Societat

L’Estat manté el golf de Roses com a zona prioritària per a l’eòlica marina i exclou part de les Balears i d’Andalusia

Publica la declaració ambiental estratègica, que és el pas previ per a l’aprovació del POEM

L’Estat manté el golf de Roses com a zona “amb alt poten­cial” per al desen­vo­lu­pa­ment de l’eòlica marina i n’exclou part de les Bale­ars i d’Anda­lu­sia per les afec­ta­ci­ons que tenia. El BOE ha publi­cat aquest diven­dres la decla­ració ambi­en­tal estratègica dels Pla d’Orde­nació de l’Espai Marítim (POEM), l’avant­sala per a la seva apro­vació pre­vista per abans de finals d’any via reial decret. El docu­ment també inclou altres modi­fi­ca­ci­ons res­pecte de l’esbor­rany de POEM i que afec­ten també la demar­cació marina nord atlàntica, la de les Canàries i la de l’Estret. La de l’Alt de l’Empordà es l’única zona de Cata­lu­nya on l’Estat veu via­ble tirar enda­vant parcs eòlics marins. A hores d’ara, ja s’han pre­sen­tat sis pro­jec­tes per posar-hi molins.

Pas enda­vant de l'Estat perquè el docu­ment que ha de pla­ni­fi­car l'eòlica marina al país sigui una rea­li­tat. Després de mesos de con­sul­tes i al·lega­ci­ons dels dife­rents sec­tors impli­cats, el BOE ha publi­cat aquest diven­dres la decla­ració ambi­en­tal estratègia dels POEM. 

A la pràctica, es tracta de l'avant­sala de l'apro­vació del pla que es pre­veia per abans de finals d'any. Els plans han de ser els ins­tru­ments de l'Estat per orde­nar l'espai marítim de cadas­cuna de les cinc zones (ano­me­na­des 'demar­ca­ci­ons mari­nes') d'Espa­nya. Es tracta de les que abra­cen la costa atlàntica (nord atlàntica i sud atlàntica), la de les Canàries, la de l'estret de Gibral­tar i la lle­van­tino-balear. 

L'esbor­rany de POEM pre­veia que la lle­van­tino-balear comp­ta­ria amb tres zones pri­o­ritàries per a la implan­tació de l'eòlica marina (ano­me­na­des LEBA) a les Bale­ars, una a Cabo de Gata (LEBA 1) i una altra, la única de tot Cata­lu­nya, a la zona del golf de Roses, el cap de Creus i la Badia de Pals, ano­me­nada LEBA 2. 

La pla­ni­fi­cació esta­tal ha posat en peu de guerra els detrac­tors. Fa poques set­ma­nes, fins i tot, un grup d'alcal­des es van reu­nir amb repre­sen­tants del Minis­teri per a la Tran­sició per inten­tar atu­rar-ho però, final­ment, l'Estat ha avançat la pro­posta que té sobre la taula. 

La decla­ració ambi­en­tal estratègica deta­lla qui­nes són les modi­fi­ca­ci­ons que pre­veu fer l'Estat res­pecte de l'esbor­rany ini­cial. La pre­visió és que el docu­ment defi­ni­tiu s'aprovi abans de finals d'any via reial decret. En relació a la zona lle­van­tino-balear, la que inclou Cata­lu­nya, s'eli­mina només la LEBA 1 que afec­tava Cabo de Gata i la LEBA 5, una de les tres que pla­na­ven sobre les Bale­ars. I ho fa per "mini­mit­zar la interacció de l'arros­se­ga­ment". 

En el cas de la LEBA 5, a més, cons­tata una "pos­si­ble afec­tació sobre la par­dela balear", un ocell que habita al Medi­ter­rani i a l'Atlàntic. No cita, en canvi, les altres dues zones pre­vis­tes a les Bale­ars ni la LEBA 2, la que afecta de ple el golf de Roses. Per tant, es dona per vàlida la resta d'espais pri­o­ri­ta­ris –ara qua­li­fi­ca­des com a zones amb alt poten­cial per a la ener­gia eòlica- pre­vis­tos a l'esbor­rany de POEM. 

