.

Hi ha també un element d’increment de costos i de reducció d’oferta en alguns aliments a causa del clima i la falta de pluges. Per exemple, des d’Unió de Pagesos expliquen que la collita d’aquest any del cereal d’hivern, colza i lleguminoses de gra a Catalunya, ha tingut un rendiment d’entre un 50 i un 60% menys que en una campanya normal a causa de la sequera, les gelades de principis d’abril i els cops de calor del mes de maig.

El sindicat recorda que l’esperança que l’increment del preu del cereal pogués compensar la pèrdua de quilos es va demostrar una quimera, “ja que els quilos no s’han produït però els costos de producció (fertilitzants, fitosanitaris, maquinària i energia) han augmentat d’una manera extraordinària”, matisen.

En el cas de les matèries primeres, destaca el sucre, que està present en una gran quantitat d’aliments elaborats i que cotitza en el mercat de valors. Des de la primavera del 2020, la seva cotització internacional va en augment per una qüestió de demanda. Ja no només s’utilitza per a la indústria alimentària: el sector dels biocombustibles és ara un gran consumidor de sucre, que obté de la canya o del blat de moro i, per tant, com més demanda, més s’encareix. S’hi afegeix un altre factor menor, que s’espera que augmenti més endavant i és que, principalment als països desenvolupats, s’estan encaminant cap un món de proteïna alternativa a l’animal basada en els llegums i, de nou, com més demanda, preus més elevats.

Per si no n’hi havia prou, s’ha de comptar, a més, amb el que es coneix com a “oportunisme de tendència”, és a dir productes als quals els productors apugen els preus encara que no estiguin afectats per cap dels condicionants anteriors.

Segons dades del centre de recerca de CaixaBank, la moderació dels preus energètics i l’estabilitat dels preus internacionals de les matèries primeres agrícoles podrien portar a una estabilització de preus dels aliments en els pròxims mesos. El dubte és si aquestes pujades acumulades són reversibles. Gaietà García, professor de EAE Business School no en té cap dubte: “Hi ha una desacceleració en el creixement del preu dels aliments, però no hi haurà baixades de preus, no seran reversibles.”

García assegura que hi ha un factor determinant que explica per què és preveu que sigui molt difícil que els consumidors puguin tornar comprar als preus de l’any passat. “El mercat de la distribució dels productes alimentaris s’està orientant cap a la concentració de capital. Estem vivint un feudalisme financer. El consumidor no té control i cada vegada més el món està sent menys democràtic des del punt de vista econòmic”, diu el professor d’EAE Business School, que sentencia que aquesta pujada de preus de l’alimentació obeeix a un moviment purament especulatiu.

Els aliments són una inversió molt apetitosa per a l’especulador, ja que com que es tracta d’un producte de primera necessitat, tot i que els preus puguin pujar molt, se segueixen consumint. “L’especulació va detectar de seguida que una suma de factors com la guerra d’Ucraïna, la sequera i les diferents catàstrofes climàtiques farien apujar els preus i s’hi van abocar. És un tema molt greu, que no es vol atendre”, afegeix Francesc Reguant, president de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Ara bé, sembla que no és igual de greu per a tothom. L’alça de la inflació i, en concret, dels preus dels béns de primera necessitat, és un cop més dur per als col·lectius de població o països amb rendes més baixes, on l’energia i l’alimentació tenen una ponderació més elevada a les cistelles de preus al consum que en les rendes més altes. “Aquests increments alimenten el risc de descontentament social, com va succeir durant la Primavera Àrab (2010-2012)”, explicava Beatriz Villafranca, economista del Departament d’Economies i Mercats Internacional de CaixaBank Research.

I També l’euríbor.

Enguany, la pujada dels preus dels aliments i de l’energia no ha arribat sola, també se li ha de sumar l’increment dels tipus d’interès, que ha disparat l’euríbor a nivells de fa onze anys i que, com a conseqüència, ha encarit les hipoteques.

“La població està tenint molta paciència, però fins que deixi de tenir-ne; ens trobem en un punt en què estem vorejant la línia de la revolució social”, afegeix Gaietà Garcia, que creu que organismes internacionals com l’FMI, els bancs centrals, l’OCDE, etc., que haurien de buscar la manera que de resoldre-ho no fan res més que atiar el foc. “No es tracta d’avisar que les famílies ho passaran malament, sinó que la seva tasca hauria de ser posar mesures per resoldre aquest despropòsit dels preus. Que el governador del Banc d’Espanya m’avisi del que passarà però no faci res, a mi no em serveix. Ara com ara només cuida els capitals, i ens insulta a tots”, diu Garcia.

Així doncs, si no hi ha mesures correctives i revertir els preus dels aliments es preveu una tasca difícil, quines accions tenim a les nostres mans?

El president de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya creu que a Catalunya cal canviar la mentalitat sobre els aliments, i la producció de km 0 hauria de ser el camí. “Fa temps que estem destruint la nostra capacitat per produir aliments. Tenim un baix grau de terres fèrtils; si no produïm i ho seguim comprant tot a l’exterior, quan els preus es doblin nosaltres serem encara més pobres”, alerta Reguant.

De fet, Catalunya no disposa de prou terres per ser autosuficient en termes alimentaris. Amb la superfície agrícola actual, només podria alimentar un 44% de la població amb productes de proximitat. La situació s’agreuja encara més a la demarcació de Barcelona, que només podria alimentar un 10% de la població, tot i tenir una superfície agrària similar a la de Tarragona i Girona.

LES XIFRES

15,3%
del preu aliments.
Es tracta del percentatge d’encariment del menjar en un any, segons les dades d’octubre.
830 €
més que l’any passat.
És el que gastaran de més aquest any les famílies pel que fa al cistell de la compra respecte al que van gastar l’any passat.
42%
de pujada.
És l’increment que ha registrat el sucre, impulsat per l’augment del preu del petroli i la posterior demanda de biocombustibles que utilitzen aquest ingredient.
17
MESOS.
Es el nombre de mesos consecutius de pujada de preus dels aliments. Mai abans el menjar havia augmentat de preu al ritme actual.
6,8%
d’Ipc.
És la taxa interannual d’inflació avançada del mes de novembre.
-20%
de retrocés.
Es tracta del percentatge en què s’ha reduït la producció de cereals a Ucraïna des de l’esclat de la guerra amb Rússia.
10%
de superfície agrícola.
És el percentatge de població que pot alimentar la província de Barcelona amb productes de proximitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.