Política

Estat espanyol

El Constitucional endarrereix tres hores el ple extraordinari a petició d’alguns magistrats

El tribunal té sobre la taula la petició del PP de paralitzar dues esmenes de la reforma del Codi Penal

El tribunal també ha rebut en les últimes hores escrits del PSOE, Unides Podem i Vox

El pre­si­dent del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC), Pedro González-Tre­vi­jano, ha acor­dat ajor­nar l’inici del ple extra­or­di­nari que ha de deci­dir si admet o no el recurs del PP per inten­tar atu­rar la votació al Congrés de les esme­nes al codi penal per can­viar el poder judi­cial, en un debat pre­vist per aquesta tarda. La sessió estava pre­vista a les 10 del matí i ha començat pas­sada la una del mig­dia.

González-Tre­vi­jano ha deci­dit endar­re­rir ini­ci­al­ment dues hores l’inici de la sessió a petició d’alguns magis­trats, que ho han sol·lici­tat a través del vice­pre­si­dent del TC, Juan Anto­nio Xiol. El ple, for­mat per onze magis­trats, té damunt la taula la petició del PP de sus­pen­dre de forma cau­te­laríssima l’acord que inclou en la reforma del codi penal dues esme­nes rela­ci­o­na­des amb el sis­tema d’elecció dels nous mem­bres del mateix Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal que ha de desig­nar el CGPJ i també els escrits pre­sen­tats en les últi­mes hores pel PSOE, Uni­des Podem i Vox, segons fonts del TC.

Les dues for­ma­ci­ons que donen suport al govern dema­nen per­so­nar-se en el pro­ce­di­ment i s’opo­sen a qual­se­vol mesura que afecti el tràmit legis­la­tiu. A més, Podem reclama la recu­sació del pre­si­dent del TC i el magis­trat Enri­que Arnaldo –pre­ci­sa­ment el ponent del recurs del PP– en con­si­de­rar que no són impar­ci­als per deci­dir sobre el recurs sobre els can­vis al poder judi­cial.

Vox s’ha sumat al PP i ha pre­sen­tat un recurs al TC on demana als magis­trats que impe­dei­xin la cele­bració del ple extra­or­di­nari del Congrés. La for­mació d’ultra­dreta con­si­dera que el TC hau­ria de decla­rar la nul·litat de la tra­mi­tació de la inclusió a l’ordre del dia del ple d’aquesta reforma per una supo­sada vul­ne­ració de l’arti­cle 23 de la Cons­ti­tució sobre el dret dels dipu­tats a la par­ti­ci­pació.

Les esme­nes recor­re­gu­des pel PP ja s’han votat en comissió i han que­dat incor­po­ra­des a la ponència que s’ha de votar avui al Congrés. Però si el TC accepta lla petició de cau­te­lars urgents podria para­lit­zar la votació abans que es pro­du­eixi, un fet inèdit al par­la­ment espa­nyol.

A més, hi ha dub­tes sobre si l’accep­tació de les cau­te­lars supo­sa­ria dei­xar fora del debat només els dos punts que fan referència a l’elecció dels nous magis­trats, o bé tota la reforma del codi penal, inclosa la dero­gació de la sedició i la refor­mu­lació de la mal­ver­sació.

Tren­car el blo­queig
Les dues esme­nes pro­po­sa­des pel PSOE i Uni­des Podem intro­du­ei­xen can­vis en el sis­tema d’elecció dels nous magis­trats del TC per part del CGPJ per rebai­xar les majo­ries necessàries i fer que pas­sin dels tres cin­quens actu­als a la majo­ria sim­ple.

L’exe­cu­tiu espa­nyol busca d’aquesta manera una via per evi­tar el blo­queig que el sec­tor con­ser­va­dor està fent en l’elecció dels nous magis­trats del TC. Un blo­queig que, de retruc, impe­deix també que el govern espa­nyol designi els dos magis­trats que li per­to­quen, i que impos­si­bi­lita d’aquesta manera que es pro­du­ei­xin uns relleus que com­por­ta­rien un canvi de majo­ries al TC en favor del sec­tor pro­gres­sista.

Les esme­nes recor­re­gu­des pel PP també eli­mi­nen la pos­si­bi­li­tat que el TC con­si­deri els nous magis­trats com a no ido­nis, i per­me­ten que, en cas de blo­queig al CGPJ, com passa actu­al­ment, el govern espa­nyol nomeni els dos que li per­to­quen sense haver d’espe­rar un acord a l’òrgan de govern dels jut­ges.