D'altra banda, el docu­ment també fa altres modi­fi­ca­ci­ons a la zona que afecta la costa Atlàntica, amb la reducció d'alguns dels espais pre­vis­tos i l'acos­ta­ment a la costa d'altres per "mini­mit­zar la interacció amb les arts de pesca d'arros­se­ga­ment, palan­gre i tres­mall". Pel que fa a l'àrea de l'Estat de Gibral­tar, eli­mina la zona ano­me­nada ESAL 1 (Estret) i redu­eix la ESAL 4 (ara ano­me­nada ESAL 2, fusi­o­nada amb l'antiga ESAL3), els altres espais que afec­ta­ven a la costa d'Anda­lu­sia. En aquest cas, també al·lega la volun­tat de mini­mit­zar la interacció amb la pesca d'arros­se­ga­ment. A les Canàries, en canvi, fusi­ona zones i eli­mina la pre­vista a Gran Canàries per "interacció amb el medi ambi­ent i el turisme". 

Fruit del procés de con­sulta pública i de l'anàlisi de les al·lega­ci­ons fetes, la Direcció Gene­ral de la Costa i el Mar intro­du­eix els can­vis en les zoni­fi­ca­ci­ons pre­vis­tes ini­ci­al­ment i també fixa nous cri­te­ris i mesu­res per millo­rar-ho. Entre elles, esta­bleix que en cas que una zona d'alt poten­cial per a l'eòlica marina se solapi amb una zona d'ús pri­o­ri­tari per a la pro­tecció de la bio­di­ver­si­tat, s'hau­ran d'ana­lit­zar les "reper­cus­si­ons" sobre els espais pro­te­gits afec­tats. 

En relació a això, el docu­ment remarca que la Sub­di­recció Gene­ral de Bio­di­ver­si­tat Ter­res­tre i Marina con­si­dera que la zoni­fi­cació pre­vista "no tindrà una afec­tació nega­tiva sobre els valors natu­rals objecte de con­ser­vació dels espais de la Xarxa Natu­ral 2000", que són de la seva com­petència. Sem­pre, afe­gei­xen, que "es res­pec­tin les con­di­ci­ons, inclo­ses a les deter­mi­na­ci­ons de la reso­lució". 

El docu­ment també esta­bleix que caldrà rea­lit­zar un estudi acústic a la zona per fer un segui­ment ambi­en­tal dels parcs eòlics i que es "pro­cu­rarà" que els pro­jec­tes que es duguin a terme a les zones pre­vis­tes tin­guin el "menor impacte visual pos­si­ble des de terra, tant des d'espais pro­te­gits com de zones turísti­ques o resi­den­ci­als molt con­so­li­da­des, així com els béns d'interès cul­tu­ral (BIC) ubi­cats al lito­ral.

D'altra banda, remarca que a les zones on es cons­tati una interacció relle­vant amb calats de pesca, inclosa l'arte­sa­nal, es "pro­po­sa­ran opci­ons que mini­mit­zin l'impacte". 

Pel que fa a les ins­tal·laci­ons rela­ci­o­nes amb la expe­ri­men­tació d'infra­es­truc­tu­res d'apro­fi­ta­ment d'ener­gies reno­va­bles mari­nes, diu que s'hau­ran d'ubi­car "pre­fe­rent­ment" a les zones con­si­de­ra­des d'alt poten­cial per l'I+D+I. Tot i això, no exclou que es puguin ubi­car en d'altres punts sem­pre que seguei­xin la tra­mi­tació i s'ajus­tin a les dimen­si­ons per­me­ses. Segons docu­ment ini­cial, aques­tes zones s'ubi­quen a les Canàries i a la costa atlàntica nord. 

