Gran angular

Emprenedors catalans creen 443 empreses virtuals a Estònia

Atracció. A través de la residència electrònica, el país bàltic rep iniciatives digitals de tot el món

La mitjana d’edat dels residents electrònics ubicats a Catalunya és de menys de 32 anys
Lauri Haav
director e-residency

Crear una empresa cent per cent en línia a Estònia vol dir pas­sar per un procés burocràtic ràpid i sen­zill, i amb un cost mínim, sobre­tot si es com­para amb els pas­sos que s’han de fer a l’Estat espa­nyol i les des­pe­ses que com­por­ten. A més d’ofe­rir tota mena de faci­li­tats, l’exe­cu­tiu bàltic asse­gura també un alt nivell de segu­re­tat digi­tal.

Estònia va ser el pri­mer país del món a llançar glo­bal­ment el desem­bre del 2014 el pro­grama e-Resi­dency, que és el pas previ per a la cre­ació d’una empresa digi­tal amb seu al país bàltic. Vuit anys després, 100.584 per­so­nes han fet aquest pas. “Tenim resi­dents de 176 països, una autèntica massa d’empre­ne­dors glo­bals i remots, cre­a­dors de tendències digi­tals”, explica Lauri Haav, direc­tor gene­ral del pro­grama e-Resi­dency, pre­sent a l’última edició del Mobile World Con­gress, cele­brat a Bar­ce­lona el febrer pas­sat.

Fins ara, el pro­grama ha gene­rat més de 150 mili­ons d’ingres­sos a les arques de l’estat del país, tant en taxes com en impos­tos. “No només són els diners que aquest pro­grama ens pro­por­ci­ona. Nosal­tres con­si­de­rem tots els nos­tres resi­dents electrònics com a ambai­xa­dors d’Estònia arreu del món, fet que impulsa la imatge i la influència del nos­tre país com a nació digi­tal inno­va­dora”, des­taca Haav.

El pro­grama del govern estonià sem­bla haver agra­dat als empre­ne­dors cata­lans, ja que un miler de ciu­ta­dans han sol·lici­tat la residència al país bàltic i s’han creat 443 com­pa­nyies. En xifres glo­bals, i tenint en compte que hi ha 4.362 resi­dents electrònics a l’Estat espa­nyol, les sol·lici­tuds de residència ator­ga­des a ciu­ta­dans cata­lans sig­ni­fi­quen una quarta part del total de les que s’han con­ce­dit a per­so­nes de l’Estat.

Des que va començar el pro­grama, els ciu­ta­dans de l’Estat espa­nyol han creat a Estònia gai­rebé 1.700 empre­ses. “Només entre el novem­bre de l’any pas­sat i el gener d’enguany, els resi­dents electrònics amb ciu­ta­da­nia espa­nyola van cons­ti­tuir 323 empre­ses a Estònia. A l’Estat espa­nyol és on hi ha més demanda de residències electròniques i és també el país que més empre­ses ha creat, al davant d’Ale­ma­nya (221) i Ucraïna (202)”, diu Haav.

A Cata­lu­nya, segons explica el direc­tor del pro­grama hi ha empre­ne­dors de totes les edats: “Per exem­ple, el resi­dent català més jove té 19 anys i el més gran, 79. No hi ha cap límit d’edat per sota, excepte que s’ha de ser més gran de 18 anys, i encara menys per dalt. A casa meva, per exem­ple, som qua­tre per­so­nes i tenim cinc empe­ses cre­a­des.” Segons les estadísti­ques del seu depar­ta­ment, la mit­jana d’edat dels qui resi­dei­xen a Cata­lu­nya que han deci­dit crear una empresa a Estònia està per sota dels 32 anys.

Tot i això, no tots són nas­cuts al país. Haav des­taca que Cata­lu­nya “atreu empre­ne­dors de molts llocs del món, i si bé un 59% dels resi­dents electrònics ubi­cats a Cata­lu­nya cons­ten com a naci­o­nals de l’Estat espa­nyol, també n’hi ha que tenen domi­cili al país però que cons­ten com a naci­o­nals ita­li­ans, fran­ce­sos i argen­tins, en un 7, 3 i 2,5%, res­pec­ti­va­ment”. En menor pro­porció, també han atès sol·lici­tuds de residència electrònica de per­so­nes ubi­ca­des a Cata­lu­nya de naci­o­na­li­tat russa, ale­ma­nya, holan­desa, britànica, belga i esta­tu­ni­denca.

Per demar­ca­ci­ons, Haav deta­lla que de la major part de les per­so­nes que han sol·lici­tat la residència electrònica a Estònia des de Cata­lu­nya, un 89% estan domi­ci­li­ats a Bar­ce­lona, un 4% a Tar­ra­gona i un 3,7% a Girona. “En menor pro­porció, també tenim resi­dents a Cas­tell­de­fels, Ter­rassa, Saba­dell, Cale­lla, Cala­fell, Llo­ret de Mar, Mataró, Sit­ges i Salou”, afe­geix.

Passos a seguir

Entre 565 i 1.000 euros

Estònia té a hores d’ara 25.189 companyies en mans de residents electrònics. Tot i això, també es pot optar per crear-ne a Romania, Andorra, Malta, els EUA, Dubai o Hong Kong, entre d’altres, amb diferents requisits i costos. Estònia és dels preferits pels nòmades digitals, els freelances i els petits emprenedors. El tràmit previ de la residència electrònica té un cost d’entre 100 i 130 euros i una durada d’un màxim de cinc setmanes. Després ja es pot crear l’empresa. Serà necessari el registre de la companyia –entre una hora i una setmana i a un cost d’entre 0 i 200 euros–; comptar amb un gestor local –entre 200 i 400 euros/any– que ens guiarà i ens farà l’informe anual per al pagament d’impostos, si s’escau, ja que “només es pagarà entre el 14 i el 20% sobre les quantitats disposades del benefici empresarial”, i, finalment, obrir un compte bancari virtual –de 0 a 200 euros–. “No tenim quota d’autònom ni cap règim especial”, assenyala Haav.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.