Empreses

Mutter Ventures, la primera fàbrica de start-ups, a borsa

La companyia dedicada a crear i impulsar empreses emergents sortirà al mercat alternatiu aquest trimestre

Vol arribar a inversors globals que només aporten capital en firmes cotitzades

Mutter Ventures, una fàbrica de start-ups liderada per l’emprenedor Christian Rodríguez, s’ha convertit en la primera companyia catalana d’aquest perfil que sortirà a borsa.

La firma, dedicada a identificar oportunitats empresarials i a crear, impulsar i acompanyar empreses emergents fins a la venda, preveu començar a cotitzar aquest trimestre al mercat alternatiu EuroNext Access de la Borsa de París. Es tracta d’un mercat focalitzat a captar empreses d’alt contingut tecnològic i innovadores, i Mutter Ventures ho farà mitjançant listing tècnic, una mena d’oferta pública que no implica la venda d’accions fins que no ho decideixin els socis.

Rodríguez explica que han apostat per aquesta modalitat híbrida, com ja van fer al seu moment companyies com Spotify i Airbnb per buscar la manera de tenir un producte solvent i amb la credibilitat que els aporta sortir a borsa. “Hi ha inversors que només ho fan a través de vehicles cotitzats, i amb aquesta sortida al parquet se’ns obriran nous horitzons internacionals”, afegeix el director general de Mutter Ventures, que preveu estar uns anys a borsa abans que hi hagi compravenda d’accions. “Quan ja tinguem una trajectòria cotitzant i haguem demostrat la nostra continuïtat, farem ampliació de capital amb nous inversors”, avança Christian Rodríguez. Les previsions de la firma són que el seu finançament futur sigui sempre amb accions custodiades a borsa.

Més liquiditat.

Aquesta aposta de la firma catalana per sortir al mercat borsari els servirà, a més, per fer front a la manca de liquiditat que hi ha al sector.

L’inversor que vol entrar a l’àrea de les fàbriques de start-ups té dues vies, o bé directament, o bé a través d’un fons d’inversió, però en ambdós casos sovint cal esperar uns deu anys per poder treure-li liquiditat.

Mutter Ventures busca, doncs, acurtar el temps per aconseguir retorn i poder reinvertir en altres projectes. Així doncs, la firma s’ha marcat la fita d’assolir una capitalització de 100 milions d’euros en tres anys per poder fer créixer així, més projectes empresarials.

Els plans de Mutter Ventures són consolidar el seu pla de llançament de nous projectes passant dels nou que tenen ara, en diferents fases, a uns quinze en els propers divuit mesos. De fet, actualment compten amb set iniciatives empresarials que ja estan operant i facturant i dos que es troben en les fases més inicials. “Tots els projectes passen un període de validació i han d’acudir a un comitè d’inversió i superar un cribratge fins que es constitueixen com a SL”, explica el cofundador i CEO de la firma.

Fallits.

L’experiència els diu que entre el 10 i el 20% dels projectes que engeguen acabaran tancant. “Si un no ha funcionat, el liquidem i ens quedem amb l’aprenentatge”, afegeix Christian Rodríguez, que assegura que són bons a l’hora de localitzar els projectes i saber com fer-los arribar al mercat mitjançant acords amb altres firmes o talent que conegui bé l’activitat econòmica. Ara com ara, Mutter Ventures està focalitzada en els sectors fintech, programari i internet de les coses i consum.

“El nostre objectiu final és que les inversions tinguin un impacte positiu i financer i que els projectes que impulsem acabin amb retorn”, etziba Rodríguez

Salvant les distàncies, la seva estructura és similar a la d’un fons d’inversió, en què el retorn és la venda de les companyies que han impulsat. Rodríguez insisteix, però, que opten per un model d’inversió prudent, amb un retorn per tres o per quatre.

Creada l’any 2018, Mutter Ventures té oficines a Barcelona i Madrid, i també preveu obrir un nou hub de desenvolupament de projectes a l’Amèrica Llatina, per adaptar els projectes que té a l’Estat en aquell mercat.

Actualment, la firma disposa d’un equip de 59 persones de vuit nacionalitats que acompanyen els diversos projectes al llarg de les etapes de maduració. Més del 95% de l’equip té estudis superiors i una mitjana d’edat de 34 anys. “Estem buscant molt talent en el sector digital”, alerta.

A més de Christian Rodríguez, entre els accionistes hi ha Carlos Galí, fundador d’Onebox, un family office andorrà gestionat per Alfonso Le Monnier.

MUTTER VENTURES

projectes
9
Treballadors
59
Any de fundació
2018
La companyia té un consell inversor format, entre d’altres, per Marc Mora (MoraBanc), Manel Vallet (Catalonia Hoteles), Mercè Girbau (Girbau), Jaume Alsina, família de Castro i futbolistes com Kepa Arrizabalaga i Pedro Rodríguez.
projectes

Els nous negocis

Alguns dels negocis que ha impulsat la firma són Groenlandia Tech, una nevera intel·ligent per a gestió i traçabilitat de mostres biològiques i medicaments que ja han incorporat distribuïdors del sector salut de referència; Advancing, empresa dedicada a l’avançament de rendes a propietaris d’immobles, amb una xarxa de més de mil punts de venda, i Menai, una empresa emergent especialitzada en préstecs amb garantia hipotecària que va aconseguir una línia de crèdit de més de 30 milions d’euros el 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.