Gran angular

Enhorabona! tens un ingrés

És la quantitat d’ingressos anual que es poden rebre per Bizum a partir de la qual s’ha de declarar davant Hisenda

Enhorabona! Has rebut un ingrés de l’Agència Tributària. És ben estrany la setmana que no rebem algun missatge d’aquest estil al mòbil, però no ho és que el qui ingressi sigui Hisenda. Ara bé, ens deixarà de ser estrany, perquè enguany, com a novetat, la devolució de la declaració de la renda es podrà rebre també pel sistema de cobrament instantani Bizum.

Així que a partir del dia 11 d’abril els contribuents obligats a presentar la declaració de la renda de la campanya del 2021/2022 poden incloure l’opció de cobrament per aquesta popular plataforma, que es fa servir massivament entre familiars i amics, alguns comerços o institucions públiques i ara també quan es rendeixen comptes a Hisenda.

La senzillesa del servei ha contribuït a popularitzar-lo tant que ha desbancat altres formes de pagament, com ara transferències, que triguen més a arribar, de manera que pràcticament tothom fa bizums quan l’import és menor a 500 euros.

Com que aquest sistema també entra a la campanya de la declaració de la renda, convé tenir present quan es té l’obligació de declarar els bizums rebuts al llarg de l’any passat.

Benjamí Anglès, professor agregat de dret financer i tributari dels estudis de dret i ciència política de la UOC, explica que els enviaments ocasionals a familiars o amics per un import anual inferior a 10.000 euros no s’han de declarar. Tanmateix, sí que tenim l’obligació de fer-ho quan els enviaments superin els 10.000 euros anuals. O bé quan siguin ingressos per rendiments, com ara el pagament de lloguers i quan siguin els ingressos d’un autònom com a pagament pels seus serveis.

El cas és que la regulació dels pagaments a través de plataformes com és la de Bizum té el mateix règim que la de qualsevol transferència bancària i per tant els bancs han d’informar les autoritats fiscals sobre les operacions elevades i qualsevol transacció si aquestes ho requereixen.

És a dir, els moviments fets a través de Bizum no han de declarar-se pel fet de fer-se des d’aquesta eina concreta, sinó per la mateixa raó que s’han de declarar altres operacions similars com ara transferències bancàries.

Pel fet de ser una eina electrònica connectada a una entitat bancària, té fàcil rastreig per part de l’Agència Tributària. I Hisenda fixa el límit de diners que es poden enviar per Bizum sense haver d’incloure-ho en la declaració de la renda, tot i que els pagaments estiguin subjectes a control tributari. Una altra de les novetats d’aquesta campanya és la incorporació d’una nova casella, la 1626, per declarar la compravenda de criptomonedes. “Cal declarar les dates i els valors d’adquisició”, diu Anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.