Política

estat espanyol

L’excomunista Ramón Tamames, candidat de Vox per tombar Pedro Sánchez

La candidatura del catedràtic a la moció de censura contra el president del govern espanyol està abocada al fracàs, perquè els números no surten

L’economista, historiador i escriptor Ramón Tamames ha estat la persona triada per a tombar a Pedro Sánchez en la nova moció de censura impulsada per Vox tot i que la seva avançada edat –al novembre complirà 90 anys– i el seu passat comunista feien que la seva candidatura sonés absolutament inviable.

Malgrat la incredulitat inicial generalitzada, la possibilitat que liderés la candidatura alternativa en la moció de censura va anar prenent cos a poc a poc.

El reconeixement explícit del líder de Vox, Santiago Abascal, que estaven en converses amb el professor comunista va pesar amb força per a començar a donar veracitat a la proposta. No en va, el nom de Ramón Tamames és l’únic confirmat per Vox en la ronda de negociacions oberta per a buscar candidat des que el passat 9 novembre Abascal va anunciar que impulsaria una nova moció contra Sánchez, però sense liderar-la ell, com sí que va fer en la d’octubre de 2020.

Pel camí han sonat noms, com ara els de Cayetana Álvarez de Toledo, Joaquín Leguina, Rosa Díez o Carlos García Adanero, però sobre cap d’ells s’havien pronunciat oficialment des de Vox. Només havien manifestat per a dir que estaven parlant amb moltes persones de tots els signes polítics per a trobar un candidat neutral, de consens i amb l’objectiu últim de dissoldre les Corts i convocar immediatament eleccions.

Unes poques reunions han bastat per a articular una candidatura abocada de partida al fracàs, atès que fos qui fora el triat per a tractar de desallotjar a Sánchez de la Moncloa en cap cas la moció tirarà endavant en el Congrés. Els números no surten.

La candidatura del prestigiós catedràtic d’Estructura Econòmica d’Espanya, sí que pot servir a Vox per a “retratar el sanchisme” i l’estat del país a conseqüència del govern de coalició del PSOE amb Unides Podem.

“Coincidim que la situació d’Espanya requereix una profunda reflexió dels representants de la sobirania nacional”, va explicar Abascal, amb qui Tamames també sintonitza en molts aspectes del seu ideari polític, sobretot, en el relacionat amb Catalunya, les autonomies o la conquesta d’Amèrica.

A això se suma la seva condició de persona d’esquerres, encara que evolucionada des de les primeres tesis comunistes enfront de Franco fins al centralisme d’Adolfo Suárez, marcada per l’esperit de la Transició i la Constitució que Vox diu reivindicar.

Tamames va iniciar la seva trajectòria política a mitjan segle passat, quan en 1956 es va afiliar al Partit Comunista d’Espanya (PCE) i va ser diputat en les eleccions Constituents del 15 de juny de 1977 per aquest partit.

En 1981 va abandonar el PCE per a fundar la Federació Progressista, formació que més tard es va integrar en coalició en Esquerra Unida, on només va militar un any, i en 1988 es va afiliar al Centre Democràtic i Social de Suárez.

35 anys després i pròxim a complir els 90 continua sent un referent intel·lectual i torna a la política de la mà de Vox.

Vox presentarà la moció de censura a Sánchez el 27 de febrer

Vox presentarà la moció de censura contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, dilluns que ve 27 de febrer amb l’economista Ramón Tamames com a candidat a la presidència del Govern.

Així ho ha confirmat el partit en un comunicat, després que aquest dimarts el mateix Tamames anunciés que havia acceptat l’oferta del partit presidit per Santiago Abascal d’encapçalar la moció de censura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.