El docu­ment també fixa que els usos i acti­vi­tats pro­pe­res a les zones pre­vis­tes per a la ins­tal·lació de pro­jec­tes d'eòlica, hau­ran de faci­li­tar el pas de vies d'eva­cu­ació d'elec­tri­ci­tat que sigui necessària per des­ple­gar i con­nec­tar l'explo­tació marina a terra. En aquest sen­tit, alerta que, en cas d'infor­mar nega­ti­va­ment durant la tra­mi­tació, s'haurà de jus­ti­cier i el pro­mo­tor haurà d'apor­tar una alter­na­tiva via­ble. 

França alerta "d'efec­tes adver­sos"

D'altra banda, el docu­ment revela que, en el tràmit de con­sul­tes, França va iden­ti­fi­car la zona pre­vista al golf de Roses com a "sus­cep­ti­ble d'oca­si­o­nar efec­tes adver­sos" trans­fron­te­rers. En aquest sen­tit, va dema­nar que se l'informés i con­sul­tes­sin els dife­rents pro­ce­di­ments. A més, i per garan­tir la "coherència" de la pla­ni­fi­cació a escala de la conca medi­terrània, "con­si­dera pri­o­ri­tari l'estudi de l'impacte acu­mu­la­tiu dels pro­jec­tes d'eòlica flo­tants al golf de Lleó, i més tenint en compte els espais de la Xarxa Natu­ral 2000 dedi­cats a aus i mamífers marins, pro­pers als dos països". 

Sis parcs eòlics pro­jec­tats a l'Empordà 

En aquests moments, hi ha sis parcs eòlics pro­jec­tats al golf de Roses. El pri­mer –i el que té els tràmits més avançats- és el Parc Tra­mun­tana, que pre­veu 35 aero­ge­ne­ra­dors amb 500 MW de potència a uns 24 km de la badia de Roses. Els seus pro­mo­tors, Blu­e­Float Energy i SENER, han obert també la porta de fer una prova pilot prèvia amb només tres aero­ge­ne­ra­dors i 50 MW d'ener­gia. 

Hi ha tres pro­jec­tes més en fase de con­sul­tes prèvies. Una filial d'Iber­drola hi pro­jecta l'ano­me­nat parc Gavina també amb 500 MW de potència i l'engi­nye­ria basca Sai­tec en pre­veu un ter­cer, amb només cinc aero­ge­ne­ra­dors i una potència de 50 MW.

El molins, bate­jats amb el nom Med­float Pilot Parc, se situ­a­rien a uns 15 quilòmetres del Cap de Creus i pro­dui­rien l'ener­gia equi­va­lent al con­sum anual de 50.000 llars. Es trac­ta­ria d'un pro­jecte pilot amb una tec­no­lo­gia desen­vo­lu­pada per la mateixa com­pa­nyia (SATH) i de la qual ja se n'està fent una altra prova al port de Bil­bao.

Una soci­e­tat del grup Cobra, Ins­tal·laci­ons i Ser­veis Mos­cardo III, pro­jecta un altre parc eòlic marí a les comar­ques giro­ni­nes. Es tracta de 'Catwind' i seria el més gran dels que s'han plan­te­jat fins ara amb una potència de 1.200 MW. El pro­jecte va entrar a Minis­teri per a la Tran­sició Ecològica a mit­jans de juny. 

Els dos últims que han entrat al Minis­teri han estat els que pro­po­sen Fer­ro­vial i Capi­tal Energy Offs­hore. El de Capi­tal Energy rep el nom de 'L'Empordà' i pre­veu 34 molins amb una potència total de 510 MW. El pro­jecte, que es va pre­sen­tar a mit­jans d'octu­bre, es troba tot just a la fase de con­sul­tes prèvies. L'altre, pro­mo­gut per Fer­ro­vial, s'ano­mena 'Creus' i també con­tem­pla la ins­tal·lació de 34 molins amb 510 MW de potència total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.