Política

Ponsatí: “No he vingut a pactar amb l’Estat sinó a continuar el combat”

L’eurodiputada torna al Principat després de cinc anys i cinc mesos a l’exili

Diu que no té intenció de declarar perquè “l’ordre de detenció és il·legal i Llarena no és el jutge competent”

“No he vingut a pactar amb l’Estat sinó a continuar el combat i plantar cara”. Així de contundent s’ha mostrat l’eurodiputada de Junts per Catalunya Clara Ponsatí que avui, per sorpresa, sense previ avís i sense presentar-se davant de les autoritats ha tornat a Catalunya després de cinc anys i cinc mesos a l’exili. Ponsatí ha fet aquestes declaracions aquesta tarda durant una roda de premsa a la seu del Col·legi dels Periodistes, on ha arribat minuts abans de les cinc de la tarda després d’haver travessat la frontera i viatjar en cotxe fins a Barcelona.

L’eurodiputada ha aprofitat per presentar una pàgina web que recull fins a un miler de denuncies contra la vulneració de l’estat de dret a Catalunya. Ponsatí ha dit que torna per “visibilitzar més intensament el combat de Puigdemont” i que no té cap intenció de presentar-se a declarar davant del jutge Llarena perquè entén que la seva ordre de detenció “és il·legal”. “Sóc eurodiputada i tinc immunitat a tota la regió. I Llarena no és el jutge competent. És una vulneració més dels drets per part de l’estat”, ha subratllat Ponsatí després d’insistir que continuarà denunciant “la vulneració sistemàtica dels nostres drets i que les institucions europees deixin de mirar cap a una altre banda”.

Ponsatí, que ha dit tenir ganes aquesta tarda de fer una volta fins al Born i que demà no té cap intenció d’anar a donar suport a la consellera Serret al Tribunal Superior de Justícia, ha manifestat que continuarà residint a Brusel·les però que confia poder continuar tornant a Barcelona, on té familiars i amics..

Actual membre del Parlament Europeu per Junts, Ponsatí té en vigor una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. També té immunitat europarlamentària cautelar concedida pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Amb 66 anys acabats de fer, Ponsatí ha fet aquest pas després que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena revisés l’acusació contra els líders independentistes encara no jutjats en la causa de l’1-O arran de la derogació de la sedició pactada entre el govern espanyol i ERC. Precisament, Ponsatí només estava acusada d’aquest delicte, a diferència de l’expresident Carles Puigdemont, l’eurodiputat Toni Comín i l’exconseller Lluís Puig, que s’enfronten a un delicte de malversació.

Amb la recent reformulació de la causa, Ponsatí s’exposa a un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó. Llarena ha rebutjat processar-la de moment pel nou tipus agreujat de desordres públics, com volien la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat.

A més, Llarena va prometre a Ponsatí i Marta Rovira –també acusada de desordres públics– que “la detenció es limitarà al temps estrictament indispensable per garantir la continuació del procés”.

Les reaccions pel retorn de Ponsatí no s’han fet esperar. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha fet un tuit de benvinguda i també el partit n’ha fet un altre expresant-li el seu suport posant-se a la seva disposició.

Turull demana a l’Estat que respecti la seva immunitat

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha qualificat el retorn a Catalunya de l’exconsellera Clara Ponsatí d’una decisió “emmarcada en la confrontació intel·ligent”. A través d’una declaració institucional, ha defensat que Ponsatí no ha comès cap delicte.

El dirigent de Junts també s’ha dirigit a l’estat espanyol per demanar-li que “respecti” la seva immunitat com a eurodiputada i no emprengui cap actuació que impedeixi la seva llibertat. “Una hipotètica detenció demostraria la desproporció del Suprem ordenant la detenció d’una persona que ni tan sols ha estat citada a declarar i per un delicte que no suposa penes de presó”, ha dit.

Tal com ha avançat l’ACN, Ponsatí ha tornat avui a Catalunya sense entregar-se a les autoritats. L’exconsellera té una ordre de detenció en vigor a Espanya per un delicte de desobediència vinculat a l’1-O.

Segons Turull, si Espanya pretén ser una “democràcia plena”, ara té la seva oportunitat per demostrar-ho. I també ha demanat a la Unió Europea que garanteixi els seus drets com a ciutadana europea.

Turull ha expressat el suport de Junts a la decisió de Ponsatí i li ha ofert tot el suport. “L’1 d’octubre va ser legítim i ningú ha de ser perseguit per posar les urnes”, ha afegit.

La CUP dóna la “benvinguda” a Ponsatí: “Davant de qualsevol intent de represaliar-la, allà serem”

El diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer ha celebrat la tornada a Catalunya de l’exconsellera d’Ensenyament i actual eurodiputada Clara Ponsatí. En roda de premsa, ha donat la “benvinguda” a Ponsatí i ha assenyalat que té “immunitat parlamentària” malgrat que “pesa sobre ella una ordre de detenció”. Tot i això, ha expressat “tot el suport” de la seva formació: “Davant de qualsevol intent de l’Estat de represaliar-la, allà serem”.

Com ha avançat en exclusiva l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Ponsatí ha travessat la frontera francoespanyola aquest dimarts sense entregar-se a les autoritats espanyoles després de cinc anys a l’estranger.

Està previst que l’eurodiputada ofereixi una roda de premsa per explicar el seu retorn des de Bèlgica, on ha viscut els darrers anys després d’una etapa a Escòcia. Ponsatí va ser una de les conselleres del Govern presidit per Carles Puigdemont que va decidir exiliar-se després del referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

Marta Vilalta, sobre Ponsatí: “Bentornada a casa”

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha celebrat el retorn de l’exili de l’exconsellera Clara Ponsatí amb una piulada al seu compte de Twitter on es pot llegir: “Bentornada a casa”. “Sempre en la defensa dels drets i les llibertats per a tothom!”. Ha estat una reacció similar a la que ha tingut l’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell. La que va ser una de les empresonades pels fets de l’1-O ha indicat: “Benvinguda a casa teva, al teu país. Al teu costat consellera”.

Òmnium agraeix Ponsatí “tots aquests anys de denúncia internacional”

Òmnium Cultural ha agraït l’exconsellera Clara Ponsatí “tots aquests anys de denúnica internacional des de l’exili”, el dia que la també eurodiputada ha tornat a Catalunya després de cinc anys i cinc mesos de marxar-ne. “La lluita continua fins a la independència”, ha afegit l’entitat al seu compte de Twitter. El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha afegit que la “lluita de l’exili” és “exemple de dignitat i coratge” contra la “persecució ignominiosa” de l’estat espanyol. En aquest sentit, Antich ha recordat que “cinc anys després, la lluita continua: pels més de 4.200 represaliats. Per la independència”, ha reblat.

Junqueras exigeix la llibertat de Ponsatí

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha exigit la “immediata” posada en llibertat de l’exconsellera Clara Ponsatí, detinguda pels Mossos d’Esquadra aquest dimarts a la tarda a Barcelona.

Junqueras ha recordat que la supressió del delicte de sedició feia possible el seu retorn a Catalunya i ha exigit a l’Estat que compleixi amb la normativa internacional i amb la defensa i protecció de la immunitat parlamentària de l’eurodiputada.

“Celebrem el retorn de Clara Ponsatí, una companya del Govern de l’1-O, en la mesura que treballem perquè no hi hagi ningú a les presons i per l’amnistia de tots els represaliats per la causa del referèndum i exigim la seva llibertat”, ha afegit el líder republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.